klantenservice

White wash vloer

White wash vloer

Welke olie, beits of lak kan ik het beste gebruiken voor het creëren van een white wash vloer en kan ik dit ook zelf doen?

White wash is een verftechniek waarbij hout witter wordt gemaakt. De witte waas ontstaat door het verven van de vloer met een transparante beits of olie waaraan wit pigment is toegevoegd. De houtnerf blijft zichtbaar en wordt niet volledig afgedekt zoals bij een dekkende verf.

Door te variëren met het aantal lagen bepaalt u de kleur en uitstraling. Hoe meer lagen des te witter de vloer zal worden en des te minder u zult terugzien van de houtnerf en oorspronkelijke houtkleur.

Het wit pigment remt daarnaast de verkleuring (vergeling) van het hout. Op de lange duur is dit een gunstig bijkomend effect. De vloer blijft zo wit.

White wash kunt u eenvoudig zelf doen! De techniek kunt u toepassen op o.a. eiken vloeren, grenen vloeren, parketvloeren, beuken, vuren, lariks, douglas, etc.

Wat heeft u nodig:

White wash beits 

White Wash Vloer Vuren

Voor het whitewashen van hout gebruikt u: Jotun Panellakk Klar in de kleur: 0754 PanelHvit.

De white wash beits heeft een Uv-filter en geeft het hout een witte matte uitstraling. Hoe meer lagen u aanbrengt des te lichter de vloer wordt. Eén laag is meestal voldoende. De beits kunt u binnen gebruiken op houten vloeren, meubels, plafonds en wanden. Naast wit, grijs en bruin tinten is de beits ook kleurloos leverbaar.

Ter bescherming werkt u de vloer af met een watergedragen slijtvaste blanke lak. Voor wanden en plafonds is dit niet nodig.

White wash Eikenhout:

Wilt u uw eikenhouten vloer white washen (half doorzichtig afwerken) gebruik dan altijd producten op terpentine basis en niet op water basis. Eikenhout slaat namelijk geel uit door de reactie van water en de stoffen (tannines) die in eikenhout zitten.

Specifiek voor het whitewashen van eikenhout gebruikt u: Jotun Treolje Solvent (olie op terpentine basis) in de kleur: 600 Weiss (Hvit) (27 shots wit pigment).

De olie op terpentine basis kan in 1-2 lagen worden aangebracht en hoeft niet perse te worden afgewerkt met een blanke lak. U kunt hiervoor kiezen indien u wat meer van de nerf wilt blijven terugzien. Wenst u een maximale bescherming, lak dan de vloer met een slijtvaste blanke lak op terpentine basis: Jotun Trestjerner Gulvlakk Solvent 

Blanke lak

White wash eiken vloerVoor het slijtvast afwerken van de vloer gebruikt u: Jotun Trestjerner Gulvlakk WB.

De blanke lak is speciaal ontwikkeld voor het lakken van houten vloeren, trappen en meubels. Door de toevoeging van polyurethaan harsen is de lak extra slijtvast en goed bestand tegen huishoudelijke vloeistoffen. Dit is vooral praktisch bij het schoonmaken van de vloer. Het ingebouwde Uv-filter voorkomt vergeling.

De lak is leverbaar in twee glansgraden: zijdemat en zijdeglans (geheel mat leveren we niet meer omdat in de praktijk is gebleken dat dit moeilijker is schoon te maken).

Blanke lak Eikenhout:

Specifiek voor het lakken van eikenhout gebruikt u: Jotun Trestjerner Gulvlakk Solvent (product op terpentine basis)

White wash zelf doen

  • Vloer reinigen
  • Vloer schuren
  • Vloer white washen
  • Vloer lakken

White wash vloer zelf doen 

Vloer reinigen
Reinig de vloer met Jotun Husvask (licht vervuilde vloer) of met Jotun Kraftvask (zwaar vervuilde vloer). Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken en schrob de vloer. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Dweil de vloer een aantal keer goed na met schoon leidingwater. Eikenhouten vloeren kunt u het beste alleen schuren en niet reinigen met water, anders wordt de vloer geel. Is het ontvetten nodig van uw eikenhouten vloer gebruik dan wasbenzine of thinner.

Vloer schuren
Schuur de vloer met korrel 160 (onbehandelde vloer). Is er een oude blanke laklaag aanwezig dan is het niet nodig om deze volledig kaal te schuren, indien deze nog in goede staat is. Mat schuren is voldoende. De white wash beits kan over oude laklagen aangebracht worden. Verwijder oneffenheden en/of oude verflagen met grover schuurpapieren eindig met fijn schuurpapier.

Vloer white washen
Breng met een kwast of roller één of twee lagen Jotun Panellakk Klar in de kleur 0754 PanelHvit aan. Overschilderbaar na ca. 1 uur.

Specifiek voor het whitewashen van eikenhout gebruikt u: Jotun Treolje Solvent (product op terpentine basis) in de kleur: 600 Weiss (Hvit). Overschilderbaar na ca. 12 uur. Breng 1-2 lagen aan. De olie mag geen laag gaan vormen.

Vloer lakken
Breng met een roller twee of drie lagen Jotun Trestjerner Gulvlakk WB aan. Voor een strak en mooi resultaat brengt u de lak systematisch en consequent aan in de lengte richting van de plank (met de houtnerf mee). Werk snel, zodat de lak goed in elkaar overvloeit bij de overlappende delen. Voor de juiste laagdikte houdt u het verbruik van 10 m2 per liter aan. Houdt een droogtijd van minimaal 8 uur aan tussen de lagen. Licht schuren tussendoor geeft het mooiste resultaat. Technisch gezien is het niet nodig.

Specifiek voor het lakken van eikenhout gebruikt u twee of drie lagen: Jotun Trestjerner Gulvlakk Solvent (product op terpentine basis).

Tip: Probeer de white wash beits uit op een proefstuk zodat u weet welke techniek (kwast of roller) u het beste bevalt. Breng de white wash beits overal even dik aan voor een gelijkmatig effect. Veel klanten prefereren de kwast. Let erop bij het gebruik van een roller dat u de roller een beetje droog rolt bij de overlappingen. Door het droog rollen ontstaat er bij de overlappingen 2x een halve laag wat resulteert in 1 hele laag. 

Aanbevolen producten voor het white washen 

Wilt u advies bij het white washen van uw vloer, onze medewerkers staan u graag te woord!

Direct advies: 06 - 16 246 450 

White Wash Vloer GrenenWhite Wash Vloer Eiken