• Lorem ipsum

Houten huis oliënWelke olie kan ik het beste gebruiken voor het behandelen van mijn houten (Fins, Zweeds, Noors) huis, waar moet ik op letten en welke kleuren zijn er mogelijk? 

Voor het oliën van uw houten huis (of gevelbekleding) levert Jotun 2 opties:

jotun treolje v

Jotun Treolje V (olie op waterbasis)

De milieuvriendelijke olie op waterbasis gebruikt u bij voorkeur op, zachte niet vettige houtsoorten (o.a. vuren en grenen).

Beide oliën dringen diep in het hout vormen geen laag en drogen mat op. Twee dunne lagen aanbrengen is voldoende en u herhaalt de behandeling om de 2-3 jaar. Dit interval geldt voor een gekleurde olie. Bij een kleurloze olie herhaalt u de behandeling om het jaar.


jotun treolje solvent

Jotun Treolje Solvent (olie op terpentine basis)

De terpentine houdende olie is vanwege het oplosmiddel beter toepasbaar op hardhout, vettige houtsoorten en houtsoorten die veel inhoudsstoffen bevatten.

Denk bijvoorbeeld aan de houtsoorten: accoya, afzelia, azobe, bankirai, douglas, eiken, frake, iroko, jatoba, kastanje, lariks, mahonie, meranti, merbau, noten, padoek, red cedar en teak, etc.


Vergrijzing hout tegengaan

Wilt u effectief de vergrijzing van het hout tegengaan gebruik dan een gekleurde olie (een gekleurde olie blokkeert de zon beter dan een kleurloze olie).


Welke kleuren zijn er leverbaar? 

Jotun Treolje is kleurloos en in mooie transparante kleuren leverbaar volgens de kleurenfolders: 

Hieronder ziet u een afbeelding van een aantal kleuren uit de folder: Burmateak 623, Sibirische Large 935, Kiefernborke 678, Terrassgra 9710.Jotun kleuren Treolje


Stappenplan voor het behandelen van uw houten huis met olie 

  • Houten huis reinigen
  • Houten huis schuren
  • Houten huis oliën

Stappenplan

Houten huis reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Neem het hout af met een schone vochtige doek of spoel het hout na met schoon water.

Houten huis schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 (nieuw hout). Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Rond de scherpe kanten af. Bij hout met een grove structuur is schuren niet nodig.

Houten huis oliën
Voor het beste resultaat brengt u de olie 1 tot 2 lagen dun aan in de lengterichting van de nerf. Gebruik voor het aanbrengen een kwast en breng de 2e laag bij voorkeur binnen 3 dagen aan. Het aanbrengen mag ook nat in nat (2e laag direct na de 1e laag) maar dat is niet noodzakelijk. De olie mag geen laag vormen, verwijder overtollige olie met een droge, pluisvrije doek. 


Aanbevolen producten voor het oliën van uw houten huis 


Foto's onder: Jotun Treolje Solvent Jotun kleur 10996 Esche | Jotun Treolje V Jotun kleurloos

houten-huis-olienHouten huis olien


Persoonlijk advies

 

 
 
contactformulier