• Lorem ipsum

steigerhout olienWelke olie van Jotun kan ik het beste gebruiken voor het behandelen van mijn steigerhout en welke kleuren zijn er mogelijk? 

De drie meest toegepaste afwerkingen voor het behandelen van steigerhout zijn: oliën, beitsen en verven. Het behandelen van steigerhout met een kleurloze olie is de meest natuurlijke afwerking van de drie. Een olie vormt geen film en dringt diep door in het hout. Hierdoor blijft de mooie uitstraling van het hout nagenoeg onveranderd. 

Een olie kan tevens op kleur worden gemengd. Naast het voordeel van het zelf kunnen bepalen van de uitstraling, zal een op kleur gemengde olie minder vaak onderhoudt nodig hebben dan een kleurloze olie. Daarnaast beschermd een op kleur gemengde olie uw hout vele malen beter tegen de vergrijzing dan een kleurloze olie (pigmenten zijn goede UV-blokkers). 

Een kleurloze olie zal ongeveer elk jaar opnieuw moeten worden aangebracht. Een op kleur gemengde olie om de 2-3 jaar. 

Welke olie voor Steigerhout? 

Voor het behandelen van steigerhout met een olie heeft Jotun een transparante olie op waterbasis: Jotun Treolje V

Treolje V kan direct (zonder primer) worden aangebracht en heeft een mooie matte uitstraling. Daarnaast gaat de olie vergrijzing en barstvorming van het hout tegen, bladdert niet en is watervast. Een op kleur gemengde olie remt de vergrijzing beter dan een kleurloze olie. Impregneren is bij dit systeem niet nodig.  U bereikt echter het meest duurzame resultaat indien u de olie toepast op steigerhout hout wat reeds in de fabriek is geïmpregneerd. De olie kunt u o.a. gebruiken voor het behandelen van meubels, terrassen en schuttingen. 

Welke kleuren zijn er leverbaar? 

Treolje V is kleurloos en in mooie transparante kleuren leverbaar volgens de kleurenfolder: 

Hieronder ziet u een afbeelding van een aantal kleuren uit de folder: Naturgra 9072, Schimmergra 9073, Silbergrau hell 934, Felsengrau 639.
Kleuren steigerhout olien

Stappenplan voor het behandelen van steigerhout met olie 

  • Steigerhout reinigen
  • Steigerhout schuren (niet nodig bij ruw steigerhout)
  • Steigerhout oliën

Kleuren steigerhout stappenplan

Hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Neem het hout af met een schone vochtige doek of spoel het hout na met schoon water.

Hout schuren
Schuur het steigerhout met korrel 100 tot 160 (niet nodig bij ruw steigerhout). Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Rond de scherpe kanten af. 

Hout oliën
Voor het beste resultaat brengt u Treolje V in 1 tot 2 lagen dun aan in de lengterichting van de nerf. Gebruik voor het aanbrengen een kwast en breng de 2e laag bij voorkeur binnen 3 dagen aan. Het aanbrengen mag ook nat in nat (2e laag direct na de 1e laag) maar dat is niet noodzakelijk. De olie mag geen laag vormen, verwijder overtollige olie met een droge, pluisvrije doek. 

Aanbevolen producten voor het oliën van steigerhout