• Lorem ipsum

Olympic Water Repellent Oil Stain OverschilderenWelke olie of beits van Jotun kan ik het beste gebruiken voor het overschilderen van Olympic Water Repellent Oil Stain?

Olympic Water Repellent Oil Stain is een waterafstotende olie op basis van lijnzaadolie. Olympic Oil Stain trekt in het hout en is beperkt filmvormend. Door de toevoeging van pigmenten (kleur) biedt de olie bescherming tegen de zon en heeft de olie een semi transparante tot dekkende afwerking. De afwerking (semi transparant/dekkend) hangt af van de gebruikte kleur en van het aantal lagen die zijn aangebracht.

(over het algemeen zijn ook de transparante Olympic Stain afwerkingen, behoorlijk dekkend, d.w.z. : de oorspronkelijke kleur van het hout is dan niet meer zichtbaar maar afgedekt met pigment)

Het rendement van de olie ligt afhankelijk van de oppervlakte tussen de 4 en 9 m2 per liter. De olie wordt in 2 lagen aangebracht met een droogtijd van 24-48 uur. De onderhoudsfrequentie van de olie ligt rond de 4 jaar. Olympic Oil Stain is niet meer leverbaar en na verloop van tijd verpoederd de laag. Het afpoederen wordt veroorzaakt door Uv-licht. Uv-licht tast de bindmiddelen aan, wat tot gevolg heeft dat pigmentdeeltjes los op de laag komen te liggen (verpoederen).

Voor het overschilderen van Olympic Water Repellent Oil Stain heeft Jotun een drietal producten die u als duurzaam alternatief kunt gebruiken.

 • Olie, semi transparant op terpentine basis
 • Olie, semi transparant op waterbasis
 • Beits, mat dekkend op waterbasis
Productsoortoplosmiddelonderhoudmattransparante kleurendekkende kleurenniet filmvormendwel filmvormend
Treolje Solvent olieterpentinemax 2-3 jaar•  •  
Treolje V oliewatermax 2-3 jaar •  •  
Demidekk Ultimate Helmattbeitswatermax 10-12 jaar  •  • 

 

Lees hieronder een beknopte uitleg van de vier producten. De illustraties rechts geven naast het stappenplan en de producten de verschillen in het overgeschilderde hout weer.

Olympic Stain met Olie overschilderen

Olympic Stain overschilderen met Treolje Solvent

(semi transparante kleuren)

Wilt u het hout opnieuw met een olie behandelen dan biedt Jotun 2 verschillende soorten oliën: een olie op terpentine basis en een olie op waterbasis. De staat van de huidige Olympic Stain laag en de houtsoort bepalen welk type u toepast.

Kenmerkend voor beide oliën van Jotun is: een niet filmvormende semi transparante afwerking waarbij de noesten en kleurverschillen van het hout zichtbaar blijven. De oliën beschermen het hout tegen uitdroging en vergrijzing. De oliën bladderen niet en brengt u eenvoudig aan met een kwast of roller. De onderhoudsfrequentie ligt rond de twee jaar.

Treolje Solvent

Jotun Treolje Solvent (olie op terpentine basis) kan in nagenoeg in elke situatie worden toegepast waarbij het hout is behandeld met Olympic Oil Stain:

 • kan over Olympic Oil Stain die onlangs is aangebracht en nog vettig is
 • kan over oudere Olympic Oil Stain lagen in goede, matige tot slechte kwaliteit
 • kan op hardhout en zachthout

Voor het beste resultaat ontvet u het hout met Jotun Kraftvask, verdund met water.
Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen en spoel het tijdig na met schoon leidingwater.  
Verwijder slechte en loszittende lagen.  
Zorg voor een zo egaal mogelijke ondergrond (qua kleur) en schuur vergrijst hout tot op de oorspronkelijke kleur van het hout. 
Breng 1 tot 2 lagen olie aan. De olie mag geen laag gaan vormen.

Ziet de Olympic Stain laag er nog redelijk uit en dekt overal goed dan volstaat reinigen en licht schuren (bij gladde oppervlaktes). Ziet de Olympic Stain laag er slecht uit, laat los en is vlekkerig dan bereikt u het mooiste en meest egale resultaat door de bestaande laag af te schuren. U kunt de olie ook met dubbel pigment bestellen om zo de dek-kracht te verhogen.

Tip: vindt u het kaal schuren teveel werk en/of is de ondergrond erg vlekkerig, overweeg dan een dekkende matte beits (Demidekk Helmatt). Met dit type bereikt u langere onderhoudsintervallen en een egaal resultaat ongeacht een vlekkerige ondergrond.

Voorbeelden van klanten: 

Olympic Stain overschilderen met Treolje V

Treolje V

Jotun Treolje V (olie op water basis), past u toe op oudere niet vettige Olympic Oil Stain lagen in combinatie met vuren, grenen en lariks hout.

Het grote voordeel van de olie op waterbasis is dat deze niet zo stinkt en veel minder milieubelastend is dan de terpentine houdende variant.

 • kan over oudere Olympic Oil Stain lagen in goede, matige tot slechte kwaliteit
 • kan op zachthout zoals grenen, vuren en lariks
 • stinkt niet en is minder milieubelastend

De werkwijze is gelijk aan die van de terpentine houdende olie.

Tip: u ook een hogedrukspuit gebruiken voor het verwijderen van de oude laag. Hierbij is het echter belangrijk dat u de spuit niet te dichtbij houdt. Zo voorkomt u beschadiging aan de houtstructuur.

 

Olympic Stain met Beits overschilderen 

Olympic Stain overschilderen met Demidekk Ultimate Helmatt(dekkende kleuren)

Demidekk Ultimate Helmatt 

Wilt u zo min mogelijk onderhoud aan uw houtwerk hebben dan heeft Jotun een mooie, matte, dekkende beits met onderhoudsfrequenties van maximaal 10 tot 12 jaar: Jotun Demidekk Ultimate Helmatt.

De beits is damp-open, blijvend flexibel en bladdert niet.

Qua uiterlijk komt Ultimate Helmatt goed overeen met de dekkende Olympic Oil Stain kleuren. De houtstructuur (reliëf)  wordt geaccentueerd, de kleurverschillen van het hout worden afgedekt. Ultimate Helmatt geeft een ultieme bescherming met behoudt van de natuurlijke uitstraling.

 • kan over oudere Olympic Oil Stain lagen in goede, matige tot slechte kwaliteit
 • nieuwe nog vettige Olympic Oil Stain verwijderen
 • matte dekkende afwerking
 • dekt goed, kleurverschillen worden goed afgedekt
 • elke kleur mogelijk
 • extreem duurzaam 

Olympic Stain laag ontvetten, licht schuren en 2 lagen Demidekk Helmatt aanbrengen voor een duurzaam resultaat.
Slechte en loszittende lagen verwijderen. Schuur vergrijst hout tot op de oorspronkelijke kleur van het hout. 
Gebruik op verweerde ondergronden en ondergronden met kale stukken hout eerst een primer (Jotun Demidekk Oljetackfarg). 

Voorbeelden van klanten: 

Kleurenwaaiers

Aanbevolen producten