klantenservice

Woonboot beitsen

Woonboot beitsen

Welke semi dekkende beits kan ik het beste gebruiken voor het beitsen van mijn woonboot (woonark) en is het nodig om hout zelf te impregneren?

De meest duurzame semi dekkende beits van Jotun voor het behandelen van uw woonboot is:

Met deze beits bereikt u onderhoudsintervallen van 6 tot 8 jaar. De beits bereikt deze lange onderhoudsintervallen dankzij een aantal belangrijke eigenschappen: 

  • UV-blokkerende componenten
  • Blijvende flexibiliteit
  • Goede dampdoorlatendheid
  • Schimmelwerende componenten

De uiterlijke kenmerken van een semi dekkende beits zijn:

  • Noesten en kleurverschillen van het hout blijven na behandeling zichtbaar.
  • Het reliëf van het hout blijft na behandeling zichtbaar.

Wenst u een semi dekkende, niet filmvormende, matte afwerking of behandeld u uw vlonder of terras, gebruik dan: Jotun Demidekk Terrasslasyr

Wenst u een dekkende behandeling (dekkende beits), bekijk dan: woonboot verven.

Woonboot impregneren?  

Voordat u onbehandeld hout met een beits afwerkt, is het belangrijk om het eerst te impregneren. 

Impregneermiddelen bevatten schimmelwerende componenten en dringen dieper door in het hout dan een beits. Hierdoor biedt impregneren een betere bescherming dan een afwerking met alleen een beits. Door het impregneren van uw woonboot verlengt u de totale levensduur aanzienlijk.

Het impregneermiddel voor uw woonboot is: Jotun Visir Oljegrunning Klar.  

Impregneren is niet nodig indien het hout in de fabriek is geïmpregneerd of wanneer het hout al eerder is gebeitst. Schildert u echter eerder gebeitst hout en zijn er kale plekken groter dan 10 cm dan is het behandelen van deze plekken met Visir Klar wel raadzaam.

Welke beits kleuren zijn er leverbaar? 

Jotun Demidekk Strukturlasyr is leverbaar volgens de kleurenfolders: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte kleuren: Altkiefer 10073, Kiefer 10077, Lavarot 817 en Herbsrot 530.Kleuren vurenhout beitsen 

Stappenplan voor het beitsen van uw woonboot 

  • Woonboot reinigen
  • Woonboot schuren
  • Woonboot impregneren
  • Woonboot beitsen

Stappenplan vurenhout beitsen

Woonboot reinigen
Reinig het hout met Jotun Kraftvask. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Spoel het hout een aantal keer goed na met schoon leidingwater. Voor licht vervuilde oppervlakten gebruikt u: Jotun Husvask

Woonboot schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 (nieuwe houten woonboot). Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Rond de scherpe kanten af.

Woonboot impregneren
Impregneer onbehandeld hout rondom met 1 laag Jotun Visir Oljegrunning Klar. De kopse kanten (gezaagd) 3-4 keer nat in nat. Nat in nat houdt in dat u tussen de lagen een droogtijd van ongeveer 2 uur aanhoudt (het impregneermiddel is dan nog nat). Breng het impregneermiddel aan met een kwast. Let op: het impregneermiddel moet het hout verzadigen maar mag geen laag gaan vormen. 

Woonboot beitsen
Breng 2 tot 3 lagen Jotun Demidekk Strukturlasyr aan met de kwast. Let erop dat het impregneermiddel niet meer plakt voordat u start met Demidekk Strukturlasyr.

Tip: schildert u nog te monteren nieuwe gevelbekleding op uw woonboot dan bereikt u het beste resultaat door voor montage 1 laag rondom te impregneren en 1 laag rondom te beitsen. Na montage werkt u de gevelbekleding aan de zichtzijden met 1 tot 2 lagen beits af. Met deze methode verminderd u de kans op het kromtrekken van de planken (minder spanningsverschil) en u voorkomt het tevoorschijn komen van ongeschilderd hout bij het krimpen van de planken.

Aanbevolen producten voor het beitsen van uw woonboot 

Wilt u advies bij het beitsen van uw woonboot, stel hier uw vraag: [email protected]

Woonboot beitsenWoonboot beitsen