• Lorem ipsum

Woonboot beitsen

Welke semi dekkende beits kan ik het beste gebruiken voor het beitsen van mijn woonboot (woonark) en is het nodig om hout zelf te impregneren?

Jotun Trebitt Oljebeis

De meest duurzame semi dekkende beits van Jotun voor het beitsen van uw woonboot is Jotun Trebitt Oljebeis. 

Jotun Trebitt Oljebeis is een beproefd product en al lange tijd de Nr 1 in Scandinavië. De maximaal haalbare onderhoudsintervallen van Trebitt Oljebeis liggen rond de 4-6 jaar.

Met name de laagvorming en de hoeveelheid pigment zijn bepalend voor de lange onderhoudsintervallen. Op beide punten scoort Trebitt goed.

De uitstraling blijft echter natuurlijk. Trebitt accentueert de houtnerf, vlammen en noesten blijven goed zichtbaar. Wilt u lange onderhoudsintervallen in combinatie met een natuurlijke uitstraling dan is Jotun Trebitt Oljebeis de juiste keuze.

De beits is geschikt voor al het houtwerk buiten.

De voornaamste kenmerken van dit systeem zijn: 

  • 2 in 1 beits (impregneermiddel en beits in één)
  • UV-blokkerend en schimmelwerend
  • Filmvormend en zijdeglans
  • Damp-open
  • Onderhoud 4-6 jaar
  • Uiterst duurzaam
  • Geen primer nodig

Wenst u een matte afwerking pas dan als laatste laag Jotun Benar Matt toe over Jotun Trebitt Oljebeis.

Wenst u een dekkende behandeling (dekkende beits), bekijk dan: woonboot verven.


Woonboot impregneren?  

Jotun trebitt Oljebeis is een 2 in 1 beits (impregneermiddel en beits in één) en bevat schimmelwerende stoffen. Het gebruik van een primer of impregneermiddel is daarom niet nodig.


Welke beits kleuren zijn er leverbaar? 

Jotun Trebitt Oljebeis is leverbaar volgens de kleurenfolders:

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte kleuren: Esche 10996, Kiefer 10077, JS1 Douglas houtkleur, JS3 Naturel houtkleur.
woonboot beits kleuren

Kleur tips: Esche 10996 en JS1 Douglas houtkleur zijn beide kleuren met minimaal pigment zodat het hout goed zichtbaar blijft. Esche 10996 neigt wat meer naar geelbruin, JS1 Douglas houtkleur naar roestbruin. Kiefer 10077 heeft wat meer roodbruin pigment en benadrukt daardoor het roodbruin in het hout. JS3 Naturel houtkleur is de nieuwste kleur en ontstaan door de vraag naar een zo natuurlijk mogelijke kleur met een lichte uitstraling. Crème/lichtbruin met niet teveel pigment zodat elke houtsoort goed tot zijn recht komt en duidelijk zichtbaar blijft.

Hieronder ziet u een 2e afbeelding met de kleuren: Sibirische Large 935, Lavarot 817, Teak 623, JS2 Vergrijst hout.
woonboot beits kleuren

Kleur tips: Sibirische Large 935 heeft een zalm/roodbruine kleur (vleugje zalm) wat overeenkomt met lariks hout. Lavarot heeft het opvallende rood wat vernoemd is naar het lava van een vulkaan en geeft uw hout een warm oranje-rood karakter. Teak 623 heeft het typische roodbruine van teak en beschermd uw hout goed vanwege de hogere hoeveelheid pigment. Als laatste ziet u de kleur JS2 vergrijst hout, deze kleur is specifiek ontwikkeld voor klanten die het hout een lichtgrijze kleur willen meegeven en op deze manier anticiperen op de natuurlijke vergrijzing. 

Wilt u uw hout half dekkend zwart beitsen gebruik dan de kleur Jotun 699 Sort.


Stappenplan voor het beitsen van uw woonboot 

woonboot beitsen stappenplan

Hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Neem het hout af met een schone vochtige doek of spoel het hout na met schoon water.

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 en rond de scherpe kanten af. Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Maak het hout stofvrij voordat u begint met beitsen. Het verwijderen van oude beitslagen is niet perse nodig indien u Trebitt Oljebeis toepast. Beitst u met Trebitt over een oude beits-laag heen let er dan op dat deze in goede staat en mooi effen van kleur is. Trebitt laat namelijk de kleurverschillen van de ondergrond zichtbaar.

Hout beitsen
Breng 3 lagen Jotun Trebitt Oljebeis aan met de kwast. Verdun alle lagen met 10-15% terpentine en houdt minimaal 24 uur droogtijd aan tussen de lagen.

Tip: schildert u nog te monteren nieuwe gevelbekleding dan bereikt u het beste resultaat door voor montage 2 lagen rondom te beitsen. Na montage werkt u de gevelbekleding aan de zichtzijden met 1 laag beits af. Met deze methode verminderd u de kans op het kromtrekken van de planken (minder spanningsverschil) en u voorkomt het tevoorschijn komen van ongeschilderd hout bij het krimpen van de planken.


Aanbevolen producten voor het beitsen van uw woonboot


Woonboot beitsenWoonboot beitsen


Persoonlijk advies

 

 
 
contactformulier