• Lorem ipsum

Red cedar vervenWelke verf (dekkende beits) kan ik het beste gebruiken voor het schilderen (overschilderen) van Red Cedar en is impregneren nodig?

Het schilderen met een dekkende beits biedt de beste bescherming voor uw Western Red Cedar. De beschermende werking van een verf-systeem wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid pigment en het aantal aangebrachte lagen. Omdat een dekkend systeem meer pigment heeft dan een transparant systeem biedt een dekkende afwerking een betere bescherming dan een transparante afwerking. 

Verder is het belangrijk dat de beschermlaag damp-open en flexibel is. Door een goede dampdoorlaatbaarheid kan vocht verdampen vanuit het hout. Dit voorkomt houtrot en het ontstaan van blaasjes onder de laag. Daarnaast voorkomt een goede flexibiliteit dat de laag niet barst tijdens het inkrimpen en het uitzetten van het hout. 

Foto rechtsboven:Jotun Demidekk Infinity Pure Matt in Jotun kleur 8062 Gronn Empire.


Dekkende zijdeglans beits voor Red Cedar

Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg red cedar verven

De meest duurzame dekkende beits van Jotun voor het verven van Red Cedar is Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg. Met deze dekkende beits bereikt u onderhoudsintervallen van maximaal 10 tot 12 jaar. De beits heeft een zijdeglans uitstraling en voldoet aan de hoogste eisen.


Dekkende matte beits voor Red Cedar

Jotun Demidekk Infinity Pure Matt

Voor de liefhebbers van een matte uitstraling levert Jotun de gelijkwaardige Jotun Demidekk Infinity Pure Matt. Met dit type bereikt u tevens onderhoudsintervallen van maximaal 10-12 jaar.

Foto rechts: Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg in Jotun kleur 0025 Rororsrod.


Red Cedar deuren en kozijnen verven 

jotun demidekk infinity details

 

Specifiek voor het schilderen van deuren en kozijnen levert Jotun: Jotun Demidekk Infinity Details.

Dit type is stootvast en plakt minder aan de rubbers rond de ramen en deuren. Daarnaast is de verf zelfreinigend en al overschilderbaar na twee uur. U past dit type toe voor het schilderen van: deuren, kozijnen, vlonders en hekwerken.


Red Cedar impregneren 

Jotun Visir Oljegrunning Klar

Voordat u onbehandeld Red Cedar met een beits afwerkt, is het nodig om het te impregneren. 

Impregneermiddelen bevatten schimmelwerende componenten en dringen dieper door in het hout dan een beits. Hierdoor biedt impregneren een betere bescherming dan een afwerking met alleen een beits. Door het impregneren van Red Cedar verlengt u de totale levensduur aanzienlijk. Daarnaast beperkt een impregneermiddel het doorbloeden van de inhoudsstoffen die van nature in red cedar zitten. 

Het impregneermiddel voor Red Cedar is: Jotun Visir Oljegrunning Klar

Impregneren is niet nodig bij:

Schildert u echter eerder gebeitst hout en zijn er kale plekken groter dan 10 cm dan is het behandelen van deze plekken met Visir Klar wel raadzaam.


Red Cedar wit schilderen (grondverf)

Jotun Demidekk Oljetackfarg

Wilt u Red Cedar wit of in een ander lichte kleur gaan schilderen en is het hout nog onbehandeld, dan gebruikt u als 1e laag een grondverf op terpentine basis.

Een grondverf op terpentine basis isoleert inhoudsstoffen beter dan de kleurloze Jotun Visir Oljegrunning Klar.  Door het isoleren verkleint u de kans op het doorbloeden van de inhoudsstoffen. Dit is vooral belangrijk bij wit en andere lichte kleuren. De grondverf voor uw Red Cedar is: Jotun Demidekk Oljetackfarg. Schildert u zwart of in een andere kleur dan past u Jotun Visir Oljegrunning Klar toe.


Welke dekkende beits kleuren zijn er leverbaar?  

Jotun Demidekk Ultimate is o.a. leverbaar volgens de kleurenfolders: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte kleuren: Jotun 1001 Egghvit, Jotun 7053 Laerdal, Jotun 8062 Gronn Empire, Jotun 0152 Staverngul.
red cedar verf kleuren

Kleur tips: Jotun 1001 Egghvit is een veel gebuikte off white kleur (lijkt op RAL 9010), de kleuren 7053 en 8062 zijn twee prachtige grijs/groene kleuren, Jotun 0152 Staverngul is een typisch Scandinavische oker kleur (zie ook foto's onderaan dit artikel). 

Hieronder ziet u een 2e afbeelding met de kleuren: Jotun 9918 Klassiske Hvit, Jotun 4252 Kjonnrok dempet, Jotun 0025 Rorosrod, Jotun 9938 Dempet Sort
red cedar verf kleuren

Kleur tips: Jotun 9918 Klassiske Hvit is puur helder wit, Jotun 4252 Kjonnrok dempet is een veel toegepaste grijsblauwe kleur, Jotun 0025 Rorosrod is typisch Noors rood, Jotun 9938 Dempet Sort is zoals de naam als zegt "gedempt zwart" zwart met een gedempte, neutrale ondertoon. Het is de eerstvolgende kleur onder 100% zwart en geeft een chique en moderne uitstraling.


Stappenplan voor het verven van Red Cedar 

red cedar verven stappenplan

Hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Neem het hout af met een schone vochtige doek of spoel het hout na met schoon water.

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 en rond de scherpe kanten af. Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Maak het hout stofvrij voordat u begint met beitsen. 

Hout impregneren
Impregneer onbehandeld hout rondom met 1 laag Jotun Visir Oljegrunning Klar. De kopse kanten (gezaagd) 3-4 keer nat in nat. Nat in nat houdt in dat u tussen de lagen een droogtijd van ongeveer 2 uur aanhoudt (het impregneermiddel is dan nog nat). Breng het impregneermiddel aan met een kwast. Let op: het impregneermiddel moet het hout verzadigen maar mag geen laag gaan vormen.

Hout verven
Breng 2 tot 3 lagen Jotun Demidekk aan met de kwast. Let erop dat het impregneermiddel niet meer plakt voordat u start met Demidekk. 

Tip: schildert u nog te monteren nieuwe gevelbekleding dan bereikt u het beste resultaat door voor montage 1 laag rondom te impregneren en 1 laag rondom te beitsen. Na montage werkt u de gevelbekleding aan de zichtzijden met 1 tot 2 lagen beits af. Met deze methode verminderd u de kans op het kromtrekken van de planken (minder spanningsverschil) en u voorkomt het tevoorschijn komen van ongeschilderd hout bij het krimpen van de planken.


Aanbevolen producten voor het verven van Red Cedar 


Foto links: Jotun 0152 Staverngul | Foto rechts: Jotun 0152 Staverngul
red cedar vervenred cedar verven