klantenservice

Red Cedar behandelen en de vergrijzing tegengaan met Jotun beits

Red Cedar behandelen en de vergrijzing tegengaan met Jotun beits

Welke beits van Jotun kunnen wij het beste gebruiken voor het behandelen van Red Cedar en is het mogelijk om de vergrijzing van het hout tegen te gaan? 

Met deze vragen werd Jotun-Specialist benaderd voor een project in Lienden. De betrokken architect adviseerde Jotun voor het behandelen van de Red Cedar gevelpanelen. De oppervlakte van de gevelpanelen was 100 m2 (enkelzijdig). Het type beits, de kleur en de werkwijze waren nog niet bepaald. 

In onderstaande projectomschrijving worden de volgende vragen beantwoord:

 • Welke transparante beits van Jotun is het meest geschikt voor het behandelen van Red Cedar?
 • Wordt door de behandeling de vergijzing van Red Cedar tegengegaan?
 • Welke kleuren zijn er mogelijk?
 • Wat is de werkwijze voor het behandelen van Red Cedar? 

Welke beits? 

Red Cedar BeitsenVoor het transparant afwerken van Red Cedar is geadviseerd om Jotun Demidekk Strukturlasyr te gebruiken. Strukturlasyr is de meest duurzame transparante beits die Jotun in het assortiment heeft (6-8 jaar onderhoudsarm). 

De lange onderhoudsintervallen worden bereikt door drie belangrijke eigenschappen:

 • Hoge mate van elasticiteit
 • Toevoeging van UV blokkerende componenten
 • Goede waterdampdoorlaatbaarheid 

Qua uiterlijk heeft de beits de volgende kenmerken:

 • Zijdeglans afwerking
 • Accentueert de houtnerf
 • Oorspronkelijk kleur van het hout wordt niet volledig afgedekt 

Voor het aanbrengen van Demidekk Strukturlasyr is geadviseerd om de gevelpanelen voor te behandelen (impregneren) met Jotun Visir Oljegrunning Klar

Vergrijzing tegengaan 

Red Cedar vergrijst van nature onder blootstelling van zonlicht en water. Na verloop van tijd geeft dit een vlekkerig en voor velen een ongewenst aanzicht. 

Demidekk Strukturlasyr beschermt Red Cedar zeer goed tegen regen en zonlicht. Door deze bescherming zal de vergrijzing effectief worden tegengegaan. Daarnaast zal de beits door de toegevoegde pigmenten, de gevel een egalere uitstraling geven zonder daarbij afbreuk te doen aan de natuurlijke structuur van het hout. 

Welke kleuren zijn er mogelijk? 

Demidekk Strukturlasyr is leverbaar volgens alle transparante kleurenfolders die door Jotun zijn samengesteld. Onder andere de folders:

Beide folders zijn op aanvraag van de klant per post toegestuurd. De keus viel op 623 Teak. Teak heeft als basis geel waaraan de kleuren zwart en roodbruin worden toegevoegd. Het is een veel gekozen kleur. Bij zonnig weer krijgt het hout een mooie, goud gele kleur.

Wilt u liever een andere kleur? Bekijk hier een voorbeeld van Red Cedar in de kleur JS1. 

Stappenplan voor het behandelen van Red Cedar

Stappenplan Red Cedar BeitsenStappenplan red cedar beitsenStappenplan red cedar beitsen

Hout wassen
Voor het verkrijgen van een optimale hechting is het hout gereinigd met Jotun Kraftvask, water en een borstel. Het residu is afgespoeld met de tuinslang. Het was niet nodig om het grove hout te schuren (bij glad geschaafd hout is het beter om wel te schuren).

Hout impregneren
De gevelpanelen zijn rondom* met 1 laag Visir Klar behandeld. De kopse kanten (zaagkanten) 3-4 keer nat in nat. Voor het beste resultaat is alles met de kwast aangebracht. 

Hout beitsen
Na het drogen zijn de houten planken tegen de gevel gemonteerd en aan de buitenkant met 3 lagen Demidekk Strukturlasyr in de kleur 623 Teak behandeld. 

* Het aanbrengen van een laag Visir rondom heeft twee voordelen: het biedt bescherming aan de achterzijde van het hout en het verkleind de kans op het kromtrekken van de planken. Voor de perfectionisten onder ons is 1 laag Visir rondom, 1 laag Strukturlasyr rondom, dan tegen de gevel en afwerken met nog eens 2 lagen Strukturlasyr aan de zichtzijde het meest optimale. 

Project informatie

 • Aanbouw: 100 m2 (zichtzijde) Red Cedar gevelpanelen
 • Reinigingsmiddel: 2 liter Jotun Kraftvask
 • Impregneermiddel: 27 liter Jotun Visir Oljegrunning Klar
 • Beits: 30 liter Jotun Demidekk Strukturlasyr
 • Aantal lagen: 1 grondlaag, 3 afwerklagen.
 • Glansgraad: zijdeglans
 • Kleur: 623 Teak 

Aanbevolen producten voor het behandelen van Red Cedar 

Wilt u advies bij het behandelen van Red Cedar, onze medewerkers staan u graag te woord!

Foto's van de Red Cedar gevelpanelen na het behandelen met Jotun Demidekk Strukturlasyr in de kleur 623 Teak.
Red Cedar behandelen en de vergrijzing tegengaan met Jotun beitsRed Cedar Beitsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Red Cedar BeitsenRed Cedar Beitsen

Persoonlijk advies

Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van deze keuze. Wilt u liever advies van onze specialist? Stuur ons dan een e-mail of gebruik het contactformulier:

Persoonlijk advies

Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van deze keuze. Wilt u liever advies van onze specialist? Stuur ons dan een e-mail of gebruik het contactformulier: