klantenservice

Vurenhout verven

Vurenhout verven

Welke verf kan ik het beste gebruiken voor het verven van vurenhout (onbehandeld/geïmpregneerd) en is het nodig om vurenhout zelf te impregneren? 

Buiten heeft onbehandeld vurenhout een maximale levensduur van 10 jaar. Voor het verlengen van de levensduur is het nodig om vurenhout te beschermen tegen weersinvloeden, schimmels en insecten. 

Het verven met een dekkende beits biedt de beste bescherming voor vurenhout. De beschermende werking van een verf-systeem wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid pigmenten en het aantal aangebrachte lagen. Omdat een dekkend systeem meer pigment heeft dan een transparant systeem biedt een dekkende afwerking een betere bescherming dan een transparante afwerking. 

Naast de hoeveelheid pigment is van belang dat de beschermlaag dampopen en flexibel is. Door een goede dampdoorlatendheid kan vocht verdampen vanuit het hout. Dit voorkomt houtrot en het ontstaan van blaasjes onder de laag. Daarnaast voorkomt een goede flexibiliteit dat de laag niet barst tijdens het inkrimpen en het uitzetten van het hout. 

Welke dekkende beits voor vurenhout?  

De meest duurzame dekkende beits van Jotun voor het behandelen van vurenhout is Jotun Demidekk Ultimate. Met deze dekkende zijdeglans beits behaalt u onderhoudsintervallen van 10 tot 12 jaar. 

De dekkende beits bereikt deze lange onderhoudsintervallen dankzij een aantal belangrijke eigenschappen:  

  • UV-blokkerende componenten
  • Blijvende flexibiliteit
  • Goede dampdoorlatendheid
  • Schimmelwerende componenten

De beits is tevens leverbaar in een matte variant: Jotun Demidekk Ultimate Helmatt

Vurenhout impregneren?  

Voordat u onbehandeld vurenhout met een dekkende beits afwerkt, is het nodig om het te impregneren. 

Impregneermiddelen bevatten schimmelwerende componenten en dringen dieper door in het hout dan een beits. Hierdoor biedt impregneren een betere bescherming dan een afwerking met alleen een beits. Door het impregneren van vurenhout verlengt u de totale levensduur aanzienlijk. Impregneren is niet expliciet nodig indien uw vurenhout in de fabriek is geïmpregneerd (te herkennen aan een lichtgroene kleur) echter biedt impregneren met Jotun Visir Oljegrunning Klar twee voordelen: het rendement van de afwerklaag wordt verhoogd en het doorbloeden zal worden geremd. Dit is vooral effectief bij het schilderen in lichte kleuren.

Het impregneermiddel voor vurenhout is: Jotun Visir Oljegrunning Klar.  

Welke kleuren zijn er leverbaar?  

Demidekk Ultimate is o.a. leverbaar volgens de kleurenfolders: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte kleuren: Demigul 1465, Antikkgra 1973, Bergensrod 2141, en Dempet sort 9938.
Kleuren vurenhout verven
 

Stappenplan voor het verven van vurenhout  

Stappenplan vurenhout verven 

Hout wassen en schuren
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask en water. Schuur het hout en rond de scherpe kanten af. Maak het hout stofvrij voordat u begint met verven. 

Hout impregneren
Behandel onbehandeld vurenhout rondom met 1 laag Visir Klar. De kopse kanten (gezaagd) 3-4 keer nat in nat. Nat in nat houdt in dat u tussen de lagen een droogtijd van ongeveer 2 uur aanhoudt (het impregneermiddel is dan nog nat). Breng het impregneermiddel aan met een kwast. Let op: het impregneermiddel moet het hout verzadigen maar mag geen laag gaan vormen.  

Hout verven
Breng 2 tot 3 lagen Jotun Demidekk Ultimate aan met de kwast. Let erop dat het impregneermiddel niet meer plakt voordat u start met Demidekk Ultimate. 

Tips:

  • Verwijder hars met een verfbrander en neem het af met een doek gedrenkt in thinner
  • Laat geïmpregneerd hout 1 tot 2 maanden drogen voordat u de behandeling begint
  • Verwijder de witte waas (zoutkristallen op geïmpregneerd hout) met een harde borstel
  • Reinig geïmpregneerd hout goed, dit verbetert het resultaat enorm
  • Breng op geïmpregneerd hout een dekkende primer aan op de noesten indien u in een lichte kleur verft
  • Let erop dat het hout goed droog is en behandel het niet in de volle zon  

Aanbevolen producten voor het verven van vurenhout  

Wilt u advies bij het verven van vurenhout? Stel hier uw vraag: [email protected]