• Lorem ipsum

vurenhout vervenWelke verf (dekkende beits) kan ik het beste gebruiken voor het verven van vurenhout (onbehandeld/geïmpregneerd/gemodificeerd) en is het nodig om vurenhout zelf te impregneren? 

Buiten heeft onbehandeld vurenhout een maximale levensduur van 10 jaar. Voor het verlengen van de levensduur is het nodig om vurenhout te beschermen tegen weersinvloeden, schimmels en insecten. 

Het verven met een dekkende beits biedt de beste bescherming voor vurenhout. De beschermende werking van een verf-systeem wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid pigmenten en het aantal aangebrachte lagen. Omdat een dekkend systeem meer pigment heeft dan een transparant systeem biedt een dekkende afwerking een betere bescherming dan een transparante afwerking. 

Naast de hoeveelheid pigment is van belang dat de beschermlaag dampopen en flexibel is. Door een goede dampdoorlatendheid kan vocht verdampen vanuit het hout. Dit voorkomt houtrot en het ontstaan van blaasjes onder de laag. Daarnaast voorkomt een goede flexibiliteit dat de laag niet barst tijdens het inkrimpen en het uitzetten van het hout. 

Welke dekkende beits voor vurenhout?  

De meest duurzame dekkende beits van Jotun voor het behandelen van vurenhout is Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg. Met deze dekkende zijdeglans beits behaalt u onderhoudsintervallen van 10 tot 12 jaar. 

De dekkende beits bereikt deze lange onderhoudsintervallen dankzij een aantal belangrijke eigenschappen:  

 • UV-blokkerende componenten
 • Blijvende flexibiliteit
 • Goede dampdoorlatendheid
 • Schimmelwerende componenten

De beits is tevens leverbaar in een matte variant: Jotun Demidekk Infinity Pure Matt

Vurenhout impregneren?  

Vurenhout verven

Voordat u onbehandeld of thermisch gemodificeerd vurenhout met een dekkende beits afwerkt, is het nodig om het te impregneren/voor te behandelen. 

Impregneermiddelen bevatten schimmelwerende componenten en dringen dieper door in het hout dan een beits. Hierdoor biedt impregneren een betere bescherming dan een afwerking met alleen een beits. Door het impregneren van vurenhout verlengt u de totale levensduur aanzienlijk. Impregneren is niet expliciet nodig indien uw vurenhout in de fabriek is geïmpregneerd (te herkennen aan een lichtgroene kleur) echter biedt impregneren met Jotun Visir Oljegrunning Klar twee voordelen: het rendement van de afwerklaag wordt verhoogd en het doorbloeden zal worden geremd. Dit is vooral effectief bij het schilderen in lichte kleuren.

Het impregneermiddel voor vurenhout is: Jotun Visir Oljegrunning Klar.  

Welke kleuren zijn er leverbaar?  

Demidekk Ultimate is o.a. leverbaar volgens de kleurenfolders: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte kleuren: Jotun 1001 Egghvit, NCS S 6020-B, Jotun 2142 Vestlandsrot en de mooie zwarte kleur Jotun 9938 Dempet Sort.
Kleuren vurenhout verven

 • Jotun 1001 Egghvit is een zachte maar neutrale veel gebruikte witte kleur (lijkt op RAL 9010)
 • NCS S 6020-B is een typisch scandinavische grijs blauwe kleur (zie ook foto's van de woning van thermisch gemodificeerd vurenhout geschilderd in deze kleur)
 • Jotun 2142 Vestlandsrot is de meest verkochte Noors rode kleur en tevens één van de meest rode kleuren van Jotun.
 • Jotun 9938 Dempet Sort is de meest verkochte prachtige zwarte kleur van Jotun (zwart maar net iets minder zwart dan 100% zwart).

Stappenplan voor het verven van vurenhout  

Stappenplan vurenhout verven 

Hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Neem het hout af met een schone vochtige doek of spoel het hout na met schoon water.

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 en rond de scherpe kanten af. Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Maak het hout stofvrij voordat u begint met beitsen. 

Hout impregneren
Impregneer onbehandeld hout rondom met 1 laag Jotun Visir Oljegrunning Klar. De kopse kanten (gezaagd) 3-4 keer nat in nat. Nat in nat houdt in dat u tussen de lagen een droogtijd van ongeveer 2 uur aanhoudt (het impregneermiddel is dan nog nat). Breng het impregneermiddel aan met een kwast. Let op: het impregneermiddel moet het hout verzadigen maar mag geen laag gaan vormen.

Hout verven
Breng 2 tot 3 lagen Jotun Demidekk aan met de kwast. Let erop dat het impregneermiddel niet meer plakt voordat u start met Demidekk. 

Tips:

 • Verwijder hars met een verfbrander en neem het af met een doek gedrenkt in thinner
 • Laat geïmpregneerd hout 1 tot 2 maanden drogen voordat u de behandeling begint
 • Verwijder de witte waas (zoutkristallen op geïmpregneerd hout) met een harde borstel
 • Reinig geïmpregneerd hout goed, dit verbetert het resultaat enorm
 • Breng op geïmpregneerd hout een dekkende primer aan op de noesten indien u in een lichte kleur verft
 • Let erop dat het hout goed droog is en behandel het niet in de volle zon  

Aanbevolen producten voor het verven van vurenhout  

Foto's links en rechts: gemodificeerd vurenhout afgewerkt met Jotun Demidekk Infinity Pure Matt in de NCS kleur S 6020-B
Vurenhout vervenVurenhout verven