• Lorem ipsum

Grenen vervenWelke verf (dekkende beits) kan ik het beste gebruiken voor het verven van grenen (onbehandeld/geïmpregneerd) en is het nodig om grenen zelf te impregneren? 

Buiten heeft onbehandeld grenen een maximale levensduur van 10 jaar. Voor het verlengen van de levensduur is het nodig om grenen te beschermen tegen weersinvloeden, schimmels en insecten. 

Het verven met een dekkende beits biedt de beste bescherming voor grenen. De beschermende werking van een verf-systeem wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid pigmenten en het aantal aangebrachte lagen. Omdat een dekkend systeem meer pigment heeft dan een transparant systeem biedt een dekkende afwerking een betere bescherming dan een transparante afwerking. 

Naast de hoeveelheid pigment is van belang dat de beschermlaag dampopen en flexibel is. Door een goede dampdoorlatendheid kan vocht verdampen vanuit het hout. Dit voorkomt houtrot en het ontstaan van blaasjes onder de laag. Daarnaast voorkomt een goede flexibiliteit dat de laag niet barst tijdens het inkrimpen en het uitzetten van het hout. 

Welke dekkende beits voor grenen?  

De meest duurzame dekkende beits van Jotun voor het behandelen van grenen is Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg. Met deze dekkende zijdeglans beits behaalt u onderhoudsintervallen van 10 tot 12 jaar. 

De dekkende beits bereikt deze lange onderhoudsintervallen dankzij een aantal belangrijke eigenschappen:  

 • UV-blokkerende componenten
 • Blijvende flexibiliteit
 • Goede dampdoorlatendheid
 • Schimmelwerende componenten

De beits is tevens leverbaar in een matte variant: Jotun Demidekk Infinity Pure Matt.

Grenen impregneren?  

Voordat u onbehandeld grenen met een dekkende beits afwerkt, is het nodig om het te impregneren. 

Impregneermiddelen bevatten schimmelwerende componenten en dringen dieper door in het hout dan een beits. Hierdoor biedt impregneren een betere bescherming dan een afwerking met alleen een beits. Door het impregneren van grenen verlengt u de totale levensduur aanzienlijk. Impregneren is niet expliciet nodig indien uw grenen in de fabriek is geïmpregneerd (te herkennen aan een lichtgroene kleur) echter biedt impregneren met Jotun Visir Oljegrunning Klar twee voordelen: het rendement van de afwerklaag wordt verhoogd en het doorbloeden zal worden geremd. Dit is vooral effectief bij het schilderen in lichte kleuren.

Het impregneermiddel voor grenen is: Jotun Visir Oljegrunning Klar.  

Welke kleuren zijn er leverbaar?  

Demidekk Ultimate is o.a. leverbaar volgens de kleurenfolders: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte en neutrale kleuren: 9918 Klassisk Hvit, 9910 Suave, 9937 Aske en de mooie zwarte kleur 9938 Dempet sort.
Grenen verf kleuren

Kleur tips: Jotun 9918 is de meest witte kleur van Jotun. De drie donkergrijs/zwart tinten (9910, 9937, 9938) lopen in gelijke stappen op. Jotun 9938 is de meest verkocht zwarte kleur en heeft een moderne en neutrale uitstraling, de kleur is net iets minder zwart dan 100% zwart. 

Hieronder ziet u een 2e afbeelding met de kleuren: Jotun 1001 Egghvit, Jotun 4252 Kjonnrok dempet, Jotun 0025 Rorosrod, Jotun 0099 Sort.
Grenen verf kleuren

Kleur tips: Jotun 1001 Egghvit is de meest verkochte witte kleur in Scandinavië en heeft beetje oker en zwart en lijkt op RAL 9010, Jotun 4252 Kjonnrok dempet is een veel toegepaste grijsblauwe kleur, Jotun 0025 Rorosrod is typisch Noors rood, Jotun 0099 Sort is de meest zwarte kleur van Jotun, hierin zit alleen zwart pigment en is 100% zwart. 

Stappenplan voor het verven van grenen  

 • Grenen reinigen
 • Grenen schuren
 • Grenen impregneren
 • Grenen verven

Stappenplan grenen verven

Hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Neem het hout af met een schone vochtige doek of spoel het hout na met schoon water.

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 en rond de scherpe kanten af. Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Maak het hout stofvrij voordat u begint met beitsen. 

Hout impregneren
Impregneer onbehandeld hout rondom met 1 laag Jotun Visir Oljegrunning Klar. De kopse kanten (gezaagd) 3-4 keer nat in nat. Nat in nat houdt in dat u tussen de lagen een droogtijd van ongeveer 2 uur aanhoudt (het impregneermiddel is dan nog nat). Breng het impregneermiddel aan met een kwast. Let op: het impregneermiddel moet het hout verzadigen maar mag geen laag gaan vormen.

Hout verven
Breng 2 tot 3 lagen Jotun Demidekk aan met de kwast. Let erop dat het impregneermiddel niet meer plakt voordat u start met Demidekk. 

Tips:

 • Verwijder hars met een verfbrander en neem het af met een doek gedrenkt in thinner
 • Laat geïmpregneerd hout 1 tot 2 maanden drogen voordat u de behandeling begint
 • Verwijder de witte waas (zoutkristallen op geïmpregneerd hout) met een harde borstel
 • Reinig geïmpregneerd hout goed, dit verbetert het resultaat enorm
 • Breng op geïmpregneerd hout een dekkende primer aan op de noesten indien u in een lichte kleur verft
 • Let erop dat het hout goed droog is en behandel het niet in de volle zon  

Aanbevolen producten voor het verven van grenen