• Lorem ipsum

Red cedar beitsenWelke semi dekkende beits kan ik het beste gebruiken voor het beitsen (opnieuw beitsen) van Red Cedar en is het nodig om Red Cedar eerst te impregneren? 

Western Red Cedar is een prachtige hardhout soort en wordt vaak toegepast voor o.a. gevelbekleding, rabatdelen, boeidelen, schuttingen, vlonders, veranda’s, tuinhuisjes en houten woningen.

Onbehandeld heeft het hout buiten een maximale levensduur van ongeveer 20-25 jaar. Voor het verlengen van de levensduur en het tegengaan van de vergrijzing is het belangrijk om uw Red Cedar te beschermen. 

Een behandeling met een semi dekkende beits is de meest duurzame oplossing indien u een natuurlijke afwerking wenst.


Welke beits voor Red Cedar? 

Jotun Trebitt Oljebeisred cedar beitsen De meest duurzame semi dekkende beits van Jotun voor het behandelen van Red Cedar is Jotun Trebitt Oljebeis. 

Met deze beits (de nr 1 semi dekkende beits in Scandinavië) behaalt u onderhoudsintervallen van maximaal 4 tot 6 jaar.

De beits bevat schimmelwerende stoffen, vormt een beschermende damp-open laag en heeft een duurzame zijdeglans afwerking.

Jotun Trebitt Oljebeis is een 2 in 1 beits (impregneermiddel en beits in één). Het gebruik van een primer of impregneermiddel is niet nodig.

Wilt u een maximale bescherming in combinatie met een natuurlijke uitstraling dan is Jotun Trebitt Oljebeis de juiste keuze.

  • 2 in 1 beits (impregneermiddel en beits in één)
  • UV-blokkerend en schimmelwerend
  • Filmvormend en zijdeglans
  • Damp-open
  • Onderhoud 4-6 jaar
  • Voor al uw hout buiten

Wenst u een semi dekkende, niet filmvormende, matte afwerking of behandeld u uw vlonder of terras, gebruik dan: Jotun Demidekk Terrasslasyr

Foto rechts: Jotun Trebitt Oljebeis in kleur JS1 toegepast op Red Cedar


Welke beits kleuren zijn er leverbaar? 

Jotun Trebitt Oljebeis is leverbaar volgens de kleurenfolder: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte kleuren: Esche 10996, Kiefer 10077, JS1 Douglas houtkleur, JS3 Naturel houtkleur.
red cedar beits kleuren

Kleur tips: Esche 10996 en JS1 Douglas houtkleur zijn beide kleuren met minimaal pigment zodat het hout goed zichtbaar blijft. Esche 10996 neigt wat meer naar geelbruin, JS1 Douglas houtkleur naar roestbruin. Kiefer 10077 heeft wat meer roodbruin pigment en benadrukt daardoor het roodbruin in het hout. JS3 Naturel houtkleur is de nieuwste kleur en ontstaan door de vraag naar een zo natuurlijk mogelijke kleur met een lichte uitstraling. Crème/lichtbruin met niet teveel pigment zodat elke houtsoort goed tot zijn recht komt en duidelijk zichtbaar blijft. Bent u op zoek naar de meest natuurlijke en neutrale afwerking dan is JS3 de aangewezen kleur.

Hieronder ziet u een 2e afbeelding met de kleuren: Sibirische Large 935, Lavarot 817, Teak 623, JS2 Vergrijst hout.
red cedar beits kleuren

Kleur tips: Sibirische Large 935 heeft een zalm/roodbruine kleur (vleugje zalm) wat overeenkomt met lariks hout en welke soms ook terug te zien is in Red Cedar. Lavarot heeft het opvallende rood wat vernoemd is naar het lava van een vulkaan en geeft Red Cedar een warm oranje-rood karakter. Teak 623 heeft het typische roodbruine van teak en beschermd Red Cedar goed vanwege de hogere hoeveelheid pigment. Als laatste ziet u de kleur JS2 vergrijst hout, deze kleur is specifiek ontwikkeld voor klanten die het Red Cedar een lichtgrijze kleur willen meegeven en op deze manier anticiperen op de natuurlijke vergrijzing. 

Wilt u uw Red Cedar half dekkend zwart beitsen gebruik dan de kleur Jotun 699 Sort.


Stappenplan voor het beitsen van Red Cedar 

red cedar beitsen stappenplan

Hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Neem het hout af met een schone vochtige doek of spoel het hout na met schoon water.

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 en rond de scherpe kanten af. Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Maak het hout stofvrij voordat u begint met beitsen. Het verwijderen van oude beitslagen is niet perse nodig indien u Trebitt Oljebeis toepast. Beitst u met Trebitt over een oude beits-laag heen let er dan op dat deze in goede staat en mooi effen van kleur is. Trebitt laat namelijk de kleurverschillen van de ondergrond zichtbaar. Heeft u ruw hout dan is het voor een goede hechting niet nodig om het hout te schuren.

Hout beitsen
Breng 3 lagen Jotun Trebitt Oljebeis aan met de kwast. Verdun alle lagen met 10-15% terpentine en houdt minimaal 24 uur droogtijd aan tussen de lagen.

Tip: schildert u nog te monteren nieuwe gevelbekleding dan bereikt u het beste resultaat door voor montage 2 lagen rondom te beitsen. Na montage werkt u de gevelbekleding aan de zichtzijden met 1 laag beits af. Met deze methode verminderd u de kans op het kromtrekken van de planken (minder spanningsverschil) en u voorkomt het tevoorschijn komen van ongeschilderd hout bij het krimpen van de planken.

Tip: wenst u een semi dekkende, filmvormende matte afwerking, werk Jotun Trebitt Oljebeis dan af met 1 laag Jotun Benar Matt (matte kleurloze damp-open afwerking). 


Aanbevolen producten voor het beitsen van Red Cedar 


Foto links en rechts: JS3 Naturel houtkleur
red cedar beitsen red cedar beitsen

Foto links: Lavarot 817 | Foto rechts: Roykgra 9075
red cedar beitsen red cedar beitsen

Foto links: Herbstrot 530 | Foto rechts: Esche 10996
red cedar beitsen red cedar beitsen

Foto onder: combinatie 1 laag JS1 en 1 laag JS3 
red cedar beitsen