klantenservice

Douglas hout verven

Douglas hout verven

Welke verf (dekkende beits) kan ik het beste gebruiken voor het verven van Douglas hout en is het nodig om Douglas eerst te impregneren? 

Buiten heeft Douglas hout een maximale levensduur van 15 jaar. Voor het verlengen van de levensduur is het nodig om Douglas hout te beschermen tegen weersinvloeden, schimmels en insecten. 

Het verven met een dekkende beits biedt de beste bescherming voor Douglas hout. De beschermende werking van een verf-systeem wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid pigmenten en het aantal aangebrachte lagen. Omdat een dekkend systeem meer pigment heeft dan een transparant systeem biedt een dekkende afwerking een betere bescherming dan een transparante afwerking. 

Naast de hoeveelheid pigment is van belang dat de beschermlaag damp-open en flexibel is. Door een goede dampdoorlatendheid kan vocht verdampen vanuit het hout. Dit voorkomt houtrot en het ontstaan van blaasjes onder de laag. Daarnaast voorkomt een goede flexibiliteit dat de laag niet barst tijdens het inkrimpen en het uitzetten van het hout. 

U kunt de onderstaande aanbevolen producten toepassen voor het verven van zowel onbehandeld als zwart gedompeld/geimpregneerd Douglas hout welke worden gebruikt voor o.a.: Douglas houten overkappingen, veranda's, tuinhuisjes, gevelbekleding, schuttingen, schuren, etc.


Dekkende zijdeglans beits voor Douglas hout

Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg Douglas hout schilderen

De meest duurzame dekkende beits van Jotun voor het verven van Douglas hout is Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg. Met deze dekkende beits bereikt u onderhoudsintervallen van maximaal 10 tot 12 jaar. De beits heeft een zijdeglans uitstraling en voldoet aan de hoogste eisen.

Foto rechts: Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg in RAL 9001.


Dekkende matte beits voor Douglas hout

Jotun Demidekk Ultimate Helmatt

 

Voor de liefhebbers van een matte uitstraling levert Jotun de gelijkwaardige Jotun Demidekk Ultimate Helmatt. Met dit type bereikt u tevens onderhoudsintervallen van maximaal 10-12 jaar.


Douglas houten deuren en kozijnen verven 

jotun demidekk infinity details

 

Specifiek voor het verven van deuren en kozijnen levert Jotun: Jotun Demidekk Infinity Details. Dit type is stootvast en plakt minder aan de rubbers rond de ramen en deuren. Daarnaast is de verf zelfreinigend en al overschilderbaar na twee uur. U past dit type toe voor het verven van: deuren, kozijnen, vlonders en hekwerken.


Douglas hout impregneren 

Jotun Visir Oljegrunning Klar

 

Voordat u onbehandeld Douglas hout met een beits afwerkt, is het nodig om het te impregneren. 

Impregneermiddelen bevatten schimmelwerende componenten en dringen dieper door in het hout dan een beits. Hierdoor biedt impregneren een betere bescherming dan een afwerking met alleen een beits. Door het impregneren van Douglas hout verlengt u de totale levensduur aanzienlijk. Daarnaast beperkt een impregneermiddel het doorbloeden van de inhoudsstoffen die van nature in Douglas hout zitten. 

Het impregneermiddel voor Douglas hout is: Jotun Visir Oljegrunning Klar

Impregneren is niet nodig bij:

Verft u echter eerder gebeitst hout en zijn er kale plekken groter dan 10 cm dan is het behandelen van deze plekken met Visir Klar wel raadzaam.


Douglas hout wit verven (grondverf)

Jotun Demidekk Oljetackfarg

 

Wilt u Douglas hout wit of in een ander lichte kleur gaan verven en is het hout nog onbehandeld, dan gebruikt u als 1e laag een grondverf op terpentine basis. Een grondverf op terpentine basis isoleert inhoudsstoffen beter dan de kleurloze Jotun Visir Oljegrunning Klar.  Door het isoleren verkleint u de kans op het doorbloeden van de inhoudsstoffen. Dit is vooral belangrijk bij wit en andere lichte kleuren. De grondverf voor uw Douglas hout is: Jotun Demidekk Oljetackfarg. Verft u zwart of in een andere kleur dan past u Jotun Visir Oljegrunning Klar toe.


Welke dekkende beits kleuren zijn er leverbaar?  

Demidekk Ultimate is o.a. leverbaar volgens de kleurenfolders: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte en neutrale kleuren: 9918 Klassisk Hvit, 9910 Suave, 9937 Aske en de mooie zwarte kleur 9938 Dempet sort.
Douglas hout verf kleuren

Kleur tips: Jotun 9918 is de meest witte kleur van Jotun. De drie donkergrijs/zwart tinten (9910, 9937, 9938) lopen in gelijke stappen op. Jotun 9938 is de meest verkocht zwarte kleur en heeft een moderne en neutrale uitstraling, de kleur is net iets minder zwart dan 100% zwart. 

Hieronder ziet u een 2e afbeelding met de kleuren: Jotun 1001 Egghvit, Jotun 4252 Kjonnrok dempet, Jotun 0025 Rorosrod, Jotun 0099 Sort.
Douglas hout verf kleuren

Kleur tips: Jotun 1001 Egghvit is de meest verkochte witte kleur in Scandinavië en heeft beetje oker en zwart en lijkt op RAL 9010, Jotun 4252 Kjonnrok dempet is een veel toegepaste grijsblauwe kleur, Jotun 0025 Rorosrod is typisch Noors rood, Jotun 0099 Sort is de meest zwarte kleur van Jotun, hierin zit alleen zwart pigment en is 100% zwart.

Kleur tips: Wilt u Douglas hout wit, zwart of mat zwart beitsen? Lees dan:


Stappenplan voor het verven van Douglas hout  

Douglas hout schilderen stappenplanDouglas hout schilderen stappenplan 

Hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask en water. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Spoel het hout een aantal keer goed na met schoon leidingwater. 

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 en rond de scherpe kanten af. Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Maak het hout stofvrij voordat u begint met beitsen. 

Hout impregneren
Impregneer onbehandeld hout rondom met 1 laag Jotun Visir Oljegrunning Klar. De kopse kanten (gezaagd) 3-4 keer nat in nat. Nat in nat houdt in dat u tussen de lagen een droogtijd van ongeveer 2 uur aanhoudt (het impregneermiddel is dan nog nat). Breng het impregneermiddel aan met een kwast. Let op: het impregneermiddel moet het hout verzadigen maar mag geen laag gaan vormen.

Hout verven
Breng 2 tot 3 lagen Jotun Demidekk aan met de kwast. Let erop dat het impregneermiddel niet meer plakt voordat u start met Demidekk. 

Tip: verft u nog te monteren nieuwe gevelbekleding dan bereikt u het beste resultaat door voor montage 1 laag rondom te impregneren en 1 laag rondom te beitsen. Na montage werkt u de gevelbekleding aan de zichtzijden met 1 tot 2 lagen beits af. Met deze methode verminderd u de kans op het kromtrekken van de planken (minder spanningsverschil) en u voorkomt het tevoorschijn komen van ongeschilderd hout bij het krimpen van de planken.


Aanbevolen producten voor het verven van Douglas hout  


Foto links: Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg in RAL 7021 | Foto rechts: Jotun Demidekk Ultimate Helmatt in RAL 9011
Douglas hout schilderenDouglas hout schilderen


Persoonlijk advies

Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van deze keuze. Wilt u liever persoonlijk advies van Jotun Specialist? Neem dan contact op via één van onderstaande mogelijkheden:  

  • Tel/Whats App: 06 - 16 246 450
  • E-mail: [email protected]
  • Contactformulier
  • Persoonlijk advies

    Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van deze keuze. Wilt u liever advies van onze specialist? Stuur ons dan een e-mail of gebruik het contactformulier: