• Lorem ipsum

Douglas hout schilderen

Welke verf (dekkende beits) kan ik het beste gebruiken voor het verven van Douglas hout en is het nodig om Douglas eerst te impregneren? 

Buiten heeft Douglas hout een maximale levensduur van 15 jaar. Voor het verlengen van de levensduur is het nodig om Douglas hout te beschermen tegen weersinvloeden, schimmels en insecten. 

Het verven met een dekkende beits biedt de beste bescherming voor Douglas hout. De beschermende werking van een verf-systeem wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid pigmenten en het aantal aangebrachte lagen. Omdat een dekkend systeem meer pigment heeft dan een transparant systeem biedt een dekkende afwerking een betere bescherming dan een transparante afwerking. 

Naast de hoeveelheid pigment is van belang dat de beschermlaag damp-open en flexibel is. Door een goede dampdoorlatendheid kan vocht verdampen vanuit het hout. Dit voorkomt houtrot en het ontstaan van blaasjes onder de laag. Daarnaast voorkomt een goede flexibiliteit dat de laag niet barst tijdens het inkrimpen en het uitzetten van het hout. 

U kunt de onderstaande aanbevolen producten toepassen voor het verven van zowel onbehandeld als zwart gedompeld/geimpregneerd Douglas hout welke worden gebruikt voor o.a.: Douglas houten overkappingen, veranda's, tuinhuisjes, gevelbekleding, schuttingen, schuren, etc.


Dekkende zijdeglans beits voor Douglas hout

Douglas hout schilderen

Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg

De meest duurzame dekkende beits van Jotun voor het verven van Douglas hout is Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg.

Met deze dekkende beits bereikt u onderhoudsintervallen van maximaal 10 tot 12 jaar. De beits heeft een zijdeglans uitstraling en voldoet aan de hoogste eisen.

Foto: Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg in RAL 9001.


Dekkende matte beits voor Douglas hout

Jotun Demidekk Infinity Pure Matt

Voor de liefhebbers van een matte uitstraling levert Jotun de gelijkwaardige Jotun Demidekk Infinity Pure Matt.

Met dit type bereikt u tevens onderhoudsintervallen van maximaal 10-12 jaar. Deze matte versie pakt extra mooi uit op donkere kleuren, denk aan (zwart, blauw, bruin, rood, donker groen, etc). Daarnaast geeft een matte afwerking een wat rustiger beeld omdat eer geen reflectie van het omgevingslicht is. 


Douglas houten deuren en kozijnen verven 

jotun demidekk infinity details

Specifiek voor het verven van deuren en kozijnen levert Jotun: Jotun Demidekk Infinity Details.

Dit type is stootvast en plakt minder aan de rubbers rond de ramen en deuren. Daarnaast is de verf zelfreinigend en al overschilderbaar na twee uur. U past dit type toe voor het verven van: deuren, kozijnen, vlonders en hekwerken.


Douglas hout impregneren 

Jotun Visir Oljegrunning Klar

Het impregneermiddel voor Douglas hout is: Jotun Visir Oljegrunning Klar

Voordat u onbehandeld Douglas hout met een beits afwerkt, is het nodig om het te impregneren. 

Impregneermiddelen bevatten schimmelwerende componenten en dringen dieper door in het hout dan een beits. Hierdoor biedt impregneren een betere bescherming dan een afwerking met alleen een beits. Door het impregneren van Douglas hout verlengt u de totale levensduur aanzienlijk. Daarnaast beperkt een impregneermiddel het doorbloeden van de inhoudsstoffen die van nature in Douglas hout zitten. 

Impregneren is niet nodig bij:

Verft u echter eerder gebeitst hout en zijn er kale plekken groter dan 10 cm dan is het behandelen van deze plekken met Visir Klar wel raadzaam.


Douglas hout wit verven (grondverf)

Jotun Demidekk Oljetackfarg

De grondverf voor uw Douglas hout is: Jotun Demidekk Oljetackfarg.

Wilt u Douglas hout wit of in een ander lichte kleur gaan verven en is het hout nog onbehandeld, dan gebruikt u als 1e laag een grondverf op terpentine basis. Een grondverf op terpentine basis isoleert inhoudsstoffen beter dan de kleurloze Jotun Visir Oljegrunning Klar.  Door het isoleren verkleint u de kans op het doorbloeden van de inhoudsstoffen. Dit is vooral belangrijk bij wit en andere lichte kleuren. De grondverf voor verven van uw Douglas hout in een lichte of witte kleur is: Jotun Demidekk Oljetackfarg. Verft u zwart of in een andere kleur dan past u Jotun Visir Oljegrunning Klar toe.


Welke dekkende beits kleuren zijn er leverbaar?  

Demidekk Ultimate is o.a. leverbaar volgens de kleurenfolders: 

Nieuw: voor de liefhebbers van de natuurlijke Douglas houtkleur is JS1 Douglas houtkleur nu ook beschikbaar in de dekkende beitsen van Jotun. U heeft dan de natuurlijke oranje/roestbruine kleur met de langst mogelijke onderhoudsintervallen. Het beste van twee werelden. Zie hier een voorbeeld in Jotun Demidekk Infinity Pure Matt.

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte en neutrale kleuren: 9918 Klassisk Hvit, 9910 Suave, 9937 Aske en de mooie zwarte kleur 9938 Dempet sort.
Douglas hout verf kleuren

Kleur tips: Jotun 9918 is de meest witte kleur van Jotun. De drie donkergrijs/zwart tinten (9910, 9937, 9938) lopen in gelijke stappen op. Jotun 9938 is de meest verkocht zwarte kleur en heeft een moderne en neutrale uitstraling, de kleur is net iets minder zwart dan 100% zwart. 

Hieronder ziet u een 2e afbeelding met de kleuren: Jotun 1001 Egghvit, Jotun 4252 Kjonnrok dempet, Jotun 0025 Rorosrod, Jotun 0099 Sort.
Douglas hout verf kleuren

Kleur tips: Jotun 1001 Egghvit is de meest verkochte witte kleur in Scandinavië en heeft beetje oker en zwart en lijkt op RAL 9010, Jotun 4252 Kjonnrok dempet is een veel toegepaste grijsblauwe kleur, Jotun 0025 Rorosrod is typisch Noors rood, Jotun 0099 Sort is de meest zwarte kleur van Jotun, hierin zit alleen zwart pigment en is 100% zwart.

Kleur tips: Wilt u Douglas hout wit, zwart of mat zwart beitsen? Lees dan:


Stappenplan voor het verven van Douglas hout  

Douglas hout schilderen stappenplanDouglas hout schilderen stappenplan 

Hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Neem het hout af met een schone vochtige doek of spoel het hout na met schoon water.

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 en rond de scherpe kanten af. Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Maak het hout stofvrij voordat u begint met beitsen. 

Hout impregneren
Impregneer onbehandeld hout rondom met 1 laag Jotun Visir Oljegrunning Klar. De kopse kanten (gezaagd) 3-4 keer nat in nat. Nat in nat houdt in dat u tussen de lagen een droogtijd van ongeveer 2 uur aanhoudt (het impregneermiddel is dan nog nat). Breng het impregneermiddel aan met een kwast. Let op: het impregneermiddel moet het hout verzadigen maar mag geen laag gaan vormen.

Hout verven
Breng 2 tot 3 lagen Jotun Demidekk aan met de kwast. Let erop dat het impregneermiddel niet meer plakt voordat u start met Demidekk. 

Tip: verft u nog te monteren nieuwe gevelbekleding dan bereikt u het beste resultaat door voor montage 1 laag rondom te impregneren en 1 laag rondom te beitsen. Na montage werkt u de gevelbekleding aan de zichtzijden met 1 tot 2 lagen beits af. Met deze methode verminderd u de kans op het kromtrekken van de planken (minder spanningsverschil) en u voorkomt het tevoorschijn komen van ongeschilderd hout bij het krimpen van de planken.


Aanbevolen producten voor het verven van Douglas hout  


Foto 1: Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg in RAL 7021 | Foto 2: Jotun Demidekk Infinity Pure Matt in RAL 9011
Douglas hout schilderenDouglas hout schilderen


Persoonlijk advies

 

 
 
contactformulier

Jotun Jotun Demidekk Infinity Pure Matt
Jotun Demidekk Infinity Pure Matt
Duurzame, watergedragen, zelfreinigende, dekkende matte beits (hout- en muurverf) voor binnen en buiten die de houtstructuur accentueert en lange onderhoudsintervallen mogelijk maakt. Puur mat en verbeterde versie van Jotun Demidekk Ultimate Hellmatt
€49,00Incl. btw
Jotun Jotun Kraftvask
Jotun Kraftvask
Jotun Kraftvask 3 in 1 is een zeer effectief schoonmaakmiddel voor al uw schilderwerk. U kunt het gebruiken voor het jaarlijks reinigen van uw schilderwerk en voor het mild en krachtig ontvetten voor uw schilderklus.
€15,00Incl. btw
Jotun Jotun Visir Oljegrunning Klar
Jotun Visir Oljegrunning Klar
De nr 1 transparante Primer (impregneermiddel) van Jotun voor buiten, biedt bescherming tegen houtrot en schimmels. Voor zowel dekkend als transparant schilderwerk. Past u toe op kaal hout.
€31,00Incl. btw
Jotun Jotun Demidekk Oljetackfarg
Jotun Demidekk Oljetackfarg
Duurzame dekkende zijdeglans beits (houtverf) op basis van terpentine. 2 in 1 beits. Grondverf en aflak in één. Goede primer voor onder de Ultimate serie bij renovatie schilderwerk of bij schilderwerk in een lichte kleur.
€119,00Incl. btw
Jotun Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg
Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg
Duurzame, watergedragen dekkende zijdeglans beits (houtverf) voor binnen en buiten die de houtstructuur accentueert en lange onderhoudsintervallen mogelijk maakt.
€46,00Incl. btw
Jotun Jotun Demidekk Infinity Details
Jotun Demidekk Infinity Details
Duurzame watergedragen dekkende zijdeglans beits (houtverf) voor kozijnen, deuren, vlonders, hekwerken, boeiboorden, dakkapellen.
€49,00Incl. btw
Goudhaantje Goudhaantje Futura Kwast Plat 680
Goudhaantje Futura Kwast Plat 680
Topkwaliteit platte kwast, geschikt voor water- en terpentine gedragen beits, olie of verf. Ideaal voor Jotun producten.
€11,45Incl. btw
Goudhaantje Goudhaantje Futura Blokwitter 381
Goudhaantje Futura Blokwitter 381
Topkwaliteit Blokwitter geschikt voor water- en terpentine gedragen beits, olie of verf. Ideaal voor grote oppervlakten zoals gevelpanelen en schuttingen. Geschikt voor Jotun producten.
€17,45Incl. btw