• Lorem ipsum

Grenen beitsenWelke semi dekkende beits kan ik het beste gebruiken voor het beitsen van grenen (onbehandeld/geïmpregneerd) en is het nodig om grenen zelf te impregneren?

Grenen is afkomstig van de grove den en valt onder de naaldhoutsoorten. Grenen is te herkennen aan zijn lichte, soms geelachtige kleur met lichtbruine vlammen. Eenmaal blootgesteld aan de buitenlucht verkleurt het snel en krijgt het een geelbruine kleur. Na een aantal jaar vergrijst grenen. Grenen is gemakkelijk te behandelen met een beits. 

Grenen is onbehandeld en geïmpregneerd (gewolmaniseerd) leverbaar. Geïmpregneerd grenen (te herkennen aan een lichtgroene kleur) heeft een levensduur van ongeveer 10 tot 15 jaar. Onbehandeld grenen heeft een levensduur van ongeveer 5 tot 10 jaar. Door het preventief behandelen van grenen is een levensduur van meerdere generaties haalbaar.


Jotun Trebitt Oljebeis

De meest duurzame semi dekkende beits van Jotun voor het beitsen van uw grenen is Jotun Trebitt Oljebeis. 

Jotun Trebitt Oljebeis is een beproefd product en al lange tijd de Nr 1 in Scandinavië. De maximaal haalbare onderhoudsintervallen van Trebitt Oljebeis liggen rond de 4-6 jaar.

Met name de laagvorming en de hoeveelheid pigment zijn bepalend voor de lange onderhoudsintervallen. Op beide punten scoort Trebitt goed.

De uitstraling blijft echter natuurlijk. Trebitt accentueert de houtnerf, vlammen en noesten blijven goed zichtbaar. Wilt u lange onderhoudsintervallen in combinatie met een natuurlijke uitstraling dan is Jotun Trebitt Oljebeis de juiste keuze.

De beits is geschikt voor al het houtwerk buiten.

De voornaamste kenmerken van dit systeem zijn: 

 • 2 in 1 beits (impregneermiddel en beits in één)
 • UV-blokkerend en schimmelwerend
 • Filmvormend en zijdeglans
 • Damp-open
 • Onderhoud 4-6 jaar
 • Uiterst duurzaam
 • Geen primer nodig

Wenst u een matte afwerking pas dan als laatste laag Jotun Benar Matt toe over Jotun Trebitt Oljebeis.


Grenen impregneren?  

Jotun trebitt Oljebeis is een 2 in 1 beits (impregneermiddel en beits in één) en bevat schimmelwerende stoffen. Het gebruik van een primer of impregneermiddel is daarom niet nodig.


Welke beits kleuren zijn er leverbaar? 

Jotun Trebitt Oljebeis is leverbaar volgens de kleurenfolders:

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte kleuren: JS3 Naturel houtkleur, JS1 Douglas houtkleur, Esche 10996, Kiefer 10077.
beits kleuren

Kleur tips: JS3 Naturel houtkleur is de nieuwste kleur en ontstaan door de vraag naar een zo natuurlijk mogelijke kleur met een lichte uitstraling. Crème/lichtbruin met niet teveel pigment zodat elke houtsoort goed tot zijn recht komt en duidelijk zichtbaar blijft. JS1 Douglas houtkleur en Esche 10996 zijn ook beide kleuren met minimaal pigment zodat het hout goed zichtbaar blijft. JS1 Douglas houtkleur neigt wat meer naar roestbruin en Esche 10996 naar geelbruin. Kiefer 10077 heeft wat meer "pit en aanwezigheid" vanwege het roodbruine pigment.

Hieronder ziet u een 2e afbeelding met de kleuren: Sibirische Large 935, Lavarot 817, Teak 623, JS2 Vergrijst hout.
beits kleuren

Kleur tips: Sibirische Large 935 heeft een zalm/roodbruine kleur (vleugje zalm) wat overeenkomt met lariks hout. Lavarot heeft het opvallende rood wat vernoemd is naar het lava van een vulkaan en geeft hout een warm oranje-rood karakter. Teak 623 heeft het typische roodbruine van teak en beschermd hout goed vanwege de hogere hoeveelheid pigment. Als laatste ziet u de kleur JS2 vergrijst hout, deze kleur is specifiek ontwikkeld voor klanten die het hout een lichtgrijze kleur willen meegeven en op deze manier anticiperen op de natuurlijke vergrijzing.


Stappenplan voor het beitsen van uw grenen 

woonboot beitsen stappenplan

Hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Neem het hout af met een schone vochtige doek of spoel het hout na met schoon water.

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 en rond de scherpe kanten af. Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Maak het hout stofvrij voordat u begint met beitsen. Het verwijderen van oude beitslagen is niet perse nodig indien u Trebitt Oljebeis toepast. Beitst u met Trebitt over een oude beits-laag heen let er dan op dat deze in goede staat en mooi effen van kleur is. Trebitt laat namelijk de kleurverschillen van de ondergrond zichtbaar.

Hout beitsen
Breng 3 lagen Jotun Trebitt Oljebeis aan met de kwast. Verdun alle lagen met 10-15% terpentine en houdt minimaal 24 uur droogtijd aan tussen de lagen.

Tips:

 • Verwijder hars met een verfbrander en neem het af met een doek gedrenkt in thinner
 • Laat geïmpregneerd hout 1 tot 2 maanden drogen voordat u de behandeling begint
 • Verwijder de witte waas (zoutkristallen op geïmpregneerd hout) met een harde borstel
 • Reinig geïmpregneerd hout goed, dit verbetert het resultaat enorm
 • Let erop dat het hout goed droog is en behandel het niet in de volle zon 
 • schildert u nog te monteren nieuwe gevelbekleding dan bereikt u het beste resultaat door voor montage 2 lagen rondom te beitsen. Na montage werkt u de gevelbekleding aan de zichtzijden met 1 laag beits af. Met deze methode verminderd u de kans op het kromtrekken van de planken (minder spanningsverschil) en u voorkomt het tevoorschijn komen van ongeschilderd hout bij het krimpen van de planken.

Aanbevolen producten voor het beitsen van grenen

Foto links en rechts: JS3 Naturel houtkleur
grenen beitsen grenen beitsen