klantenservice

Grenen beitsen

Grenen beitsen

Welke semi dekkende beits kan ik het beste gebruiken voor het beitsen van grenen (onbehandeld/geïmpregneerd) en is het nodig om grenen zelf te impregneren?

Grenen is afkomstig van de grove den en valt onder de naaldhoutsoorten. Grenen is te herkennen aan zijn lichte, soms geelachtige kleur met lichtbruine vlammen. Eenmaal blootgesteld aan de buitenlucht verkleurt het snel en krijgt het een geelbruine kleur. Na een aantal jaar vergrijst grenen. Grenen is gemakkelijk te behandelen met een beits. 

Grenen is onbehandeld en geïmpregneerd (gewolmaniseerd) leverbaar. Geïmpregneerd grenen (te herkennen aan een lichtgroene kleur) heeft een levensduur van ongeveer 10 tot 15 jaar. Onbehandeld grenen heeft een levensduur van ongeveer 5 tot 10 jaar. Door het preventief behandelen van grenen is een levensduur van meerdere generaties haalbaar.

Welke semi dekkende beits voor grenen? 

De meest duurzame semi dekkende beits van Jotun voor het behandelen van grenen is Jotun Demidekk Strukturlasyr

Met deze beits bereikt u onderhoudsintervallen van 6 tot 8 jaar. De beits bereikt deze lange onderhoudsintervallen dankzij een aantal belangrijke eigenschappen: 

 • UV-blokkerende componenten
 • Blijvende flexibiliteit
 • Goede dampdoorlatendheid
 • Schimmelwerende componenten

Wenst u een semi dekkende, niet filmvormende, matte afwerking of behandeld u uw vlonder of terras, gebruik dan: Jotun Demidekk Terrasslasyr

Grenen impregneren?  

Voordat u onbehandeld grenen met een beits afwerkt, is het belangrijk om het eerst zelf te impregneren. 

Impregneermiddelen bevatten schimmelwerende componenten en dringen dieper door in het hout dan een beits. Hierdoor biedt impregneren een betere bescherming dan een afwerking met alleen een beits. Door het impregneren van grenen verlengt u de totale levensduur aanzienlijk.

Het impregneermiddel voor grenen is: Jotun Visir Oljegrunning Klar.  

Impregneren is niet nodig indien uw grenen in de fabriek is geïmpregneerd.

Welke kleuren zijn er leverbaar? 

Jotun Demidekk Strukturlasyr is leverbaar volgens de kleurenfolders: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte kleuren: Altkiefer 10073, Kiefer 10077, Lavarot 817 en Herbsrot 530.

Beits kleuren

Tip: wilt u uw grenen half dekkend zwart beitsen gebruik dan de Jotun kleur 699 Sort.  

Stappenplan voor het beitsen van grenen 

 • Grenen reinigen
 • Grenen schuren
 • Grenen impregneren
 • Grenen beitsen

Stappenplan grenen beitsen

Hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask en water. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Spoel het hout een aantal keer goed na met schoon leidingwater. 

Hout schuren
Schuur het grenen met korrel 100 tot 160 (nieuw grenen). Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Rond de scherpe kanten af.

Hout impregneren
Impregneer onbehandeld grenen rondom met 1 laag Jotun Visir Oljegrunning Klar. De kopse kanten (gezaagd) 3-4 keer nat in nat. Nat in nat houdt in dat u tussen de lagen een droogtijd van ongeveer 2 uur aanhoudt (het impregneermiddel is dan nog nat). Breng het impregneermiddel aan met een kwast. Let op: het impregneermiddel moet het hout verzadigen maar mag geen laag gaan vormen. 

Hout beitsen
Breng 2 tot 3 lagen Jotun Demidekk Strukturlasyr aan met de kwast. Let erop dat het impregneermiddel niet meer plakt voordat u start met Demidekk Strukturlasyr.

Tips:

 • Verwijder hars met een verfbrander en neem het af met een doek gedrenkt in thinner
 • Laat geïmpregneerd hout 1 tot 2 maanden drogen voordat u de behandeling begint
 • Verwijder de witte waas (zoutkristallen op geïmpregneerd hout) met een harde borstel
 • Reinig geïmpregneerd hout goed, dit verbetert het resultaat enorm
 • Let erop dat het hout goed droog is en behandel het niet in de volle zon 

Aanbevolen producten voor het beitsen van grenen 

Persoonlijk advies

Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van deze keuze. Wilt u liever advies van onze specialist? Stuur ons dan een e-mail of gebruik het contactformulier:

Persoonlijk advies

Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van deze keuze. Wilt u liever advies van onze specialist? Stuur ons dan een e-mail of gebruik het contactformulier: