• Lorem ipsum

Tuinhuis vervenWelke verf (dekkende beits) kan ik het beste gebruiken voor het verven of overschilderen van mijn tuinhuis (blokhut-schuur) en is het nodig om het hout eerst te impregneren? 

Het verven (wit, zwart of elke andere kleur) met een dekkende beits biedt de beste bescherming voor uw tuinhuis. De beschermende werking van een verf-systeem wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid pigment en het aantal aangebrachte lagen. Omdat een dekkend systeem meer pigment heeft dan een transparant systeem biedt een dekkende afwerking een betere bescherming dan een transparante afwerking. 

Verder is het belangrijk dat de beschermlaag dampopen en flexibel is. Door een goede dampdoorlaatbaarheid kan vocht verdampen vanuit het hout. Dit voorkomt houtrot en het ontstaan van blaasjes onder de laag. Daarnaast voorkomt een goede flexibiliteit dat de laag niet barst tijdens het inkrimpen en het uitzetten van het hout. 


Welke dekkende beits voor uw tuinhuis?  

Tuinhuis verven

Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg

De meest duurzame dekkende beits/verf van Jotun voor het schilderen of overschilderen van uw tuinhuis is Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg. Met deze verf haalt u onderhoudsintervallen van 10 tot 12 jaar. 

De dekkende beits bereikt deze lange onderhoudsintervallen dankzij een aantal belangrijke eigenschappen:

  • UV-blokkerende componenten
  • Blijvende flexibiliteit
  • Dampdoorlatend
  • Schimmelwerende componenten 

Voor de liefhebbers van een matte uitstraling levert Jotun de gelijkwaardige Jotun Demidekk Infinity Pure Matt.

Foto tuinhuis zwart: Jotun Demidekk Infinity Pure Matt in RAL 7021 zwartgrijs (wanden) en Jotun Demidekk Infinity Details in RAL 9005 Gitzwart (deuren en kozijnen).


Tuinhuis impregneren?  

Tuinhuis verven

Jotun Visir Oljegrunning Klar

Voordat u uw onbehandelde tuinhuis verft is het nodig om het te impregneren.

Impregneermiddelen bevatten schimmelwerende componenten en dringen dieper door in het hout dan een verf. Hierdoor biedt impregneren een betere bescherming dan een afwerking met alleen een verf. Door het impregneren van uw tuinhuis verlengt u de totale levensduur aanzienlijk. Daarnaast verminderen impregneermiddelen het "doorbloeden" van het hout.

Voor het impregneren van uw onbehandelde tuinhuis gebruikt u Jotun Visir Oljegrunning Klar.

  • Is uw tuinhuis al geïmpregneerd en schildert uw in een donkere kleur dan is impregneren niet nodig.
  • Is uw tuinhuis al geïmpregneerd en schildert uw in een lichte kleur? Gebruik dan de dekkende primer van Jotun: Jotun Demidekk Oljetackfarg. Hiermee voorkomt u het doorbloeden van de noesten.
  • Is uw tuinhuis al geschilderd en gaat u het overschilderen dan is impregneren of een behandeling met een grondverf niet nodig. U past direct Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg toe. 

*Zie het Jotun houtschema voor details
*Foto tuinhuis in turquoise (zee) kleur: Jotun kleur 6222 Seema (Ook wel NCS S 2040-B50G)


Welke dekkende beits kleuren zijn er leverbaar?  

Demidekk Ultimate is o.a. leverbaar volgens de kleurenfolders: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte en neutrale kleuren: 9918 Klassisk Hvit, 9910 Suave, 9937 Aske en de mooie zwarte kleur 9938 Dempet sort.
Tuinhuis verven kleuren

De drie donkergrijs/zwart tinten (9910, 9937, 9938) lopen in gelijke stappen op. De kleur 9918 is de meest witte kleur van Jotun. De kleuren 9918 Klassisk Hvit  en prachtige donker grijze kleur 9937 Aske zijn gebruikt in de foto's helemaal onder de pagina. Jotun 9938 Dempet Sort is net iets minder zwart dan 100% zwart.

Hieronder ziet u een 2e afbeelding met de kleuren: Jotun 1001 Egghvit, Jotun 4252 Kjonnrok dempet, Jotun 0025 Rorosrod, Jotun 0099 Sort.
Tuinhuis verven kleuren

Kleur tips: Jotun 1001 Egghvit is de meest verkochte witte kleur in Scandinavië en heeft beetje oker en zwart en lijkt op RAL 9010, Jotun 4252 Kjonnrok dempet is een veel toegepaste grijsblauwe kleur, Jotun 0025 Rorosrod is typisch Noors rood, Jotun 0099 Sort is de meest zwarte kleur van Jotun, hierin zit alleen zwart pigment en is 100% zwart.


Stappenplan voor het verven van uw tuinhuis  

Tuinhuis verven stappenplan

Hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Neem het hout af met een schone vochtige doek of spoel het hout na met schoon water.

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 en rond de scherpe kanten af. Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Maak het hout stofvrij voordat u begint met beitsen. 

Hout impregneren
Impregneer onbehandeld hout rondom met 1 laag Jotun Visir Oljegrunning Klar. De kopse kanten (gezaagd) 3-4 keer nat in nat. Nat in nat houdt in dat u tussen de lagen een droogtijd van ongeveer 2 uur aanhoudt (het impregneermiddel is dan nog nat). Breng het impregneermiddel aan met een kwast. Let op: het impregneermiddel moet het hout verzadigen maar mag geen laag gaan vormen.

Hout verven
Breng 2 tot 3 lagen Jotun Demidekk aan met de kwast. Let erop dat het impregneermiddel niet meer plakt voordat u start met Demidekk. 

Tip: schildert u nog te monteren nieuwe gevelbekleding dan bereikt u het beste resultaat door voor montage 1 laag rondom te impregneren en 1 laag rondom te beitsen. Na montage werkt u de gevelbekleding aan de zichtzijden met 1 tot 2 lagen beits af. Met deze methode verminderd u de kans op het kromtrekken van de planken (minder spanningsverschil) en u voorkomt het tevoorschijn komen van ongeschilderd hout bij het krimpen van de planken.


Aanbevolen producten voor het verven van uw tuinhuis  


Foto's onder: Jotun Demidekk Infinity Pure Matt in Jotun kleur 9937 Aske (wanden) en 9918 Klassisk Hvit (overstek). Jotun Demidekk Infinity Details in 9918 Klassisk Hvit (deuren en kozijnen)
Tuinhuis vervenTuinhuis verven


Persoonlijk advies

 

 
 
contactformulier