klantenservice

Tuinhuis verven

Tuinhuis verven

Welke verf kan ik het beste gebruiken voor het verven of overschilderen van mijn tuinhuis (blokhut-schuur) en is het nodig om het hout eerst te impregneren? 

Het verven met een dekkende beits biedt de beste bescherming voor uw tuinhuis. De beschermende werking van een verf-systeem wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid pigment en het aantal aangebrachte lagen. Omdat een dekkend systeem meer pigment heeft dan een transparant systeem biedt een dekkende afwerking een betere bescherming dan een transparante afwerking. 

Verder is het belangrijk dat de beschermlaag dampopen en flexibel is. Door een goede dampdoorlaatbaarheid kan vocht verdampen vanuit het hout. Dit voorkomt houtrot en het ontstaan van blaasjes onder de laag. Daarnaast voorkomt een goede flexibiliteit dat de laag niet barst tijdens het inkrimpen en het uitzetten van het hout. 

Welke dekkende beits voor uw tuinhuis?  

De meest duurzame dekkende beits/verf van Jotun voor het schilderen of overschilderen van uw tuinhuis is Jotun Demidekk Ultimate. Met deze verf haalt u onderhoudsintervallen van 10 tot 12 jaar. 

De dekkende beits bereikt deze lange onderhoudsintervallen dankzij een aantal belangrijke eigenschappen:

  • UV-blokkerende componenten
  • Blijvende flexibiliteit
  • Dampdoorlatend
  • Schimmelwerende componenten 

Tuinhuis impregneren?  

Tuinhuis vervenVoordat u uw onbehandelde tuinhuis verft is het nodig om het te impregneren.

Impregneermiddelen bevatten schimmelwerende componenten en dringen dieper door in het hout dan een verf. Hierdoor biedt impregneren een betere bescherming dan een afwerking met alleen een verf. Door het impregneren van uw tuinhuis verlengt u de totale levensduur aanzienlijk. Daarnaast verminderen impregneermiddelen het "doorbloeden" van het hout.

Voor het impregneren van uw onbehandelde tuinhuis gebruikt u Jotun Visir Oljegrunning Klar.

  • Is uw tuinhuis al geïmpregneerd en schildert uw in een donkere kleur dan is impregneren niet nodig.
  • Is uw tuinhuis al geïmpregneerd en schildert uw in een lichte kleur? Gebruik dan de dekkende primer van Jotun: Jotun Demidekk Oljetackfarg. Hiermee voorkomt u het doorbloeden van de noesten.
  • Is uw tuinhuis al geschilderd en gaat u het overschilderen dan is impregneren of een behandeling met een grondverf niet nodig. U past direct Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg toe. 

*Zie het Jotun houtschema voor details
*Foto tuinhuis rechts in turquoise (zee) kleur: Jotun kleur 6222 Seema (Ook wel NCS S 2040-B50G)

Welke dekkende beits kleuren zijn er leverbaar?  

Demidekk Ultimate is o.a. leverbaar volgens de kleurenfolders: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte en neutrale kleuren: 9918 Klassisk Hvit, 9910 Suave, 9937 Aske, 9938 Dempet sort.
Tuinhuis verven kleuren

De drie donkergrijs/zwart tinten (9910, 9937, 9938) lopen in gelijke stappen op. De kleur 9918 is de meest witte kleur van Jotun. De kleuren 9918 Klassisk Hvit  en prachtige donker grijze kleur 9937 Aske zijn gebruikt in de foto's helemaal onder de pagina.

Stappenplan voor het verven van uw tuinhuis  

Tuinhuis verven stappenplan 

Hout wassen en schuren
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Husvask (licht vervuild hout) of Jotun Kraftvask (zwaar vervuild hout). Schuur het hout en rond de scherpe kanten af. Maak het hout stofvrij voordat u begint met verven. 

Hout impregneren
Behandel onbehandeld hout rondom met 1 laag Visir Klar. De kopse kanten (gezaagd) 3-4 keer nat in nat. Nat in nat houdt in dat u tussen de lagen een droogtijd van ongeveer 2 uur aanhoudt (het impregneermiddel is dan nog nat). Breng het impregneermiddel aan met een kwast. Let op: het impregneermiddel moet het hout verzadigen maar mag geen laag gaan vormen.  

Hout verven
Breng 2 tot 3 lagen Jotun Demidekk Ultimate aan met de kwast. Let erop dat het impregneermiddel niet meer plakt voordat u start met Demidekk Ultimate.  

Aanbevolen producten voor het verven van uw tuinhuis  

Foto's onder: Demidekk Helmatt in Jotun kleur 9937 Aske (wanden) en 9918 Klassisk Hvit (overstek). Demidekk Vindu in 9918 Klassisk Hvit (deuren en kozijnen)Tuinhuis vervenTuinhuis verven

Persoonlijk advies

Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van deze keuze. Wilt u liever direct advies van onze specialist? Bel ons, mail ons of stuur een whatsapp bericht (met mobiel klikt u op de iconen rechts).