klantenservice

Lariks hout met olie behandelen

Lariks hout met olie behandelen

Welke olie kan ik het beste gebruiken voor het behandelen Lariks hout en is het nodig om Lariks vooraf te impregneren? 

Het behandelen van Lariks hout met olie is naast het transparant beitsen de meest natuurlijke afwerking. Een olie trekt diep in het hout, accentueert de houtnerf en laat geen film achter. Hierdoor blijft de mooie uitstraling van het hout behouden. 

Een olie kunt u volledig transparant of in een transparante kleur toepassen. Een op kleur gemengde olie beschermd het hout beter en heeft minder vaak onderhoud nodig. Een kleurloze olie brengt u elk jaar opnieuw aan, een op kleur gemengde olie om de 2-3 jaar. De vergrijzing van het hout wordt met een olie op kleur beter geremd dan met een kleurloze olie.

Welke olie voor Lariks hout?  

De meest toegepaste olie van Jotun voor het behandelen van Lariks hout is: Jotun Treolje Solvent. Met deze olie behaalt u onderhoudsintervallen van 2 tot 3 jaar. 

Treolje Solvent is een olie op terpentine basis en beschermd uw hout tegen vergrijzing en indringing van vocht. De olie heeft een matte afwerking, is waterdampdoorlatend en kan niet afbladderen. Impregneren is bij dit systeem niet nodig.  U bereikt echter het meest duurzame resultaat indien u de olie toepast op Lariks hout wat reeds in de fabriek is geïmpregneerd.  

Treolje Solvent heeft een aantal unieke eigenschappen: 

 • Diepe indringing en accentueert de houtnerf
 • Laat geen film achter
 • Zeer waterafstotend
 • UV-blokkerende componenten
 • Geen impregneermiddel nodig 

Welke kleuren zijn er leverbaar? 

Treolje Solvent is kleurloos en in mooie transparante kleuren leverbaar volgens de kleurenfolder: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte kleuren: Esche 10996, Kiefer 10077, Lavarot 817, Sibirische Large 935.
Jotun Strukturlasyr Kleuren

Kleur tip: Esche 10996 is een lichte en neutrale kleur en pakt vanwege de beperkte hoeveelheid pigment goed uit op Lariks hout. 

Lariks hout egaal laten vergrijzen 

Onder invloed van water en zonlicht zal onbehandeld Lariks hout na verloop van tijd gaan vergrijzen. Door het gebruik van Treolje zal de vergrijzing worden tegengegaan en egaler gebeuren. 

Donkere kleuren uit de kleurenfolder bevatten de meeste pigmenten en bieden daarom een betere bescherming tegen het vergrijzen dan lichtere kleuren. 

Indien u na de behandeling zo min mogelijk effect van de vergrijzing wilt terugzien dan geven de grijstinten uit kleuren folder (naast de donkere kleuren) tevens een mooi resultaat. Op deze manier anticipeert u op de natuurlijke vergrijzing. 

Stappenplan voor het behandelen van Lariks hout met olie 

 • Lariks hout reinigen
 • Lariks hout schuren
 • Lariks hout oliën

Lariks hout oliën stappenplan

Lariks hout reinigen
Reinig het hout met Jotun Kraftvask. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Spoel het hout een aantal keer goed na met schoon leidingwater. Voor licht vervuilde oppervlakten gebruikt u: Jotun Husvask. 

Lariks hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 (nieuw hout). Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Rond de scherpe kanten af. 

Lariks hout oliën
Voor het beste resultaat brengt u Treolje in 1 tot 2 lagen dun aan in de lengterichting van de nerf. Gebruik voor het aanbrengen een kwast en breng de 2e laag bij voorkeur binnen 3 dagen aan. Dit mag nat in nat maar dat is niet noodzakelijk. De olie mag geen laag vormen, verwijder overtollige olie met een droge, pluisvrije doek. 

Aanbevolen producten voor het oliën van Lariks hout 

 • Jotun Husvask (reinigingsmiddel voor normaal vervuild hout)
 • Jotun Kraftvask (krachtig reinigingsmiddel voor zwaar vervuild hout)
 • Jotun Treolje Sovent (transparante, matte olie, terpentine gedragen, voor lariks hout, hardhout en vettige houtsoorten)

Wilt u advies bij het behandelen van Lariks hout, onze medewerkers staan u graag te woord! 

Direct advies: 06 - 16 246 450