• Lorem ipsum

lariks hout oliënWelke olie kan ik het beste gebruiken voor het behandelen Lariks hout en is het nodig om Lariks vooraf te impregneren? 

Het behandelen van Lariks hout met olie is naast het transparant beitsen de meest natuurlijke afwerking. Een olie trekt diep in het hout, accentueert de houtnerf en laat geen film achter. Hierdoor blijft de mooie uitstraling van het hout behouden. 

Een olie kunt u volledig transparant of in een transparante kleur toepassen. Een op kleur gemengde olie beschermd het hout beter en heeft minder vaak onderhoud nodig. Een kleurloze olie brengt u elk jaar opnieuw aan, een op kleur gemengde olie om de 2-3 jaar. De vergrijzing van het hout wordt met een olie op kleur beter geremd dan met een kleurloze olie.  


Welke olie voor Lariks hout?  

jotun treolje vDe meest toegepaste olie van Jotun voor het behandelen van Lariks hout is: Jotun Treolje V. Met deze olie behaalt u onderhoudsintervallen van 2 tot 3 jaar. 

Treolje V is een olie op waterbasis en beschermd uw hout tegen vergrijzing en indringing van vocht. De olie heeft een matte afwerking, is waterdampdoorlatend en kan niet afbladderen. Impregneren is bij dit systeem niet nodig.  U bereikt echter het meest duurzame resultaat indien u de olie toepast op Lariks hout wat reeds in de fabriek is geïmpregneerd.  

Treolje V heeft een aantal unieke eigenschappen: 

  • Diepe indringing en accentueert de houtnerf
  • Laat geen film achter
  • Zeer waterafstotend
  • UV-blokkerende componenten (pigmenten)
  • Geen impregneermiddel nodig 

Welke kleuren zijn er leverbaar? 

Treolje V is kleurloos en in mooie transparante kleuren leverbaar volgens de kleurenfolder: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte kleuren: Sibirische Large 935,  JS1 Douglas Houtkleur, Esche 10996, JS3 Naturel houtkleur.
Lariks hout oliën kleuren

Kleur tips: Sibirische Large 935 is speciaal ontwikkeld voor lariks hout en is de aangesproken kleur als u de natuurlijke kleur wilt benadrukken. JS1 Douglas Houtkleur en Esche 10996 bevatten beide wat minder pigment waardoor de kleurverschillen van het hout iets meer zichtbaar blijven. Verder is JS1 meer oranje/roestbruin van kleur. Esche 10996 is meer geelbruin. JS3 Naturel houtkleur bevat tevens niet teveel pigment waardoor het hout goed zichtbaar blijft. Het heeft een lichte crème/lichtbruin kleur benadrukt de lichte kleur van Lariks hout. 


Lariks hout egaal laten vergrijzen 

Onder invloed van water en zonlicht zal onbehandeld Lariks hout na verloop van tijd gaan vergrijzen. Door het gebruik van Treolje zal de vergrijzing worden tegengegaan en egaler gebeuren. 

Donkere kleuren uit de kleurenfolder bevatten de meeste pigmenten en bieden daarom een betere bescherming tegen het vergrijzen dan lichtere kleuren. 

Indien u na de behandeling zo min mogelijk effect van de vergrijzing wilt terugzien dan geven de grijstinten uit kleuren folder (naast de donkere kleuren) tevens een mooi resultaat. Op deze manier anticipeert u op de natuurlijke vergrijzing. 


Stappenplan voor het behandelen van Lariks hout met olie 

  • Lariks hout reinigen
  • Lariks hout schuren
  • Lariks hout oliën

Lariks hout oliën stappenplan

Hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Neem het hout af met een schone vochtige doek of spoel het hout na met schoon water.

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 (nieuw hout). Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Rond de scherpe kanten af. 

Hout oliën
Voor het beste resultaat brengt u Treolje in 1 tot 2 lagen dun aan in de lengterichting van de nerf. Gebruik voor het aanbrengen een kwast en breng de 2e laag bij voorkeur binnen 3 dagen aan. Het aanbrengen mag ook nat in nat (2e laag direct na de 1e laag) maar dat is niet noodzakelijk. De olie mag geen laag vormen, verwijder overtollige olie met een droge, pluisvrije doek. 


Aanbevolen producten voor het oliën van Lariks hout 

Lariks hout olieLariks hout oliën