klantenservice

Schutting met olie behandelen

Schutting met olie behandelen

Welke olie van Jotun kan ik het beste gebruiken voor het behandelen van mijn schutting (tuinscherm-tuinhek) en welke kleuren zijn er mogelijk?

De drie meest toegepaste afwerkingen voor het behandelen van schuttingen zijn: oliën, beitsen en verven. De behandeling met een kleurloze olie is de meest natuurlijke afwerking van de drie. Een olie vormt geen film en dringt diep door in het hout. Hierdoor blijft de mooie en natuurlijke uitstraling van het hout nagenoeg onveranderd. 

Een olie kan tevens op kleur worden gemengd. Dit heeft drie voordelen: u bepaald zelf de kleur, de vergrijzing zal nog beter worden geremd en u bereikt langere onderhoudsintervallen (om de 2-3 jaar i.p.v. elk jaar). Bekijk hieronder ons advies en stappenplan voor het beste resultaat.  

Wilt u langere onderhoudsintervallen bereiken, bekijk dan hier de mogelijkheden.

Welke olie voor uw schutting? 

Voor het behandelen van uw schutting met een olie zijn er twee mogelijkheden:

 • Jotun Treolje V (olie op waterbasis voor geïmpregneerde schuttingen, o.a. grenen-vuren)
 • Jotun Treoje Solvent (olie op terpentine basis voor hardhout (o.a. bankirai, eiken) en vettige houtsoorten (o.a. lariks-douglas hout)) 

Treolje kunt u direct (zonder primer) aanbrengen op uw schutting. De olie dringt diep in het hout en heeft een mooie matte uitstraling. Daarnaast gaat de olie vergrijzing en barst vorming van het hout tegen. De olie bladdert niet en is goed bestand tegen regen. 

Welke kleuren zijn er leverbaar? 

Treolje is kleurloos en in mooie transparante kleuren leverbaar volgens de kleurenfolder: 

Hieronder ziet u een afbeelding van een aantal kleuren uit de folder: Burmateak 623, Sibirische Large 935, Kiefernborke 678, Terrassgra 9710.
Jotun Treolje Kleuren
 

Stappenplan voor het oliën van uw schutting 

 • Hout reinigen
 • Hout schuren
 • Hout oliën

Stappenplan schutting olien 

Hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Spoel het hout een aantal keer goed na met schoon leidingwater.

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 (nieuw hout). Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Rond de scherpe kanten af. 

Hout oliën
Voor het beste resultaat brengt u de olie 1 tot 2 lagen dun aan in de lengterichting van de nerf. Gebruik voor het aanbrengen een kwast en breng de 2e laag bij voorkeur binnen 3 dagen aan. Het aanbrengen mag ook nat in nat (2e laag direct na de 1e laag) maar dat is niet noodzakelijk. De olie mag geen laag vormen, verwijder overtollige olie met een droge, pluisvrije doek.

Tips:

 • Laat geïmpregneerd hout 1 tot 2 maanden drogen voordat u de behandeling begint
 • Verwijder hars met een plamuurmes en/of thinner
 • Verwijder de witte waas (zoutkristallen) met een harde borstel
 • Reinig geïmpregneerd hout goed, dit verbetert het resultaat enorm
 • Let erop dat het hout goed droog is en behandel het niet in de volle zon

Aanbevolen producten voor het oliën van uw schutting 

Schutting oliënSchutting oliën

Persoonlijk advies

Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van deze keuze. Wilt u liever persoonlijk advies van Jotun Specialist? Neem dan contact op via één van onderstaande mogelijkheden:  

 • Tel/Whats App: 06 - 16 246 450
 • E-mail: [email protected]
 • Contactformulier
 • Persoonlijk advies

  Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van deze keuze. Wilt u liever advies van onze specialist? Stuur ons dan een e-mail of gebruik het contactformulier: