klantenservice

Woonboot met olie behandelen

Woonboot met olie behandelen

Welke olie kan ik het beste gebruiken voor het behandelen van mijn woonboot (woonark), waar moet ik op letten en welke kleuren zijn er mogelijk? 

Voor het oliën van uw woonboot levert Jotun 2 opties:

De terpentine houdende olie is vanwege het oplosmiddel beter toepasbaar op hardhout, vettige houtsoorten en houtsoorten die veel inhoudsstoffen bevatten (zie voorkeursbehandeling).

Voorkeursbehandeling

Voorkeursbehandeling Jotun Treolje Solvent: red cedar, douglas, lariks, eiken, iroko, jatoba, kastanje, mahonie, meranti, merbau, padoek, teak, thermowood (overige houtsoorten geen voorkeur).

De milieuvriendelijke olie op waterbasis gebruikt u op overige, zachte, niet vettige houtsoorten (o.a. vuren en grenen).

Beide oliën dringen diep in het hout vormen geen laag en drogen mat op. Twee dunne lagen aanbrengen is voldoende en u herhaalt de behandeling om de 2-3 jaar. Dit interval geldt voor een gekleurde olie. Bij een kleurloze olie herhaalt u de behandeling elk jaar.

Vergrijzing hout tegengaan

Wilt u effectief de vergrijzing van het hout tegengaan gebruik dan een gekleurde olie (een gekleurde olie blokkeert de zon beter dan een kleurloze olie).

Welke kleuren zijn er leverbaar? 

Jotun Treolje is kleurloos en in mooie transparante kleuren leverbaar volgens de kleurenfolders: 

Hieronder ziet u een afbeelding van een aantal kleuren uit de folder: Burmateak 623, Sibirische Large 935, Kiefernborke 678, Terrassgra 9710.Jotun kleuren Treolje  

Stappenplan voor het behandelen van uw woonboot met olie 

  • Woonboot reinigen
  • Woonboot schuren
  • Woonboot oliën

Stappenplan 

Hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Spoel het hout een aantal keer goed na met schoon leidingwater.

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 (nieuw hout). Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Rond de scherpe kanten af. Bij hout met een grove structuur is schuren niet nodig.

Hout oliën
Voor het beste resultaat brengt u de olie 1 tot 2 lagen dun aan in de lengterichting van de nerf. Gebruik voor het aanbrengen een kwast en breng de 2e laag bij voorkeur binnen 3 dagen aan. Het aanbrengen mag ook nat in nat (2e laag direct na de 1e laag) maar dat is niet noodzakelijk. De olie mag geen laag vormen, verwijder overtollige olie met een droge, pluisvrije doek. 

Aanbevolen producten voor het oliën van uw woonboot 

Woonboot oliënWoonboot oliën

Persoonlijk advies

Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van deze keuze. Wilt u liever persoonlijk advies van Jotun Specialist? Neem dan contact op via één van onderstaande mogelijkheden:  

  • Tel/Whats App: 06 - 16 246 450
  • E-mail: [email protected]
  • Contactformulier
  • Persoonlijk advies

    Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van deze keuze. Wilt u liever advies van onze specialist? Stuur ons dan een e-mail of gebruik het contactformulier: