• Lorem ipsum

Houten huis vervenWelke verf (dekkende beits) kan ik het beste gebruiken voor het verven (overschilderen) van mijn houten (Fins, Zweeds, Noors) huis en is het nodig om het hout zelf te impregneren?

Het verven met een dekkende beits biedt de beste bescherming voor uw houten woning of gevelbekleding. De beschermende werking van een verf-systeem wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid pigment en het aantal aangebrachte lagen. Omdat een dekkend systeem meer pigment heeft dan een transparant systeem biedt een dekkende afwerking een betere bescherming dan een transparante afwerking. 

Verder is het belangrijk dat de beschermlaag dampopen en flexibel is. Door een goede dampdoorlaatbaarheid kan vocht verdampen vanuit het hout. Dit voorkomt houtrot en het ontstaan van blaasjes onder de laag. Daarnaast voorkomt een goede flexibiliteit dat de laag niet barst tijdens het inkrimpen en het uitzetten van het hout. 

Foto: Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg in Jotun kleur 9938 Dempet Sort.


Dekkende zijdeglans beits voor uw houten huis 

Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg

De meest duurzame dekkende beits van Jotun voor het verven van uw houten huis is Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg.

Met deze dekkende beits bereikt u onderhoudsintervallen van maximaal 10 tot 12 jaar. De beits heeft een zijdeglans uitstraling en voldoet aan de hoogste eisen.


Dekkende matte beits voor uw houten huis

Jotun Demidekk Infinity Pure Matt

Voor de liefhebbers van een matte uitstraling levert Jotun de gelijkwaardige Jotun Demidekk Infinity Pure Matt.

Met dit type bereikt u tevens onderhoudsintervallen van maximaal 10-12 jaar. Deze matte versie pakt extra mooi uit op donkere kleuren, denk aan (zwart, blauw, bruin, rood, donker groen, etc). Daarnaast geeft een matte afwerking een wat rustiger beeld omdat eer geen reflectie van het omgevingslicht is. 


Deuren en kozijnen verven 

jotun demidekk infinity details

Specifiek voor het verven van deuren en kozijnen levert Jotun: Jotun Demidekk Infinity Details.

Dit type is stootvast en plakt minder aan de rubbers rond de ramen en deuren. Daarnaast is de verf zelfreinigend en al overschilderbaar na twee uur. U past dit type toe voor het verven van: deuren, kozijnen, vlonders en hekwerken.


Houten huis impregneren?  

Houten huis verven

Jotun Visir Oljegrunning Klar

Voordat u uw onbehandelde houten huis verft is het nodig om het te impregneren.

Impregneermiddelen bevatten schimmelwerende componenten en dringen dieper door in het hout dan een verf. Hierdoor biedt impregneren een betere bescherming dan een afwerking met alleen een verf. Door het impregneren van uw houten huis verlengt u de totale levensduur aanzienlijk. Daarnaast verminderen impregneermiddelen het "doorbloeden" van het hout.

Voor het impregneren van uw onbehandelde houten huis gebruikt u Jotun Visir Oljegrunning Klar.

Is uw houten huis al geïmpregneerd en verft uw in een donkere kleur dan is impregneren niet nodig.

Jotun Demidekk Oljetackfarg

Is uw houten huis al geïmpregneerd en verft uw in een lichte kleur? Gebruik dan de dekkende primer van Jotun: Jotun Demidekk Oljetackfarg. Hiermee voorkomt u het doorbloeden van de noesten.

*Zie het Jotun houtschema voor details

Is uw woning al eerder geschilderd dan is impregneren niet nodig mits er geen kale plekken groter dan 10 cm zichtbaar zijn.

Foto: Jotun Demidekk Infinity Pure Matt in Jotun kleur 9937 Aske (hout) en 9918 Klassisk Hvit (hout) en 9933 Stenvegg (muur).


Welke dekkende beits kleuren zijn er leverbaar?  

Demidekk Ultimate is o.a. leverbaar volgens de kleurenfolders: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte Jotun kleuren: 9918 Klassisk Hvit, 1462 Gra Skifer, 9937 Aske, 9938 Dempet sort.
Kleuren houten huis verven

Kleur tips: Jotun 9918 is de meest witte kleur van Jotun. Jotun 1462 (evening sky) is een zachte midden grijs tint (zie foto onderaan dit artikel), Jotun 9937 en 9938 zijn twee oplopende donker grijs/zwart tinten. Jotun 9938 Dempet Sort is de meest verkochte zwarte kleur in Nederland, het is zwart met een moderne en neutrale uitstraling. 

Hieronder ziet u een 2e afbeelding met de kleuren: Jotun 1001 Egghvit, Jotun 4252 Kjonnrok dempet, Jotun 2746 Mork Rubin, Jotun 0099 Sort.
Kleuren houten huis verven

Kleur tips: Jotun 1001 Egghvit is de meest verkochte witte kleur in Scandinavië en heeft beetje oker en zwart en lijkt op RAL 9010, Jotun 4252 Kjonnrok dempet is een veel toegepaste grijsblauwe kleur, Jotun 2746 Mork Rubin (donker robijn) is een prachtige dieprode kleur (zie afbeelding onderaan het artikel), Jotun 0099 Sort is de meest zwarte kleur van Jotun. 


Stappenplan voor het verven van uw houten huis  

Kleuren houten huis verven stappenplan

Hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Neem het hout af met een schone vochtige doek of spoel het hout na met schoon water.

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 en rond de scherpe kanten af. Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Maak het hout stofvrij voordat u begint met beitsen. 

Hout impregneren
Impregneer onbehandeld hout rondom met 1 laag Jotun Visir Oljegrunning Klar. De kopse kanten (gezaagd) 3-4 keer nat in nat. Nat in nat houdt in dat u tussen de lagen een droogtijd van ongeveer 2 uur aanhoudt (het impregneermiddel is dan nog nat). Breng het impregneermiddel aan met een kwast. Let op: het impregneermiddel moet het hout verzadigen maar mag geen laag gaan vormen.

Hout beitsen
Breng 2 tot 3 lagen Jotun Demidekk aan met de kwast. Let erop dat het impregneermiddel niet meer plakt voordat u start met Demidekk. 

Tip: verft u nog te monteren nieuwe gevelbekleding dan bereikt u het beste resultaat door voor montage 1 laag rondom te impregneren en 1 laag rondom te beitsen. Na montage werkt u de gevelbekleding aan de zichtzijden met 1 tot 2 lagen beits af. Met deze methode verminderd u de kans op het kromtrekken van de planken (minder spanningsverschil) en u voorkomt het tevoorschijn komen van ongeschilderd hout bij het krimpen van de planken.


Aanbevolen producten voor het verven van uw houten huis  


Foto onder: Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg in Jotun 1462 Gra Skifer en 1001 Egghvit
Foto onder: Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg in Jotun 2746 Mork Rubin en 1378 Kontur en 1376 Frostroyk
Houten huis vervenHouten huis verven


Foto onder: Jotun Demidekk Infinity Pure Matt in RAL 3011 Bruinrood en Jotun 1001 Egghvit
Foto onder: Jotun Demidekk Infinity Pure Matt in Jotun 8025 Skodde en Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg in RAL 9001 Crèmewit

Houten huis vervenHouten huis verven


Persoonlijk advies

 

 
 
contactformulier