klantenservice

Houten huis verven

Houten huis verven

Welke verf (dekkende beits) kan ik het beste gebruiken voor het verven (overschilderen) van mijn houten (Fins, Zweeds, Noors) huis en is het nodig om het hout zelf te impregneren?

Het verven met een dekkende beits biedt de beste bescherming voor uw houten woning of gevelbekleding. De beschermende werking van een verf-systeem wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid pigment en het aantal aangebrachte lagen. Omdat een dekkend systeem meer pigment heeft dan een transparant systeem biedt een dekkende afwerking een betere bescherming dan een transparante afwerking. 

Verder is het belangrijk dat de beschermlaag dampopen en flexibel is. Door een goede dampdoorlaatbaarheid kan vocht verdampen vanuit het hout. Dit voorkomt houtrot en het ontstaan van blaasjes onder de laag. Daarnaast voorkomt een goede flexibiliteit dat de laag niet barst tijdens het inkrimpen en het uitzetten van het hout. 

Foto rechts: Jotun Demidekk Ultimate Helmatt in Jotun kleur 9938 Dempet Sort.


Welke dekkende beits voor uw houten huis?  

Voor het verven of oververven van uw houten huis levert Jotun 2 dekkende beitsen die voldoen aan de hoogste eisen:

Met alle twee bereikt u onderhoudsintervallen van 10-12 jaar.

Kozijnen en deuren verven

Specifiek voor kozijnen en deuren gebruikt u: Jotun Demidekk Ultimate Vindu (Vindu (Noors voor venster) is stootvast en plakt minder aan de rubbers rond de ramen en deuren).


Houten huis impregneren?  

Houten huis vervenVoordat u uw onbehandelde houten huis verft is het nodig om het te impregneren.

Impregneermiddelen bevatten schimmelwerende componenten en dringen dieper door in het hout dan een verf. Hierdoor biedt impregneren een betere bescherming dan een afwerking met alleen een verf. Door het impregneren van uw houten huis verlengt u de totale levensduur aanzienlijk. Daarnaast verminderen impregneermiddelen het "doorbloeden" van het hout.

Voor het impregneren van uw onbehandelde houten huis gebruikt u Jotun Visir Oljegrunning Klar.

Is uw houten huis al geïmpregneerd en verft uw in een donkere kleur dan is impregneren niet nodig.

Is uw houten huis al geïmpregneerd en verft uw in een lichte kleur? Gebruik dan de dekkende primer van Jotun: Jotun Demidekk Oljetackfarg. Hiermee voorkomt u het doorbloeden van de noesten.

*Zie het Jotun houtschema voor details

Is uw woning al eerder geschilderd dan is impregneren niet nodig mits er geen kale plekken groter dan 10 cm zichtbaar zijn.

Foto rechts: Jotun Demidekk Ultimate Helmatt in Jotun kleur 9937 Aske (hout) en 9918 Klassisk Hvit (hout) en 9933 Stenvegg (muur).


Welke dekkende beits kleuren zijn er leverbaar?  

Demidekk Ultimate is o.a. leverbaar volgens de kleurenfolders: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte Jotun kleuren: 9918 Klassisk Hvit, 1462 Gra Skifer, 9937 Aske, 9938 Dempet sort.
Kleuren houten huis verven

Kleur tips: Jotun 9918 is de meest witte kleur van Jotun. Jotun 1462 (evening sky) is een zachte midden grijs tint (zie foto onderaan dit artikel), Jotun 9937 en 9938 zijn twee oplopende donker grijs/zwart tinten. Jotun 9938 Dempet Sort is de meest verkochte zwarte kleur in Nederland, het is zwart met een moderne en neutrale uitstraling. 

Hieronder ziet u een 2e afbeelding met de kleuren: Jotun 1001 Egghvit, Jotun 4252 Kjonnrok dempet, Jotun 2746 Mork Rubin, Jotun 0099 Sort.
Kleuren houten huis verven

Kleur tips: Jotun 1001 Egghvit is de meest verkochte witte kleur in Scandinavië en heeft beetje oker en zwart en lijkt op RAL 9010, Jotun 4252 Kjonnrok dempet is een veel toegepaste grijsblauwe kleur, Jotun 2746 Mork Rubin (donker robijn) is een prachtige dieprode kleur (zie afbeelding onderaan het artikel), Jotun 0099 Sort is de meest zwarte kleur van Jotun. 


Stappenplan voor het verven van uw houten huis  

Kleuren houten huis verven stappenplan

Hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask en water. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Spoel het hout een aantal keer goed na met schoon leidingwater. 

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 en rond de scherpe kanten af. Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Maak het hout stofvrij voordat u begint met beitsen. 

Hout impregneren
Impregneer onbehandeld hout rondom met 1 laag Jotun Visir Oljegrunning Klar. De kopse kanten (gezaagd) 3-4 keer nat in nat. Nat in nat houdt in dat u tussen de lagen een droogtijd van ongeveer 2 uur aanhoudt (het impregneermiddel is dan nog nat). Breng het impregneermiddel aan met een kwast. Let op: het impregneermiddel moet het hout verzadigen maar mag geen laag gaan vormen.

Hout beitsen
Breng 2 tot 3 lagen Jotun Demidekk aan met de kwast. Let erop dat het impregneermiddel niet meer plakt voordat u start met Demidekk. 

Tip: verft u nog te monteren nieuwe gevelbekleding dan bereikt u het beste resultaat door voor montage 1 laag rondom te impregneren en 1 laag rondom te beitsen. Na montage werkt u de gevelbekleding aan de zichtzijden met 1 tot 2 lagen beits af. Met deze methode verminderd u de kans op het kromtrekken van de planken (minder spanningsverschil) en u voorkomt het tevoorschijn komen van ongeschilderd hout bij het krimpen van de planken.


Aanbevolen producten voor het verven van uw houten huis  


Foto links: Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg in Jotun 1462 Gra Skifer en 1001 Egghvit
Foto rechts: Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg in Jotun 2746 Mork Rubin en 1378 Kontur en 1376 Frostroyk
Houten huis vervenHouten huis verven


Foto links: Jotun Demidekk Ultimate Helmatt in RAL 3011 Bruinrood en Jotun 1001 Egghvit
Foto rechts: Jotun Demidekk Ultimate Helmatt in Jotun 8025 Skodde en Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg in RAL 9001 CrèmewitHouten huis vervenHouten huis verven


Persoonlijk advies

Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van deze keuze. Wilt u liever persoonlijk advies van Jotun Specialist? Neem dan contact op via één van onderstaande mogelijkheden:  

  • Tel/Whats App: 06 - 16 246 450
  • E-mail: [email protected]
  • Contactformulier
  • Persoonlijk advies

    Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van deze keuze. Wilt u liever advies van onze specialist? Stuur ons dan een e-mail of gebruik het contactformulier: