klantenservice

Douglas hout beitsen

Douglas hout beitsen

Welke transparante beits kan ik het beste gebruiken voor het beitsen van Douglas hout en is het nodig om Douglas eerst te impregneren? 

Douglas hout wordt veel toegepast in Nederland. De naaldhoutsoort komt oorspronkelijk uit het westen van Noord-Amerika (Oregon) en wordt sinds 1827 met succes in Europa gekweekt. 

Vanwege de lange lengte van de boom en de gunstige sterkte eigenschappen wordt het veel toegepast in houten constructies. Douglas hout wordt o.a. gebruikt voor: dak overkappingen, blokhutten, tuinhuizen, pergola’s, gevelbekleding, schuttingen, *vlonders, terrassen en trappen. 

Douglas hout bevat veel hars en is daardoor redelijk bestand tegen schimmels en houtrot. Onbehandeld heeft het hout buiten een maximale levensduur van 15 jaar. 

Voor het verlengen van de levensduur en het tegengaan van de vergrijzing is het belangrijk om uw Douglas hout te beschermen. 

Een behandeling met een transparante beits is de meest duurzame oplossing indien u een natuurgetrouwe afwerking wenst. 

In dit artikel worden de volgende vragen beantwoordt: 

  • Welke transparante beits kan ik het beste gebruiken voor het beitsen van mijn Douglas hout?
  • Is het nodig om Douglas hout te impregneren en welk impregneermiddel gebruik ik hiervoor?
  • Welke kleuren zijn er leverbaar?
  • Wat is de werkwijze voor het beitsen van Douglas hout? 
*Voor een terrasvlonder of trap van Douglas hout gebruikt u de extra slijtvaste: Jotun Demidekk Terrasslasyr. De beits is: semi transparant, trekt in het hout, vormt geen laag en droogt mooi mat op. Jotun Demidekk Terrasslasyr geeft het hout hierdoor een mooi en natuurlijk effect.
 

Welke beits voor Douglas hout? 

De meest duurzame transparante beits van Jotun voor het behandelen van Douglas hout is Jotun Demidekk Strukturlasyr. 

Met deze beits behaalt u onderhoudsintervallen van 6 tot 8 jaar. De beits bereikt deze lange onderhoudsintervallen dankzij een aantal belangrijke eigenschappen: 

  • UV-blokkerende componenten
  • Blijvende flexibiliteit
  • Goede dampdoorlatendheid
  • Schimmelwerende componenten 

Douglas hout impregneren? 

Voordat u Douglas hout met een beits afwerkt, is het nodig om het te impregneren. 

Impregneermiddelen bevatten schimmelwerende componenten en dringen dieper door in het hout dan een beits. Hierdoor biedt impregneren een betere bescherming dan een afwerking met alleen een beits. Door het impregneren van Douglas hout verlengt u de totale levensduur aanzienlijk. 

Het impregneermiddel voor Douglas hout is: Jotun Visir Oljegrunning Klar. 

Douglas hout ontgrijzen

Buiten verkleurt en vergrijst onbehandeld Douglas hout zeer snel. De beste remedie is om het hout zo snel als mogelijk behandelen. Mocht uw hout al teveel zijn verkleurt of zelfs vergrijst, dan heeft u 3 opties om dit te herstellen: reinigen met Jotun Kraftvask, reinigen met Jotun Terrassfix en/of schuren. Pas op: Jotun Terrassfix is extreem krachtig, pas deze methode alleen toe op vergrijst hout en niet op "gezond" hout.

Welke beits kleuren zijn er leverbaar? 

Demidekk Strukturlasyr is leverbaar volgens de kleurenfolders: 

Speciaal voor Douglas hout heeft Jotun-Specialist een nieuwe kleur ontwikkeld. Het kleurnummer is: JS1 (Douglas houtkleur). De kleur moet nog worden toegevoegd aan de kleurenkaarten maar is al wel te bestellen via de webwinkel. Een voorbeeld van de kleur ziet u hier en hier

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte kleuren: Kiefer 10077, Burmateak 623, Eiche 10006 en Eiche dunkel 10009.
Douglas hout beitsen 

Stappenplan voor het beitsen van Douglas hout 

StappenplanStappenplan

Hout wassen en schuren
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Husvask (licht vervuild hout) of Jotun Kraftvask (zwaar vervuild hout). Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Spoel het hout een aantal keer goed na met schoon leidingwater.

Hout impregneren
Behandel het hout rondom met 1 laag Visir Klar. De kopse kanten (gezaagd) 3-4 keer nat in nat. Nat in nat houdt in dat u tussen de lagen een droogtijd van ongeveer 2 uur aanhoudt (het impregneermiddel is dan nog nat). Breng het impregneermiddel aan met een kwast. Let op: het impregneermiddel moet het hout verzadigen maar mag geen laag gaan vormen. Laat het impregneermiddel 24-48 uur drogen.

Hout beitsen
Let erop dat het impregneermiddel niet meer plakt voordat u start met Demidekk Strukturlasyr. Breng 2 tot 3 lagen Jotun Demidekk Strukturlasyr aan met de kwast met een droogtijd van minimaal 8 uur tussen de lagen. Schuren tussendoor is niet expliciet nodig indien u binnen 3 dagen de volgende laag aanbrengt.  

Aanbevolen producten voor het beitsen van Douglas hout