klantenservice

Douglas hout beitsen

Douglas hout beitsen

Welke semi dekkende beits kan ik het beste gebruiken voor het beitsen van Douglas hout en is het nodig om Douglas eerst te impregneren? 

Douglas hout wordt veel toegepast in Nederland. De naaldhoutsoort komt oorspronkelijk uit het westen van Noord-Amerika (Oregon) en wordt sinds 1827 met succes in Europa gekweekt. 

Vanwege de lange lengte van de boom en de gunstige sterkte eigenschappen wordt het veel toegepast in houten constructies. Douglas hout wordt o.a. gebruikt voor: dak overkappingen, blokhutten, tuinhuizen, pergola’s, gevelbekleding, schuttingen, *vlonders, terrassen en trappen. 

Douglas hout bevat veel hars en is daardoor redelijk bestand tegen schimmels en houtrot. Onbehandeld heeft het hout buiten een maximale levensduur van 15 jaar. 

Voor het verlengen van de levensduur en het tegengaan van de vergrijzing is het belangrijk om uw Douglas hout te beschermen. 

Een behandeling met een semi dekkende beits is de meest duurzame oplossing indien u een natuurgetrouwe afwerking wenst. 

In dit artikel worden de volgende vragen beantwoordt: 

 • Welke semi dekkende beits kan ik het beste gebruiken voor het beitsen van mijn Douglas hout?
 • Is het nodig om Douglas hout te impregneren en welk impregneermiddel gebruik ik hiervoor?
 • Welke kleuren zijn er leverbaar?
 • Wat is de werkwijze voor het beitsen van Douglas hout?  

Douglas hout beitsen JS1Welke beits voor Douglas hout? 

De meest duurzame semi dekkende beits van Jotun voor het behandelen van Douglas hout is Jotun Demidekk Strukturlasyr. 

Met deze beits behaalt u onderhoudsintervallen van 6 tot 8 jaar. De beits bereikt deze lange onderhoudsintervallen dankzij een aantal belangrijke eigenschappen: 

 • UV-blokkerende componenten
 • Blijvende flexibiliteit
 • Goede dampdoorlatendheid
 • Schimmelwerende componenten
 • Filmvormend

Voor een terras, vlonder of trap van Douglas hout of indien u een niet filmvormende matte afwerking wenst, gebruikt u: Jotun Demidekk Terrasslasyr. De beits is: semi transparant, trekt in het hout, vormt geen laag en droogt mooi mat op. Jotun Demidekk Terrasslasyr geeft het hout hierdoor een mooi en natuurlijk effect. Omdat dit type in het hout moet trekken, impregneert u het hout niet zelf. Zelf impregneren verdicht het hout en dan kan Terrasslasyr niet meer in het hout trekken. Niet zelf impregneren dus. Terrasslasyr past u dus toe zonder primer op onbehandeld of in de fabriek geïmpregneerd hout. U kunt het hout het beste reinigen en schuren voor een optimaal resultaat indien het vettig, vies en/of glad oogt. Geïmpregneerd hout "af fabriek" laat u 6 weken drogen alvorens u het reinigt en schuurt indien het glad hout is. De onderhoudsintervallen van Terrasslasyr liggen ronde de 3-4 jaar.

Onbehandeld douglas hout zelf impregneren? 

Het meest duurzame resultaat bereikt u indien u onbehandeld Douglas hout één maal zelf impregneert (in combinatie met Demidekk Strukturlasyr).

Impregneermiddelen bevatten schimmelwerende componenten en dringen vanwege de lage viscositeit dieper door in het hout dan een beits. Hierdoor biedt impregneren een betere bescherming dan een afwerking met alleen een beits. Door het impregneren van Douglas hout verlengt u de totale levensduur aanzienlijk. Is uw hout in de fabriek onder druk geïmpregneerd dan is zelf impregneren niet nodig. 

Het impregneermiddel voor Douglas hout is: Jotun Visir Oljegrunning Klar. 

Conclusies douglas hout beitsen en impregneren

 • Wilt u dus het meest duurzame effect dan kiest u voor de filmvormende beits Jotun Demidekk Strukturlasyr in combinatie met het impregneermiddel Jotun Visir Oljegrunning Klar of in combinatie met onder druk geimpregneerd Douglas hout.
 • Vindt u het belangrijker dat een beits geen laag vormt, een mat uiterlijk heeft en is frequenter onderhoud geen punt dan kiest u voor Jotun Demidekk Terrasslasyr zonder het Douglas hout zelf te impregneren of voor Jotun Demidekk Terrasslasyr in combinatie met onder druk geimpregneerd Douglas hout.
 • Vlonders en terrassen behandeld u het beste altijd met Jotun Demidekk Terrsslasyr. 

Douglas hout ontgrijzen

Buiten verkleurt en vergrijst onbehandeld Douglas hout zeer snel. De beste remedie is om het hout zo snel als mogelijk behandelen. Mocht uw hout al teveel zijn verkleurt of zelfs vergrijst, dan heeft u 3 opties om dit te herstellen: reinigen met Jotun Kraftvask, reinigen met Jotun Terrassfix en/of schuren. Pas op: Jotun Terrassfix is extreem krachtig, pas deze methode alleen toe op vergrijst hout en niet op "gezond" hout.

Welke beits kleuren zijn er leverbaar? 

Demidekk Strukturlasyr is leverbaar volgens de kleurenfolders: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte kleuren: JS1 Douglas houtkleur, Kiefer 10077, Sibirische Large 935, JS2 Vergrijst hout.
Douglas hout beitsen 

Kleur tip: JS1 Douglas houtkleur is speciaal ontwikkeld voor Douglas hout en benadrukt de natuurlijke kleur van het Douglas hout. Bekijk hier de kleur op een tuinscherm van Douglas hout. Wilt u Douglas hout egaal laten vergrijzen en anticiperen op de vergrijzing, gebruik dan de kleur JS2 Vergrijst hout. Een voorbeeld treft u hier. Een combinatie van de twee kleuren toepassen kan ook goed.

Kleur tip: Wilt u Douglas hout wit, zwart of mat zwart beitsen? Lees dan: Douglas hout wit beitsen, Douglas hout zwart beitsen, Douglas hout mat zwart beitsen (project met grenen met identieke uitstraling).

Stappenplan voor het beitsen van Douglas hout 

StappenplanStappenplan

Hout wassen en schuren
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Husvask (licht vervuild hout) of Jotun Kraftvask (zwaar vervuild hout). Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Spoel het hout een aantal keer goed na met schoon leidingwater.

Hout impregneren
Behandel het hout rondom met 1 laag Visir Klar. De kopse kanten (gezaagd) 3-4 keer nat in nat. Nat in nat houdt in dat u tussen de lagen een droogtijd van ongeveer 2 uur aanhoudt (het impregneermiddel is dan nog nat). Breng het impregneermiddel aan met een kwast. Let op: het impregneermiddel moet het hout verzadigen maar mag geen laag gaan vormen. Laat het impregneermiddel 24-48 uur drogen.

Hout beitsen
Let erop dat het impregneermiddel niet meer plakt voordat u start met Demidekk Strukturlasyr. Breng 2 tot 3 lagen Jotun Demidekk Strukturlasyr aan met de kwast met een droogtijd van minimaal 8 uur tussen de lagen. Schuren tussendoor is niet expliciet nodig indien u binnen 3 dagen de volgende laag aanbrengt.  

Aanbevolen producten voor het beitsen van Douglas hout 

Wilt u advies bij het beitsen van Douglas hout? Stel hier uw vraag: [email protected]

Foto's van Douglas hout in de kleur JS1 Douglas houtkleur (Demidekk Strukturlasyr beits) in combinatie met de Jotun kleur 4252 Kjonnrokt Dempet (Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg beits)

Douglas hout beitsen JS1 StrukturlasyrDouglas hout beitsen JS1 Strukturlasyr-2