• Lorem ipsum

Douglas hout beitsen JS1

Welke semi dekkende beits kan ik het beste gebruiken voor het beitsen van Douglas hout en is het nodig om Douglas eerst te impregneren? 

Douglas hout wordt veel toegepast in Nederland. De naaldhoutsoort komt oorspronkelijk uit het westen van Noord-Amerika (Oregon) en wordt sinds 1827 met succes in Europa gekweekt. 

Vanwege de lange lengte van de boom en de gunstige sterkte eigenschappen wordt het veel toegepast in houten constructies. Douglas hout wordt o.a. gebruikt voor: overkappingen, blokhutten, tuinhuizen, pergola’s, gevelbekleding, schuttingen, *vlonders, terrassen en trappen. 

Douglas hout bevat veel hars en is daardoor redelijk bestand tegen schimmels en houtrot. Onbehandeld heeft het hout buiten een maximale levensduur van 15 jaar. 

Voor het verlengen van de levensduur en het tegengaan van de vergrijzing is het belangrijk om uw Douglas hout te beschermen. 

Een behandeling met een semi dekkende beits is de meest duurzame oplossing indien u een natuurgetrouwe afwerking wenst. 

In dit artikel worden de volgende vragen beantwoordt: 

 • Welke semi dekkende beits kan ik het beste gebruiken voor het beitsen van mijn Douglas hout?
 • Is het nodig om Douglas hout te impregneren?
 • Welke kleuren zijn er leverbaar?
 • Wat is de werkwijze voor het beitsen van Douglas hout? 

Semi dekkende matte beits voor Douglas

Douglas hout beitsen

Jotun Demidekk Terrasslasyr

Voor het behandelen van Douglas hout met een semi dekkende matte beits met een zo natuurlijk mogelijke uitstraling gebruikt u: Jotun Demidekk Terrasslasyr

De beits is: semi dekkend (half dekkend qua kleur), trekt in het hout, vormt geen laag en droogt mooi mat op. Terrasslasyr heeft het natuurlijke effect van een olie maar dan met een extra schimmelwerende werking.

Terrasslasyr is een 2 in 1 beits (impregneermiddel en beits in één) en past u toe zonder primer op onbehandeld of in de fabriek geïmpregneerd hout. Vanwege de schimmelwerende stoffen die zijn toegevoegd aan de beits is zelf impregneren niet nodig bij het gebruik van Demidekk Terrasslasyr.

Voor het beste resultaat reinigt en schuurt u het hout van te voren. Geïmpregneerd hout "af fabriek" laat u 6 weken drogen alvorens u het reinigt en schuurt (schuren is niet nodig bij ruw hout).

De maximaal haalbare onderhoudsintervallen van Demidekk Terrasslasyr liggen rond de 3-4 jaar.

 • 2 in 1 beits (impregneermiddel en beits in één)
 • UV-blokkerend en schimmelwerend
 • Niet filmvormend en mat
 • Damp-open
 • Onderhoud 3-4 jaar
 • Voor al uw hout binnen en buiten

Foto: Jotun Demidekk Terrasslasyr in de kleuren 0683 Sotgra en 90001 Fjellbris.


Semi dekkende zijdeglans beits voor Douglas

Douglas hout beitsen

Jotun Trebitt Oljebeis

De meest duurzame semi dekkende beits van Jotun voor het behandelen van Douglas hout is Jotun Trebitt Oljebeis

Met deze beits (de nr 1 semi dekkende beits in Scandinavië) behaalt u onderhoudsintervallen van 4 tot 6 jaar.

De beits bevat schimmelwerende stoffen, vormt een beschermende damp-open laag en heeft een duurzame zijdeglans afwerking (*matte afwerking optioneel).

Jotun Trebitt Oljebeis is een 2 in 1 beits (impregneermiddel en beits in één). Het gebruik van een primer of impregneermiddel is niet nodig.

Wilt u een maximale bescherming in combinatie met een natuurlijke uitstraling dan is Trebitt Oljebeis de juiste keuze.

 • 2 in 1 beits (impregneermiddel en beits in één)
 • UV-blokkerend en schimmelwerend
 • Filmvormend en zijdeglans (*matte afwerking optioneel)
 • Damp-open
 • Onderhoud 4-6 jaar
 • Voor al uw hout buiten

Foto: Jotun Trebitt Oljebeis in kleur JS1 toegepast op Douglas hout

*Voor een matte afwerking en indien u meubels, kozijnen en deuren beitst werkt u Jotun Trebitt Oljebeis af met 1 laag Jotun Benar Matt (matte kleurloze damp-open afwerking).


Welke beits kleuren zijn er leverbaar?

Jotun Demidekk Terrasslasyr is leverbaar volgens de kleurenfolder: 

Jotun Trebitt Oljebeis is leverbaar volgens de kleurenfolder: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte kleuren: JS1 Douglas houtkleur, JS2 Naturel houtkleur, Kiefer 10077, JS2 Vergrijst hout.Douglas hout beitsen kleuren

Kleur tips:

 • JS1 Douglas houtkleur is speciaal ontwikkeld voor Douglas hout en benadrukt de natuurlijke (oranje/roestbruine) kleur van het Douglas hout. Bekijk hier de kleur op een tuinscherm van Douglas hout.
 • Wilt u de lichte kleur van het Douglas hout benadrukken, gebruik dan JS3 Naturel houtkleur. Een voorbeeld treft u hier en hier.
 • Wilt u meer roodbruin laten terugkomen dan is 10077 Kiefer een goede keuze. Een voorbeeld treft u hier.
 • Wilt u Douglas hout egaal laten vergrijzen en anticiperen op de vergrijzing, gebruik dan de kleur JS2 Vergrijst hout. Een voorbeeld treft u hier. Een combinatie van de twee kleuren toepassen kan ook goed.
 • Wilt u Douglas hout wit, zwart of mat zwart beitsen? Lees dan: Douglas hout wit beitsen, Douglas hout zwart beitsen, Douglas hout mat zwart beitsen (project met grenen met identieke uitstraling).

Stappenplan voor het beitsen van Douglas hout

Douglas hout beitsen stappenplan

Hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Neem het hout af met een schone vochtige doek of spoel het hout na met schoon water.

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 en rond de scherpe kanten. Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Maak het hout stofvrij voordat u begint met beitsen. Het verwijderen van oude beitslagen is niet perse nodig indien u Trebitt Oljebeis toepast maar wel nodig indien u Demidekk Terrasslasyr toepast. Beitst u met Trebitt over een oude beits-laag heen let er dan op dat deze in goede staat en mooi effen van kleur is. Trebitt laat namelijk de kleurverschillen van de ondergrond zichtbaar. Heeft u ruw hout dan is het voor een goede hechting niet nodig om het hout te schuren.

Hout beitsen
Breng 2 dunne lagen Jotun Demidekk Terrasslasyr aan met kwast of roller. De beits mag geen laag vormen, verwijder overtollige beits met een droge, pluisvrije doek. Houdt minimaal 12 uur droogtijd aan tussen de lagen. Beitst u met Jotun Trebitt Oljebeis breng dan 3 lagen aan met de kwast. Breng 3 lagen Jotun Trebitt Oljebeis aan met de kwast. Verdun alle lagen met 10-15% terpentine en houdt minimaal 24 uur droogtijd aan tussen de lagen. Bij beide producten is zelf impregneren niet nodig.

Tip: schildert u nog te monteren nieuwe gevelbekleding dan bereikt u het beste resultaat door voor montage 1 laag Demidekk Terrasslasyr rondom te beitsen. Na montage werkt u de gevelbekleding aan de zichtzijden met nog 1 laag beits af. Met deze methode verminderd u de kans op het kromtrekken van de planken (minder spanningsverschil) en u voorkomt het tevoorschijn komen van ongeschilderd hout bij het krimpen van de planken. Bij Trebitt Oljebeis past u 2 lagen rondom voor montage en 1 laag na montage toe. 

Tip: wilt u de voordelen van Jotun Trebitt Oljebeis en een matte uitstraling? Werk Jotun Trebitt Oljebeis af met 1 laag Jotun Benar Matt (matte kleurloze damp-open afwerking). U kunt kiezen voor 2 lagen Trebitt en 1 laag Jotun Benar Mat of 3 lagen Trebitt en 1 laag Jotun Benar Mat. De laatste optie beschermd uw hout het beste. De 1e optie past u toe als u het hout zo natuurlijk mogelijk wilt laten.


Aanbevolen producten voor het beitsen van Douglas hout

 • Jotun Kraftvask (3 in 1 reinigingsmiddel voor hout)
 • Jotun Demidekk Terrasslasyr (niet filmvormende semi dekkende beits op waterbasis, ook voor vlonders geschikt, 1 pots-systeem, impregneren niet nodig, onderhoud 3-4 jaar) 
 • Jotun Trebitt Oljebeis (uiterst duurzame filmvormende semi dekkende beits op terpentine basis, 1 pots-systeem, impregneren niet nodig, onderhoud 4-6 jaar)
 • Jotun Benar Matt (matte kleurloze damp-open afwerking op terpentine basis, kan over Trebitt Oljebeis worden aangebracht)
 • Goudhaantje futura blokwitter 381 (soepele langharige professionele blokkwast)

Foto's onder: Jotun Trebitt Oljebeis in kleur JS1 Douglas houtkleur
Douglas hout beitsen Douglas hout beitsen


Foto's onder: Jotun Trebitt Oljebeis in kleur JS1 Douglas houtkleur in combinatie met de Jotun kleur 4252 Kjonnrokt Dempet (Demidekk Ultimate Tackfarg)
Douglas hout beitsen Douglas hout beitsen


Foto's onder: Jotun Trebitt Oljebeis in kleur JS3 Naturel houtkleur
Douglas hout beitsenDouglas hout beitsen


Foto's onder: van Douglas hout in de Jotun kleur 10996 Esche (Jotun Trebitt Oljebeis) in combinatie met de RAL kleur 9011 Grafietzwart (Jotun Demidekk Infinity Pure Matt)Douglas hout beitsen

Douglas hout beitsenDouglas hout beitsen


Persoonlijk advies

 

 
 
contactformulier

Jotun Jotun Kraftvask
Jotun Kraftvask
Jotun Kraftvask 3 in 1 is een zeer effectief schoonmaakmiddel voor al uw schilderwerk. U kunt het gebruiken voor het jaarlijks reinigen van uw schilderwerk en voor het mild en krachtig ontvetten voor uw schilderklus.
€15,00Incl. btw
Jotun Jotun Demidekk Terrasslasyr
Jotun Demidekk Terrasslasyr
Duurzame watergedragen matte, niet filmvormende half dekkende beits voor binnen en buiten. 2 in 1 beits. Toepasbaar op gevelpanelen, terrassen, vlonders, meubels, schuttingen en steigerhout. Laat de structuur van het hout zien.
€31,00Incl. btw
Jotun Jotun Trebitt Oljebeis
Jotun Trebitt Oljebeis
Duurzame half dekkende zijdeglans beits op basis van terpentine voor buiten. 2 in 1 beits. Impregneermiddel en beits in één. Kan tevens perfect op hardhout en vettige houtsoorten zoals Douglas hout.
€33,00Incl. btw
Jotun Jotun Benar Matt
Jotun Benar Matt
Transparante afwerking (damp-open) voor buiten met een matte uitstraling op basis van alkydhars (long-oil). Het geeft uw (hard)hout de ultieme bescherming.
€27,00Incl. btw
Goudhaantje Goudhaantje Futura Kwast Plat 680
Goudhaantje Futura Kwast Plat 680
Topkwaliteit platte kwast, geschikt voor water- en terpentine gedragen beits, olie of verf. Ideaal voor Jotun producten.
€11,45Incl. btw
Goudhaantje Goudhaantje Futura Blokwitter 381
Goudhaantje Futura Blokwitter 381
Topkwaliteit Blokwitter geschikt voor water- en terpentine gedragen beits, olie of verf. Ideaal voor grote oppervlakten zoals gevelpanelen en schuttingen. Geschikt voor Jotun producten.
€17,45Incl. btw