klantenservice

Douglas hout beitsen

Douglas hout beitsen

Welke semi dekkende beits kan ik het beste gebruiken voor het beitsen van Douglas hout en is het nodig om Douglas eerst te impregneren? 

Douglas hout wordt veel toegepast in Nederland. De naaldhoutsoort komt oorspronkelijk uit het westen van Noord-Amerika (Oregon) en wordt sinds 1827 met succes in Europa gekweekt. 

Vanwege de lange lengte van de boom en de gunstige sterkte eigenschappen wordt het veel toegepast in houten constructies. Douglas hout wordt o.a. gebruikt voor: overkappingen, blokhutten, tuinhuizen, pergola’s, gevelbekleding, schuttingen, *vlonders, terrassen en trappen. 

Douglas hout bevat veel hars en is daardoor redelijk bestand tegen schimmels en houtrot. Onbehandeld heeft het hout buiten een maximale levensduur van 15 jaar. 

Voor het verlengen van de levensduur en het tegengaan van de vergrijzing is het belangrijk om uw Douglas hout te beschermen. 

Een behandeling met een semi dekkende beits is de meest duurzame oplossing indien u een natuurgetrouwe afwerking wenst. 

In dit artikel worden de volgende vragen beantwoordt: 

 • Welke semi dekkende beits kan ik het beste gebruiken voor het beitsen van mijn Douglas hout?
 • Is het nodig om Douglas hout te impregneren?
 • Welke kleuren zijn er leverbaar?
 • Wat is de werkwijze voor het beitsen van Douglas hout?  

Douglas hout beitsen JS1Semi dekkende zijdeglans beits voor Douglas 

Jotun Trebitt OljebeisDe meest duurzame semi dekkende beits van Jotun voor het behandelen van Douglas hout is Jotun Trebitt Oljebeis. 

Met deze beits (de nr 1 semi dekkende beits in Scandinavië) behaalt u onderhoudsintervallen van 4 tot 6 jaar. De beits bereikt deze lange onderhoudsintervallen dankzij een aantal belangrijke eigenschappen: 

 • UV-blokkerend en schimmelwerend
 • Filmvormend en zijdeglans
 • Damp-open
 • 1 pots systeem (impregneermiddel en beits in één)
 • Onderhoud 4-6 jaar
 • Voor al uw hout buiten

Foto rechts: Jotun Trebitt Oljebeis in kleur JS1 toegepast op Douglas hout


Semi dekkende matte beits voor Douglas 

Jotun Demidekk TerrasslasyrVoor een terras, vlonder of trap van Douglas hout of indien u een niet filmvormende matte afwerking wenst, gebruikt u: Jotun Demidekk Terrasslasyr. De beits is: semi dekkend (half dekkend qua kleur), trekt in het hout, vormt geen laag en droogt mooi mat op. Terrasslasyr heeft het natuurlijke effect van een olie met pigment maar dan met een extra schimmelwerende werking. Terrasslasyr is een 1 pots systeem en past u toe zonder primer op onbehandeld of in de fabriek geïmpregneerd hout. Voor het beste resultaat reinigt en schuurt u het hout van te voren. Geïmpregneerd hout "af fabriek" laat u 6 weken drogen alvorens u het reinigt en schuurt (schuren is niet nodig bij ruw hout). De onderhoudsintervallen van Terrasslasyr liggen ronde de 3-4 jaar.

 • UV-blokkerend en schimmelwerend
 • Niet filmvormend en mat
 • Damp-open
 • 1 pots systeem (impregneermiddel en beits in één)
 • Onderhoud 3-4 jaar
 • Voor al uw hout binnen en buiten

Welke beits kleuren zijn er leverbaar? 

Jotun Trebitt Oljebeis is leverbaar volgens de kleurenfolder: 

Jotun Demidekk Terrasslasyr is leverbaar volgens de kleurenfolder: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte kleuren: JS1 Douglas houtkleur, Kiefer 10077, Sibirische Large 935, JS2 Vergrijst hout.Douglas hout beitsen
 

Kleur tip: JS1 Douglas houtkleur is speciaal ontwikkeld voor Douglas hout en benadrukt de natuurlijke kleur van het Douglas hout. Bekijk hier de kleur op een tuinscherm van Douglas hout. Wilt u Douglas hout egaal laten vergrijzen en anticiperen op de vergrijzing, gebruik dan de kleur JS2 Vergrijst hout. Een voorbeeld treft u hier. Een combinatie van de twee kleuren toepassen kan ook goed.

Kleur tip: Wilt u Douglas hout wit, zwart of mat zwart beitsen? Lees dan: Douglas hout wit beitsen, Douglas hout zwart beitsen, Douglas hout mat zwart beitsen (project met grenen met identieke uitstraling).


Stappenplan voor het beitsen van Douglas hout 

Douglas hout beitsen stappenplan

Hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask en water. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Spoel het hout een aantal keer goed na met schoon leidingwater. 

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 en rond de scherpe kanten af. Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Maak het hout stofvrij voordat u begint met beitsen. Het verwijderen van oude beitslagen is niet perse nodig indien u Trebitt Oljebeis toepast maar wel nodig indien u Demidekk Terrasslasyr toepast. Beitst u met Trebitt over een oude beitslaag let er dan wel op dat deze in goede staat en mooi effen van kleur is.

Hout beitsen
Breng 3 lagen Jotun Trebitt Oljebeis aan met de kwast. Verdun de 1e laag met 10% terpentine en houdt minimaal 24 uur droogtijd aan tussen de lagen. Beitst u met Jotun Demidekk Terrasslasyr breng dan 2 dunne lagen aan met de kwast of roller. De beits mag geen laag vormen, verwijder overtollige beits met een droge, pluisvrije doek. Houdt minimaal 12 uur droogtijd aan tussen de lagen.

Tip: schildert u nog te monteren nieuwe gevelbekleding dan bereikt u het beste resultaat door voor montage 2 lagen rondom te beitsen. Na montage werkt u de gevelbekleding aan de zichtzijden met nog 1 laag beits af. Met deze methode verminderd u de kans op het kromtrekken van de planken (minder spanningsverschil) en u voorkomt het tevoorschijn komen van ongeschilderd hout bij het krimpen van de planken. Bij Terrasslasyr past u 1 om 1 laag toe. 


Aanbevolen producten voor het beitsen van Douglas hout 


Foto's onder Jotun Trebitt Oljebeis in kleur JS1 Douglas houtkleur
Douglas hout beitsen Douglas hout beitsen

Foto's onder Jotun Trebitt Oljebeis in kleur JS1 Douglas houtkleur in combinatie met de Jotun kleur 4252 Kjonnrokt Dempet (Demidekk Ultimate Tackfarg)
Douglas hout beitsen Douglas hout beitsen

Foto's onder van Douglas hout in de Jotun kleur 10996 Esche (Trebitt Oljebeis) in combinatie met de RAL kleur 9011 Grafietzwart (Demidekk Ultimate Helmatt)Douglas hout beitsen

Douglas hout beitsenDouglas hout beitsen


 

Persoonlijk advies

Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van deze keuze. Wilt u liever advies van onze specialist? Stuur ons dan een e-mail of gebruik het contactformulier:

Persoonlijk advies

Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van deze keuze. Wilt u liever advies van onze specialist? Stuur ons dan een e-mail of gebruik het contactformulier: