• Lorem ipsum

Eikenhout oliënWelke olie van Jotun kan ik het beste gebruiken voor het behandelen van eikenhout (buiten) en welke kleuren zijn er mogelijk? 

De drie meest toegepaste afwerkingen voor het behandelen van eikenhout zijn: oliën, beitsen en verven. De behandeling met een kleurloze olie is de meest natuurlijke afwerking van de drie. Een olie vormt geen film en dringt diep door in het hout. Hierdoor blijft de mooie en natuurlijke uitstraling van het hout nagenoeg onveranderd. 

Een olie kan tevens op kleur worden gemengd. Dit heeft drie voordelen: u bepaald zelf de kleur, de vergrijzing zal nog beter worden geremd en u bereikt langere onderhoudsintervallen (om de 2-3 jaar i.p.v. elk jaar).

Wenst u een andere behandeling (beits, vloerlak, binnen, buiten) voor eikenhout bekijk dan: Eikenhout behandelen 


Welke olie voor eikenhout? 

jotun treolje solvent

Voor het oliën van eikenhout (buiten) gebruikt u: Jotun Treolje Solvent

Treolje Solvent kan direct (zonder primer) worden aangebracht op onbehandeld eikenhout. De olie dringt diep in het hout en heeft een mooie matte uitstraling. Daarnaast gaat de olie vergrijzing en barst vorming van het hout tegen. De olie bladdert niet en is waterafstotend.


Welke kleuren zijn er leverbaar? 

Treolje Solvent is kleurloos en in mooie transparante kleuren leverbaar volgens de kleurenfolder: 

Hieronder ziet u een afbeelding van een aantal kleuren uit de folder: Naturel 629, Eiche hell 868, Eiche 10006, Eiche antik 10083. Voor een lichte eiken kleur met een goede bescherming gebruikt u Naturel 629. Bij deze kleur bepaald de oorspronkelijke kleur van uw eikenhout voornamelijk het eindresultaat.
Eikenhout olien kleuren


Stappenplan voor het oliën van eikenhout 

  • Eikenhout reinigen
  • Eikenhout schuren
  • Eikenhout oliën

Eikenhout olien stappenplan

Eikenhout reinigen
Eikenhout bevat tannine en dat verkleurt als het in aanraking komt met water. Reinig het eikenhout daarom met thinner, wasbenzine of terpentine en niet met water.

Eikenhout schuren
Schuur het eikenhout met korrel 100 tot 160 (nieuw eikenhout). Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Rond de scherpe kanten af. Heeft u ruw hout dan is het niet nodig om te schuren.

Eikenhout oliën
Voor het beste resultaat brengt u Treolje Solvent in 1 tot 2 lagen dun aan in de lengterichting van de nerf. Gebruik voor het aanbrengen een kwast en breng de 2e laag bij voorkeur binnen 3 dagen aan. Het aanbrengen mag ook nat in nat (2e laag direct na de 1e laag) maar dat is niet noodzakelijk. De olie mag geen laag vormen, verwijder overtollige olie met een droge, pluisvrije doek. 


Aanbevolen producten voor het oliën van eikenhout 


Foto's:Jotun Treolje Solvent in de kleur 629 Naturel
eikenhout oliëneikenhout olien

eikenhout oliën


Persoonlijk advies

 

 
 
contactformulier