klantenservice

Eikenhout verven

Eikenhout verven

Welke verf kan ik het beste gebruiken voor het verven van mijn eikenhout (buiten) en is het nodig om het hout eerst met een grondverf te behandelen? 

Eikenhout is een duurzame houtsoort en gaat onbehandeld zo’n 15 tot 25 jaar mee. Het wordt buiten gebruikt als constructiehout in o.a. carports, schuren, veranda’s, overkappingen en luxe tuinhuisjes. Daarnaast wordt het toegepast als gevelbekleding in oude boerderijen en moderne huizen.

Eiken bevat veel inhoudsstoffen (tannine) en vergrijst buiten snel. Daarnaast zal pas gezaagd eikenhout op den duur krimpen en krimpscheuren gaan vertonen.

Vanwege bovengenoemde eigenschappen is het belangrijk dat een verf (dekkende beits) aan een aantal eigenschappen voldoet:

  • Dampdoorlatend
  • Blijvend flexibel
  • Goede dekking en hechting
  • Goede weerstand tegen wisselende weersinvloeden

Voordat u het eikenhout gaat verven is het nodig om het hout eerst met een grondverf op terpentine basis te behandelen. Een terpentine houdende grondverf isoleert de kleurstoffen (tannine) en verminderd de kans op het doorbloeden ervan. Dit doorbloeden ziet u vooral terug als u eikenhout wit of in een andere lichte kleur wilt gaan verven.

Welke verf en grondverf voor eikenhout? 

De meest duurzame verf van Jotun voor uw eikenhout is Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg

Met deze verf (dekkende beits) haalt u onderhoudsintervallen van 10 tot 12 jaar. De verf accentueert de houtstructuur en heeft een zijdeglans afwerking. Ultimate Tackfarg is tevens verkrijgbaar in een matte variant: Jotun Demidekk Ultimate Helmatt.

Wilt u deuren en kozijnen van eikenhout gaan schilderen, dan gebruikt u Jotun Demidekk Ultimate Vindu. Deze verf is slijtvaster (harder) en plakt minder aan de rubbers rond ramen en deuren.

De grondverf voor uw eikenhout is: Jotun Demidekk Oljetackfarg. Indien er minder hoge eisen worden gesteld aan de duurzaamheid dan kunt dit type ook gebruiken als 1-pot systeem. 

Welke kleuren zijn er leverbaar?  

De verf en grondverf voor eikenhout is o.a. leverbaar volgens de kleurenfolders: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 kleuren uit de dekkende beitsen folder: Hvit 001, Demigul 1465, Labrador 1434 en Dempet sort 9938.
Kleuren eikenhout verven  

Stappenplan voor het verven van eikenhout 

  • Hout ontvetten met thinner, wasbenzine of terpentine.
  • Hout schuren en stofvrij maken
  • Hout impregneren met Jotun Demidekk Oljetackfarg
  • Hout verven met Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg 

stappenplan eikenhout verven 

Hout reinigen
Eikenhout bevat tannine en dat verkleurt als het in aanraking komt met water. Reinig het eikenhout daarom met thinner, wasbenzine of terpentine en niet met water. 

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 (nieuw hout). Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Rond de scherpe kanten af. 

Hout impregneren
Behandel het hout rondom met 1 laag Oljetackfarg verdund met 10% terpentine. Breng Oljetackfarg aan met een kwast in de lengterichting van de nerf. 

Hout verven
Breng 2 tot 3 lagen Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg aan met de kwast. Let erop dat de grondverf niet meer plakt voordat u start met Demidekk Ultimate. 

Aanbevolen producten voor het verven van eikenhout 

Wilt u advies bij het verven van eikenhout? Stel hier uw vraag: [email protected]
Foto's eikenhout verven