• Lorem ipsum

Eikenhout vervenWelke verf (dekkende beits) kan ik het beste gebruiken voor het verven van mijn eikenhout (buiten) en is het nodig om het hout eerst met een grondverf of impregneermiddel te behandelen? 

Eikenhout is een duurzame houtsoort en gaat onbehandeld zo’n 15 tot 25 jaar mee. Het wordt buiten gebruikt als constructiehout in o.a. carports, schuren, veranda’s, overkappingen en luxe tuinhuisjes. Daarnaast wordt het toegepast als gevelbekleding in oude boerderijen en moderne huizen.

Eiken bevat veel inhoudsstoffen (tannine) en vergrijst buiten snel. Daarnaast zal pas gezaagd eikenhout op den duur krimpen en krimpscheuren gaan vertonen.

Vanwege bovengenoemde eigenschappen is het belangrijk dat een verf (dekkende beits) aan een aantal eigenschappen voldoet:

  • Dampdoorlatend
  • Blijvend flexibel
  • Goede dekking en hechting
  • Goede weerstand tegen wisselende weersinvloeden

Grondverf voor Eikenhout

Jotun Demidekk Oljetackfarg

De grondverf voor uw eikenhout is: Jotun Demidekk Oljetackfarg.

Voordat u het eikenhout gaat verven is het nodig om het hout eerst met een grondverf op terpentine basis te behandelen. Een terpentine houdende grondverf isoleert de kleurstoffen (tannine) en verminderd de kans op het doorbloeden ervan. Dit doorbloeden ziet u vooral terug als u eikenhout wit of in een andere lichte kleur wilt gaan verven. Verft u in een donkere kleur dan kunt u ook Jotun Visir Oljegrunning Klar als primer gebruiken.


Dekkende zijdeglans beits voor Eikenhout

Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg

De meest duurzame dekkende beits van Jotun voor het verven van eikenhout is Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg. Met deze dekkende beits bereikt u onderhoudsintervallen van maximaal 10 tot 12 jaar. De beits heeft een zijdeglans uitstraling en voldoet aan de hoogste eisen.


Dekkende matte beits voor Eikenhout

Jotun Demidekk Infinity Pure Matt

Voor de liefhebbers van een matte uitstraling levert Jotun de gelijkwaardige Jotun Demidekk Infinity Pure Matt. Met dit type bereikt u tevens onderhoudsintervallen van maximaal 10-12 jaar. Deze matte versie pakt extra mooi uit op donkere kleuren, denk aan (zwart, blauw, bruin, rood, donker groen, etc). Daarnaast geeft een matte afwerking een wat rustiger beeld omdat eer geen reflectie van het omgevingslicht is.


Eikenhouten deuren en kozijnen verven 

jotun demidekk infinity details

Specifiek voor het schilderen van deuren en kozijnen levert Jotun: Jotun Demidekk Infinity Details. Dit type is stootvast en plakt minder aan de rubbers rond de ramen en deuren. Daarnaast is de verf zelfreinigend en al overschilderbaar na twee uur. U past dit type toe voor het schilderen van: deuren, kozijnen, vlonders en hekwerken.


Welke kleuren zijn er leverbaar?  

De verf en grondverf voor eikenhout is o.a. leverbaar volgens de kleurenfolders: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte en neutrale kleuren: 9918 Klassisk Hvit, 9910 Suave, 9937 Aske en de mooie zwarte kleur 9938 Dempet sort.
Eikenhout verf kleuren

Kleur tips: Jotun 9918 is de meest witte kleur van Jotun. De drie donkergrijs/zwart tinten (9910, 9937, 9938) lopen in gelijke stappen op. Jotun 9938 is de meest verkocht zwarte kleur en heeft een moderne en neutrale uitstraling, de kleur is net iets minder zwart dan 100% zwart. 

Hieronder ziet u een 2e afbeelding met de kleuren: Jotun 1001 Egghvit, Jotun 4252 Kjonnrok dempet, Jotun 0025 Rorosrod, Jotun 0099 Sort.
Eikenhout verf kleuren

Kleur tips: Jotun 1001 Egghvit is de meest verkochte witte kleur in Scandinavië en heeft beetje oker en zwart en lijkt op RAL 9010, Jotun 4252 Kjonnrok dempet is een veel toegepaste grijsblauwe kleur, Jotun 0025 Rorosrod is typisch Noors rood, Jotun 0099 Sort is de meest zwarte kleur van Jotun, hierin zit alleen zwart pigment en is 100% zwart.  


Stappenplan voor het verven van Eikenhout 

  • Hout ontvetten met thinner, wasbenzine of terpentine.
  • Hout schuren en stofvrij maken
  • Hout gronden met Jotun Demidekk Oljetackfarg
  • Hout verven met Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg 

Eikenhout verven stappenplan

Hout reinigen
Eikenhout bevat tannine en dat verkleurt als het in aanraking komt met water. Reinig het eikenhout daarom met thinner, wasbenzine of terpentine en niet met water. 

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 (nieuw hout). Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Rond de scherpe kanten af. Heeft u ruw hout dan is het niet nodig om te schuren.

Hout gronden
Behandel het hout rondom met 1 laag Oljetackfarg verdund met 10% terpentine. Breng Oljetackfarg aan met een kwast in de lengterichting van de nerf. 

Hout verven
Breng 2 tot 3 lagen Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg aan met de kwast. Let erop dat de grondverf niet meer plakt voordat u start met Demidekk Ultimate.


Aanbevolen producten voor het verven van Eikenhout 


Eeikenhout vervenEeikenhout verven


Persoonlijk advies

 

 
 
contactformulier