• Lorem ipsum

vurenhout beitsenWelke semi dekkende beits kan ik het beste gebruiken voor het beitsen van vurenhout (onbehandeld/geïmpregneerd) en is het nodig om vurenhout zelf te impregneren?

Vurenhout is afkomstig van de fijnspar en valt onder de naaldhoutsoorten. Vurenhout is te herkennen aan zijn wit- geelachtige kleur met lichtbruine vlammen. Eenmaal blootgesteld aan de buitenlucht verkleurt het snel en krijgt het een geelbruine kleur. Na een aantal jaar vergrijst vurenhout. Vurenhout is goedkoop, licht, sterk en is gemakkelijk te behandelen met een beits. 

Vurenhout is onbehandeld en geïmpregneerd (gewolmaniseerd) leverbaar. Geïmpregneerd vurenhout (te herkennen aan een lichtgroene kleur) heeft een levensduur van ongeveer 10 tot 15 jaar. Onbehandeld vurenhout heeft een levensduur van ongeveer 5 tot 10 jaar. Door het preventief behandelen van vurenhout is een levensduur van meerdere generaties haalbaar.


Welke beits voor Vurenhout? 

Jotun Trebitt Oljebeisvurenhout beitsenDe meest duurzame semi dekkende beits van Jotun voor het behandelen van vurenhout is Jotun Trebitt Oljebeis. 

Met deze beits (de nr 1 semi dekkende beits in Scandinavië) behaalt u onderhoudsintervallen van maximaal 4 tot 6 jaar.

De beits bevat schimmelwerende stoffen, vormt een beschermende damp-open laag en heeft een duurzame zijdeglans afwerking.

Jotun Trebitt Oljebeis is een 2 in 1 beits (impregneermiddel en beits in één). Het gebruik van een primer of impregneermiddel is niet nodig.

Wilt u een maximale bescherming in combinatie met een natuurlijke uitstraling dan is Jotun Trebitt Oljebeis de juiste keuze.

 • 2 in 1 beits (impregneermiddel en beits in één)
 • UV-blokkerend en schimmelwerend
 • Filmvormend en zijdeglans
 • Damp-open
 • Onderhoud 4-6 jaar
 • Voor al uw hout buiten

Wenst u een semi dekkende, niet filmvormende, matte afwerking of behandeld u uw vlonder of terras, gebruik dan: Jotun Demidekk Terrasslasyr

Foto rechts: Jotun Trebitt Oljebeis in de kleur JS3 naturel houtkleur toegepast op vuren


Vurenhout impregneren? 

Jotun trebitt Oljebeis is een 2 in 1 beits (impregneermiddel en beits in één) en bevat schimmelwerende stoffen. Het gebruik van een primer of impregneermiddel is daarom niet nodig.


Welke beits kleuren zijn er leverbaar? 

Jotun Trebitt Oljebeis is leverbaar volgens de kleurenfolder: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte kleuren: JS3 Naturel houtkleur, JS1 Douglas houtkleur, Esche 10996, Kiefer 10077.
vurenhout beits kleuren

Kleur tips: JS3 Naturel houtkleur is de nieuwste kleur en ontstaan door de vraag naar een zo natuurlijk mogelijke kleur met een lichte uitstraling. Crème/lichtbruin met niet teveel pigment zodat elke houtsoort goed tot zijn recht komt en duidelijk zichtbaar blijft. De kleur pakt goed uit op vurenhout zoals te zien op de afbeelding van de huifkar. JS1 Douglas houtkleur en Esche 10996 zijn ook beide kleuren met minimaal pigment zodat het hout goed zichtbaar blijft. JS1 Douglas houtkleur neigt wat meer naar roestbruin en Esche 10996 naar geelbruin. Kiefer 10077 heeft wat meer "pit en aanwezigheid" vanwege het roodbruine pigment.

Hieronder ziet u een 2e afbeelding met de kleuren: Sibirische Large 935, Lavarot 817, Teak 623, JS2 Vergrijst hout.
vurenhout beits kleuren

Kleur tips: Sibirische Large 935 heeft een zalm/roodbruine kleur (vleugje zalm) wat overeenkomt met lariks hout. Lavarot heeft het opvallende rood wat vernoemd is naar het lava van een vulkaan en geeft vurenhout een warm oranje-rood karakter. Teak 623 heeft het typische roodbruine van teak en beschermd vurenhout goed vanwege de hogere hoeveelheid pigment. Als laatste ziet u de kleur JS2 vergrijst hout, deze kleur is specifiek ontwikkeld voor klanten die het vurenhout een lichtgrijze kleur willen meegeven en op deze manier anticiperen op de natuurlijke vergrijzing. 


Stappenplan voor het beitsen van Vurenhout 

vurenhout beitsen stappenplan

Hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Neem het hout af met een schone vochtige doek of spoel het hout na met schoon water.

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 en rond de scherpe kanten af. Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Maak het hout stofvrij voordat u begint met beitsen. Het verwijderen van oude beitslagen is niet perse nodig indien u Trebitt Oljebeis toepast. Beitst u met Trebitt over een oude beits-laag heen let er dan op dat deze in goede staat en mooi effen van kleur is. Trebitt laat namelijk de kleurverschillen van de ondergrond zichtbaar. Heeft u ruw hout dan is het voor een goede hechting niet nodig om het hout te schuren.

Hout beitsen
Breng 3 lagen Jotun Trebitt Oljebeis aan met de kwast. Verdun alle lagen met 10-15% terpentine en houdt minimaal 24 uur droogtijd aan tussen de lagen.

Tips algemeen:

 • Verwijder hars met een verfbrander en neem het af met een doek gedrenkt in thinner
 • Laat geïmpregneerd hout 1 tot 2 maanden drogen voordat u de behandeling begint
 • Verwijder de witte waas (zoutkristallen op geïmpregneerd hout) met een harde borstel
 • Reinig geïmpregneerd hout goed, dit verbetert het resultaat enorm
 • Let erop dat het hout goed droog is en behandel het niet in de volle zon 

Tip gevelbekleding:

 • schildert u nog te monteren nieuwe gevelbekleding dan bereikt u het beste resultaat door voor montage 2 lagen rondom te beitsen. Na montage werkt u de gevelbekleding aan de zichtzijden met 1 laag beits af. Met deze methode verminderd u de kans op het kromtrekken van de planken (minder spanningsverschil) en u voorkomt het tevoorschijn komen van ongeschilderd hout bij het krimpen van de planken.

Tip matte afwerking:

 • wenst u een semi dekkende, filmvormende matte afwerking, werk Jotun Trebitt Oljebeis dan af met 1 laag Jotun Benar Matt (matte kleurloze damp-open afwerking). 

Aanbevolen producten voor het beitsen van Vurenhout