klantenservice

Vurenhout beitsen

Vurenhout beitsen

Welke semi dekkende beits kan ik het beste gebruiken voor het beitsen van vurenhout (onbehandeld/geïmpregneerd) en is het nodig om vurenhout zelf te impregneren?

Vurenhout is afkomstig van de fijnspar en valt onder de naaldhoutsoorten. Vurenhout is te herkennen aan zijn wit- geelachtige kleur met lichtbruine vlammen. Eenmaal blootgesteld aan de buitenlucht verkleurt het snel en krijgt het een geelbruine kleur. Na een aantal jaar vergrijst vurenhout. Vurenhout is goedkoop, licht, sterk en is gemakkelijk te behandelen met een beits. 

Vurenhout is onbehandeld en geïmpregneerd (gewolmaniseerd) leverbaar. Geïmpregneerd vurenhout (te herkennen aan een lichtgroene kleur) heeft een levensduur van ongeveer 10 tot 15 jaar. Onbehandeld vurenhout heeft een levensduur van ongeveer 5 tot 10 jaar. Door het preventief behandelen van vurenhout is een levensduur van meerdere generaties haalbaar.

Welke semi dekkende beits voor vurenhout? 

De meest duurzame semi dekkende beits van Jotun voor het behandelen van vurenhout is Jotun Demidekk Strukturlasyr

Met deze beits bereikt u onderhoudsintervallen van 6 tot 8 jaar. De beits bereikt deze lange onderhoudsintervallen dankzij een aantal belangrijke eigenschappen: 

 • UV-blokkerende componenten
 • Blijvende flexibiliteit
 • Goede dampdoorlatendheid
 • Schimmelwerende componenten

Wenst u een semi dekkende, niet filmvormende, matte afwerking of behandeld u uw vlonder of terras, gebruik dan: Jotun Demidekk Terrasslasyr

Vurenhout impregneren?  

Voordat u onbehandeld vurenhout met een beits afwerkt, is het belangrijk om het eerst zelf te impregneren. 

Impregneermiddelen bevatten schimmelwerende componenten en dringen dieper door in het hout dan een beits. Hierdoor biedt impregneren een betere bescherming dan een afwerking met alleen een beits. Door het impregneren van vurenhout verlengt u de totale levensduur aanzienlijk.

Het impregneermiddel voor vurenhout is: Jotun Visir Oljegrunning Klar.  

Impregneren is niet nodig indien uw vurenhout in de fabriek is geïmpregneerd (te herkennen aan een lichtgroene kleur).

Welke kleuren zijn er leverbaar? 

Jotun Demidekk Strukturlasyr is leverbaar volgens de kleurenfolders: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte kleuren: Altkiefer 10073, Kiefer 10077, Lavarot 817 en Herbsrot 530.
Kleuren vurenhout beitsen

Tip: wilt u uw vurenhout half dekkend zwart beitsen gebruik dan de Jotun kleur 699 Sort. 

Stappenplan voor het beitsen van vurenhout 

 • Vurenhout reinigen
 • Vurenhout schuren
 • Vurenhout impregneren
 • Vurenhout beitsen

Stappenplan vurenhout beitsen 

Hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask en water. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Spoel het hout een aantal keer goed na met schoon leidingwater. 

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 en rond de scherpe kanten af. Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Maak het hout stofvrij voordat u begint met beitsen. 

Hout impregneren
Impregneer onbehandeld hout rondom met 1 laag Jotun Visir Oljegrunning Klar. De kopse kanten (gezaagd) 3-4 keer nat in nat. Nat in nat houdt in dat u tussen de lagen een droogtijd van ongeveer 2 uur aanhoudt (het impregneermiddel is dan nog nat). Breng het impregneermiddel aan met een kwast. Let op: het impregneermiddel moet het hout verzadigen maar mag geen laag gaan vormen.

Hout beitsen
Breng 2 tot 3 lagen Jotun Demidekk Strukturlasyr aan met de kwast. Let erop dat het impregneermiddel niet meer plakt voordat u start met Demidekk Strukturlasyr. 

Tip: schildert u nog te monteren nieuwe gevelbekleding dan bereikt u het beste resultaat door voor montage 1 laag rondom te impregneren en 1 laag rondom te beitsen. Na montage werkt u de gevelbekleding aan de zichtzijden met 1 tot 2 lagen beits af. Met deze methode verminderd u de kans op het kromtrekken van de planken (minder spanningsverschil) en u voorkomt het tevoorschijn komen van ongeschilderd hout bij het krimpen van de planken.

Tips:

 • Verwijder hars met een verfbrander en neem het af met een doek gedrenkt in thinner
 • Laat geïmpregneerd hout 1 tot 2 maanden drogen voordat u de behandeling begint
 • Verwijder de witte waas (zoutkristallen op geïmpregneerd hout) met een harde borstel
 • Reinig geïmpregneerd hout goed, dit verbetert het resultaat enorm
 • Let erop dat het hout goed droog is en behandel het niet in de volle zon 

Aanbevolen producten voor het beitsen van vurenhout 

Persoonlijk advies

Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van deze keuze. Wilt u liever advies van onze specialist? Stuur ons dan een e-mail of gebruik het contactformulier:

Persoonlijk advies

Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van deze keuze. Wilt u liever advies van onze specialist? Stuur ons dan een e-mail of gebruik het contactformulier: