• Lorem ipsum

Olympic Premium Acrylic Latex Stain OverschilderenWelke beits van Jotun kan ik het beste gebruiken voor het overschilderen van Olympic Premium Acrylic Latex Stain?

Olympic Premium Acrylic Latex Stain is een watergedragen beits op basis van acrylaat. De beits is dampdoorlatend en biedt bescherming tegen de zon door toevoeging van pigment (kleur). De beits is (was) verkrijgbaar in semi transparante en dekkende kleuren.

Het rendement van de beits ligt tussen de 3,7 en 8,5 m2 per liter. De beits wordt in 2 tot 3 lagen aangebracht met een droogtijd van 2 tot 4 uur. De onderhoudsfrequentie van de beits ligt tussen de 4 en 6 jaar. Olympic Latex Stain kunt u nog beperkt kopen en na verloop van tijd degradeert de beschermlaag.

Voor het overschilderen van Olympic Premium Acrylic Latex Stain heeft Jotun drie watergedragen beitsen die u als duurzaam alternatief kunt gebruiken.

  • Jotun Demidekk Strukturlasyr
  • Jotun Demidekk Ultimate Helmatt
  • Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg
Productsoortonderhoudtransparante kleurendekkende kleurenmatzijdeglansdampdoorlatendfilmvormend
Jotun Trebitt OljebeisBeits max 6 jaar  
Jotun Demidekk Ultimate HelmattBeits max 12 jaar  
Jotun Demidekk Ultimate TackfargBeits max 12 jaar  

Lees hieronder een beknopte uitleg van de drie producten. De illustraties rechts geven naast het stappenplan en de producten de verschillen in het overgeschilderde hout weer.

Olympic Latex Stain met een Transparante Beits overschilderen

Olympic Acrylic Latex Overschilderen met JotunWilt u een zijdeglans afwerking in een semi transparante kleur dan gebruikt u: Jotun Trebitt Oljebeis. (rechts op de afbeelding ziet u nog een oud product welke is vervangen door Jotun Trebitt Oljebeis)

Demidekk Strukturlasyr heeft een zijdeglans uitstraling en is leverbaar in semi transparante kleuren (o.a. in Olympic Stain kleuren). De noesten en kleurverschillen van het hout blijven na het beitsen goed zichtbaar en/of worden versterkt. Het hout behoudt zijn natuurlijke en authentieke uitstraling.

Gebruik bij dit type bij voorkeur de Jotun kleuren voor het beste resultaat. Bijvoorbeeld de kleur 10006 Eiche is een prachtige kleur als vervanger voor Olympic 700, 716, 717 en 718. 

De beits op waterbasis bestaat uit een unieke combinatie van alkyd en acrylaat (hybride beits) waaraan UV-blokkerende en schimmelwerende componenten zijn toegevoegd. De Jotun beits is blijvend flexibel, bladdert niet en heeft een extreem goede dampdoorlatendheid.

Bovenstaande eigenschappen zorgen ervoor dat uw hout goed wordt beschermd tegen weer en wind. Vocht dat van nature in het hout aanwezig is kan tijdens temperatuur schommelingen verdampen. Het vochtpercentage blijft zo onder de kritische grens waarbij schimmelvorming ontstaat. Daarnaast wordt blaasvorming van de beschermlaag voorkomen doordat het hout goed kan “ademen”.

Met Demidekk Strukturlasyr bereikt u onderhoudsintervallen van 6 tot 8 jaar. 

Voordat u met het overschilderen van Olympic Latex Stain begint, ontvet u het hout met Jotun Husvask of Kraftvask (afhankelijk van de vervuiling). Na het reinigen schuurt u de oude laag licht met een fijne korrel (160-180) en brengt u één tot twee nieuwe lagen Demidekk Strukturlasyr aan met de kwast.

Verkeert de Olympic Stain laag in een slechte staat (laat gedeeltelijk los), dan kunt u het beste de laag in zijn geheel verwijderen. Zo voorkomt u een vlekkerig eindresultaat (kleurverschillen worden versterkt met een semi transparante beits). Schuur vergrijst hout tot op de oorspronkelijke kleur van het hout. Is uw hout niet eerder geïmpregneerd? Gebruik dan als eerste laag Jotun Visir Oljegruunning Klar (alleen op kaal hout). Het impregneermiddel verkleint de kans op houtrot en verlengt de levensduur aanzienlijk.

Olympic Latex Stain met een Dekkende Beits overschilderen

Olympic Acrylic Latex Overschilderen met JotunWilt u een matte afwerking in een dekkende kleur dan gebruikt u: Jotun Demidekk Ultimate Helmatt.

Qua uiterlijk komt Ultimate Helmatt overeen met de dekkende Olympic Stain kleuren. De houtstructuur (reliëf)  wordt geaccentueerd, de kleurverschillen van het hout worden afgedekt. Net zoals de transparante Jotun beits is Ultimate Helmatt een hybride beits (alkyd-acrylaat) op waterbasis. De beits is damp-open, blijvend flexibel en bladdert niet.

Met Demidekk Ultimate Helmatt bereikt u onderhoudsintervallen van maximaal 10 tot 12 jaar.

Het overschilderen van Olympic Latex Stain met Demidekk Helmatt komt overeen met de werkwijze die is omschreven bij de transparante beits. Verkeert echter de Olympic Stain laag in een slechte staat (laat gedeeltelijk los), dan is het niet nodig om de gehele laag te verwijderen. Uw verwijdert alleen de loszittende delen. Schuur vergrijst hout tot op de oorspronkelijke kleur van het hout. Gebruik op verweerde ondergronden en ondergronden met kale stukken hout eerst een primer (Jotun Demidekk Oljetackfarg). 

Wilt u een zijdeglans afwerking in een dekkende kleur dan gebruikt u: Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg.

Voorbeelden van klanten: 

Kleurenwaaiers

Aanbevolen producten

Olympic Acrylic Latex Overschilderen met Jotun