• Lorem ipsum

Douglas hout vergrijzen

Ik wil mijn Douglas schutting doorzichtig grijs beitsen en het eruit laten zien alsof het hout is verouderd en vergrijst maar dan wel op een egale en mooie manier. Hoe pak ik dit goed aan?

Het vergrijzen van hout is een natuurlijk proces en duurt enkele jaren. De meeste houtsoorten zijn echter voor dit natuurlijke proces niet geschikt vanwege de snelle achteruitgang van het hout (vergrijst hout zijn dode houtcellen) en vanwege het in de praktijk vaak vlekkerige verloop van de natuurlijke vergrijzing. Zuurstof, vocht en zonlicht zijn de bepalende factoren in dit proces.

Door uw Douglas hout (of elke ander houtsoort) half doorzichtig te beitsen in een grijze kleur creëert u een mooi en duurzaam effect. U kunt dit zien als versneld vergrijzen. Het hout ziet er op deze manier egaal vergrijst uit en is tegelijkertijd goed beschermd.

Jotun Trebitt OljebeisDe half transparante beits van Jotun die hiervoor geschikt is heet Jotun Trebitt Oljebeis. Met dit type bereikt u onderhoudsintervallen van maximaal 4-6 jaar. Voor het bereiken van deze lange onderhoudsintervallen is het belangrijk dat u onbehandeld Douglas hout ontvet, schuurt en 3x beitst.

De kleur voor het doorzichtig grijs beitsen van uw hout is JS2 (vergrijst hout). JS2 (vergrijst hout) is de nieuwste kleur van Jotun Specialist en is ontstaan in samenwerking met de klant van dit project. Er zijn meerdere proefmonsters gemaakt en getest op verschillende planken. Uiteindelijk is er gekozen voor een verhouding waarbij het hout er vergrijst uitziet en tegelijkertijd zijn natuurlijke karakter behoudt. De vlammen en noesten van het hout blijven zichtbaar.

douglas-schutting-beitsen

De kleur is via de webwinkel te bestellen.

Douglas hout ontgrijzen d.m.v schuren

De schutting bij dit project heeft 2 jaar onbehandeld buiten gestaan en was door weer en wind zichtbaar vergrijst en zwart geworden. Voor het verkrijgen van een goede hechting is al het vergrijsde hout geschuurd tot op de normale kleur van het Douglas hout. Een flinke klus maar voor een duurzaam resultaat noodzakelijk. Na het schuren en ontvetten zijn er drie lagen beits aangebracht. De 1e laag is verdund met 10% terpentine ter verbetering van de indringing.

*de kleur van het eindresultaat hangt mede af van de kleur van de ondergrond van uw hout. Bij nieuw Douglas hout zal de kleur een tint lichter uitpakken.

Project informatie 

  • Houtsoort: Douglas hout (onbehandeld)
  • Toegepaste kleur: JS2 (vergrijst hout)
  • Kleurenwaaier: Jotun-Specialist
  • Werkwijze: hout reinigen, hout licht schuren, 3 lagen beits (1e laag verdund met 10% terpentine) 

Aanbevolen Producten 

Foto links; 1 laag Jotun Trebitt Oljebeis in kleur JS2 (vergrijst hout), Foto's rechts; 2 lagen Jotun Trebitt Oljebeis in kleur JS2 (vergrijst hout)

douglas grijs beitsen vergrijzendouglas grijs beitsen vergrijzen