klantenservice

Houten vloer lakken

Houten vloer lakken

Welke lak kan ik het beste gebruiken voor het lakken van een houten vloer en is het nodig om de vloer te schuren?

Het lakken van een houten vloer is de meest praktische oplossing voor het beschermen van uw vloer tegen dagelijks gebruik. 

Een laklaag gaat lang mee, ongeveer tien jaar en het onderhoud beperkt zich tot stofzuigen en dweilen. 

Qua uitstraling kunt u een laklaag vergelijken met een geoliede houten vloer. Olie trekt echter in een vloer terwijl een laklaag erop ligt en de vloer beter beschermt. Vooral de matte lakken behouden de natuurlijke en rustige uitstraling van de oorspronkelijke houten ondergrond. Wenst u meer glans dan kunt u een lak met een hogere glansgraad gebruiken. 

In vergelijking met olie en was biedt een gelakte vloer een betere bescherming tegen vetvlekken, vloeistoffen en slijtage. Ideaal voor gezinnen met kinderen en mensen die van weinig onderhoud houden! 

Voordelen van een gelakte houten vloer

  • Praktisch en weinig onderhoud (stofzuigen, dweilen)
  • Slijtvast en goed bestand tegen vetvlekken, vloeistoffen en vuil
  • Natuurlijke uitstraling
  • Lange onderhoudsintervallen (ongeveer 10 jaar) 

Welke blanke lak?

Voor het lakken van onbehandelde lichte houtsoorten (o.a. grenen, vuren en beuken) gebruikt u de watergedragen Jotun Trestjerner Gulvlakk WB.

Voor het lakken van hardhout en donkere houtsoorten die veel inhoudsstoffen bevatten (o.a. meranti, merbau en eiken) gebruikt u de lak op terpentine basis: Jotun Trestjerner Gulvlakk Solvent. Dit type is speciaal geschikt voor het isoleren van de inhoudsstoffen.

Lakt u over een bestaande lak heen zonder te weten welk type dit is, gebruik dan de watergedragen Jotun Trestjerner Gulvlakk WB. Een watergedragen lak kan namelijk altijd over een terpentine houdende lak aangebracht worden. Andersom niet. 

Beide lakken zijn speciaal ontwikkeld voor het behandelen en beschermen van trappen, houten vloeren, en meubels. De lakken zijn voorzien van een Uv-filter, hierdoor wordt de vergeling van het hout tegengegaan.

Door de toevoeging van polyurethaan zijn de lakken slijtvast en goed bestand tegen huishoudelijke vloeistoffen. Dit is vooral praktisch bij het schoonmaken van de vloer.

Beide lakken zij leverbaar in twee glansgraden: zijdemat en zijdeglans. De zijdematte versie benadert de natuurlijke uitstraling het meest. 

Stappenplan voor het lakken van de vloer

  • Houten vloer reinigen
  • Houten vloer schuren
  • Houten vloer lakken

Houten vloer reinigen schuren en lakken

 

Houten vloer reinigen
Reinig het hout met Jotun Husvask (licht vervuild hout) of Jotun Kraftvask (zwaar vervuild hout). Let erop dat u na het reinigen, de vloer een aantal keer goed na dweilt met schoon leidingwater. 

Houten vloer schuren
Schuur de vloer met korrel 160. Indien u de vloer wilt restaureren i.v.m. krassen en beschadigingen dan kunt u uw vloer intensiever schuren met grover schuurpapier. Voor meer informatie: houten vloer schuren. 

Houten vloer lakken
Lak de vloer met een parketroller. Voor een strak en mooi resultaat brengt u de lak systematisch en consequent aan in de lengte richting van de plank (met de houtnerf mee). Werk snel, zodat de lak goed in elkaar overvloeit bij de overlappende delen. Voor de juiste laagdikte houdt u het verbruik van 10 m2 per liter aan. Breng drie lagen aan voor onbehandelde vloeren. Houdt een droogtijd van minimaal 8 uur aan tussen de lagen. Licht schuren tussendoor geeft het mooiste resultaat. 

Aanbevolen producten 

Wilt u advies bij het lakken van uw houten vloer, stel hier uw vraag: [email protected]

houten vloer lakkenhouten vloer lakken