klantenservice

Douglas hout met olie behandelen

Douglas hout met olie behandelen

Welke olie kan ik het beste gebruiken voor het behandelen Douglas hout en is het nodig om Douglas vooraf te impregneren? 

Het behandelen van Douglas hout met olie is naast het transparant beitsen de meest natuurlijke afwerking. Een olie trekt diep in het hout, accentueert de houtnerf en laat geen film achter. Hierdoor blijft de mooie uitstraling van het hout behouden. 

Een olie kunt u volledig transparant of in een transparante kleur toepassen. Een op kleur gemengde olie beschermd het hout beter en heeft minder vaak onderhoud nodig. Een kleurloze olie brengt u elk jaar opnieuw aan, een op kleur gemengde olie om de 2-3 jaar. De vergrijzing van het hout wordt met een olie op kleur beter geremd dan met een kleurloze olie.

Welke olie voor Douglas hout?  

De meest toegepaste olie van Jotun voor het behandelen van Douglas hout is: Jotun Treolje Solvent. Met deze olie behaalt u onderhoudsintervallen van 2 tot 3 jaar. 

Treolje Solvent is een olie op terpentine basis en beschermd uw hout tegen vergrijzing en indringing van vocht. De olie heeft een matte afwerking, is waterdampdoorlatend en kan niet afbladderen. Impregneren is bij dit systeem niet nodig.  U bereikt echter het meest duurzame resultaat indien u de olie toepast op Douglas hout wat reeds in de fabriek is geïmpregneerd.  

Treolje Solvent heeft een aantal unieke eigenschappen: 

  • Diepe indringing en accentueert de houtnerf
  • Laat geen film achter
  • Zeer waterafstotend
  • UV-blokkerende componenten
  • Geen impregneermiddel nodig 

Welke kleuren zijn er leverbaar? 

Treolje Solvent is kleurloos en in mooie transparante kleuren leverbaar volgens de kleurenfolder: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte kleuren: JS1 Douglas houtkleur, JS2 Vergrijst hout, Esche 10996, Naturel 629.Douglas hout met olie behandelen kleuren

Kleur tips: JS1 Douglas houtkleur is speciaal ontwikkeld voor Douglas hout en benadrukt de natuurlijke oranje/bruine kleur van het Douglas hout. Wilt u Douglas hout egaal laten vergrijzen en anticiperen op de vergrijzing, gebruik dan de kleur JS2 Vergrijst hout. Naturell 629 gebruikt u als u het hout juist wat lichter van kleur wilt hebben. De kleur Esche bevat wat meer geel/bruin pigment en valt mooi tussen 629 naturell en JS1 Douglas houtkleur in. Wilt u het Douglas hout wit oliën dan kiest u Jotun kleur 600 Weiss, hierbij is alleen wit pigment toegevoegd.

Douglas hout egaal laten vergrijzen 

Onder invloed van water en zonlicht zal onbehandeld Douglas hout na verloop van tijd gaan vergrijzen. Door het gebruik van Treolje in een kleur zal de vergrijzing worden tegengegaan. Door het gebruik van Treolje zonder kleur zal de vergrijzing niet volledig worden tegengegaan maar wel egaler gebeuren. Wilt u niet wachten op de natuurlijke vergrijzing dan biedt de kleur JS2 Vergrijst hout uitkomst. 

Douglas hout ontgrijzen

Buiten verkleurt en vergrijst onbehandeld Douglas hout zeer snel. Wilt u dit voorkomen dan is het de beste remedie om het hout zo snel als mogelijk behandelen. Mocht uw hout al teveel zijn verkleurt of zelfs vergrijst, dan heeft u 3 opties om dit te herstellen: reinigen met Jotun Kraftvask, reinigen met Jotun Terrassfix en/of schuren. Pas op: Jotun Terrassfix is extreem krachtig, pas deze methode alleen toe op vergrijst hout en niet op "gezond" hout.

Stappenplan voor het behandelen van Douglas hout met olie 

  • Douglas hout reinigen
  • Douglas hout schuren
  • Douglas hout oliën

Douglas hout met olie behandelen stappenplan

Douglas hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Husvask (licht vervuild hout) of Jotun Kraftvask (zwaar vervuild hout). Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Spoel het hout een aantal keer goed na met schoon leidingwater.

Douglas hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 (nieuw hout). Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Rond de scherpe kanten af. 

Douglas hout oliën
Voor het beste resultaat brengt u Treolje in 1 tot 2 lagen dun aan in de lengterichting van de nerf. Gebruik voor het aanbrengen een kwast en breng de 2e laag bij voorkeur binnen 3 dagen aan. Dit mag nat in nat maar dat is niet noodzakelijk. De olie mag geen laag vormen, verwijder overtollige olie met een droge, pluisvrije doek. 

Aanbevolen producten voor het oliën van Douglas hout 

Wilt u advies bij het behandelen van Douglas hout? Stel hier uw vraag: [email protected]