klantenservice

Douglas hout met olie behandelen

Douglas hout met olie behandelen

Welke olie kan ik het beste gebruiken voor het behandelen Douglas hout en is het nodig om Douglas vooraf te impregneren? 

Het behandelen van Douglas hout met olie is naast het transparant beitsen de meest natuurlijke afwerking. Een olie trekt diep in het hout, accentueert de houtnerf en laat geen film achter. Hierdoor blijft de mooie uitstraling van het hout behouden. 

Een olie kunt u volledig transparant of in een transparante kleur toepassen. Een op kleur gemengde olie beschermd het hout beter en heeft minder vaak onderhoud nodig. Een kleurloze olie brengt u elk jaar opnieuw aan, een op kleur gemengde olie om de 2-3 jaar. De vergrijzing van het hout wordt met een olie op kleur beter geremd dan met een kleurloze olie.


Welke olie voor Douglas hout?  

jotun treolje solventDe meest toegepaste olie van Jotun voor het behandelen van Douglas hout is: Jotun Treolje Solvent. Met deze olie behaalt u onderhoudsintervallen van 2 tot 3 jaar.

Treolje Solvent is een olie op terpentine basis en beschermd uw hout tegen vergrijzing en indringing van vocht. De olie heeft een matte afwerking, is waterdampdoorlatend en kan niet afbladderen. Impregneren is bij dit systeem niet nodig. U bereikt echter het meest duurzame resultaat indien u de olie toepast op Douglas hout wat reeds in de fabriek is geïmpregneerd.  

Treolje Solvent heeft een aantal unieke eigenschappen: 

 • Diepe indringing en accentueert de houtnerf
 • Laat geen film achter
 • Zeer waterafstotend
 • UV-blokkerende componenten (pigmenten)
 • Geen impregneermiddel nodig 

Welke kleuren zijn er leverbaar? 

Treolje Solvent is kleurloos en in mooie transparante kleuren leverbaar volgens de kleurenfolder: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte kleuren: JS1 Douglas houtkleur, JS2 Naturel houtkleur, Kiefer 10077, JS2 Vergrijst hout.
Douglas hout oliën kleuren   

Kleur tips:

 • JS1 Douglas houtkleur is speciaal ontwikkeld voor Douglas hout en benadrukt de natuurlijke (oranje/roestbruine) kleur van het Douglas hout. 
 • Wilt u de lichte kleur van het Douglas hout benadrukken, gebruik dan JS3 Naturel houtkleur. 
 • Wilt u meer roodbruin laten terugkomen dan is 10077 Kiefer een goede keuze. 
 • Wilt u Douglas hout egaal laten vergrijzen en anticiperen op de vergrijzing, gebruik dan de kleur JS2 Vergrijst hout. 

Douglas hout egaal laten vergrijzen 

Onder invloed van water en zonlicht zal onbehandeld Douglas hout na verloop van tijd gaan vergrijzen. Door het gebruik van Treolje in een kleur zal de vergrijzing worden tegengegaan. Door het gebruik van Treolje zonder kleur zal de vergrijzing niet volledig worden tegengegaan maar wel egaler gebeuren. Vindt u de kleur van vergrijst hout mooi en wilt u niet wachten op de natuurlijke vergrijzing dan biedt de kleur JS2 Vergrijst hout uitkomst. 


Douglas hout ontgrijzen

Jotun Demidekk Terrassfix

 

Buiten verkleurt en vergrijst onbehandeld Douglas hout zeer snel. De beste remedie is om het hout zo snel als mogelijk behandelen. Mocht uw hout al teveel zijn verkleurt of zelfs vergrijst, dan heeft u 3 opties om dit te herstellen: reinigen met Jotun Kraftvask, reinigen met Jotun Terrassfix en/of schuren. Pas op: Jotun Terrassfix is een krachtige ontgrijzer, pas deze methode alleen toe op vergrijst hout en niet op "gezond" hout.


Stappenplan voor het behandelen van Douglas hout met olie 

 • Douglas hout reinigen
 • Douglas hout schuren
 • Douglas hout oliën

Douglas hout olien stappenplan    

Hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Spoel het hout een aantal keer goed na met schoon leidingwater.

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 (nieuw hout). Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Rond de scherpe kanten af. 

Hout oliën
Voor het beste resultaat brengt u Treolje in 1 tot 2 lagen dun aan in de lengterichting van de nerf. Gebruik voor het aanbrengen een kwast en breng de 2e laag bij voorkeur binnen 3 dagen aan. Het aanbrengen mag ook nat in nat (2e laag direct na de 1e laag) maar dat is niet noodzakelijk. De olie mag geen laag vormen, verwijder overtollige olie met een droge, pluisvrije doek. 


Aanbevolen producten voor het oliën van Douglas hout 

Foto links en rechts: JS1 Douglas houtkleur op Douglas hout
Douglas hout oliënDouglas hout oliën

Foto links en rechts: 505 Schleier (white wash) op Douglas hout
Douglas hout oliënDouglas hout oliën

Foto links en rechts: Akergul 687 dubbel pigment (meer kleurintensiteit en bescherming) op Douglas hout
Douglas hout oliënDouglas hout oliën


 

Persoonlijk advies

Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van deze keuze. Wilt u liever persoonlijk advies van Jotun Specialist? Neem dan contact op via één van onderstaande mogelijkheden:  

 • Tel/Whats App: 06 - 16 246 450
 • E-mail: [email protected]
 • Contactformulier
 • Persoonlijk advies

  Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van deze keuze. Wilt u liever advies van onze specialist? Stuur ons dan een e-mail of gebruik het contactformulier: