klantenservice

Douglas hout met olie behandelen

Douglas hout met olie behandelen

Welke olie kan ik het beste gebruiken voor het behandelen Douglas hout en is het nodig om Douglas vooraf te impregneren? 

Het behandelen van Douglas hout met olie is naast het transparant beitsen de meest natuurlijke afwerking. Een olie trekt diep in het hout, accentueert de houtnerf en laat geen film achter. Hierdoor blijft de mooie uitstraling van het hout behouden. 

Een olie kunt u volledig transparant of in een transparante kleur toepassen. Een op kleur gemengde olie beschermd het hout beter en heeft minder vaak onderhoud nodig. Een kleurloze olie brengt u elk jaar opnieuw aan, een op kleur gemengde olie om de 2-3 jaar. De vergrijzing van het hout wordt met een olie op kleur beter geremd dan met een kleurloze olie.

Welke olie voor Douglas hout?  

De meest toegepaste olie van Jotun voor het behandelen van Douglas hout is: Jotun Treolje Solvent. Met deze olie behaalt u onderhoudsintervallen van 2 tot 3 jaar. 

Treolje Solvent is een olie op terpentine basis en beschermd uw hout tegen vergrijzing en indringing van vocht. De olie heeft een matte afwerking, is waterdampdoorlatend en kan niet afbladderen. Impregneren is bij dit systeem niet nodig.  U bereikt echter het meest duurzame resultaat indien u de olie toepast op Douglas hout wat reeds in de fabriek is geïmpregneerd.  

Treolje Solvent heeft een aantal unieke eigenschappen: 

  • Diepe indringing en accentueert de houtnerf
  • Laat geen film achter
  • Zeer waterafstotend
  • UV-blokkerende componenten
  • Geen impregneermiddel nodig 

Welke kleuren zijn er leverbaar? 

Treolje Solvent is kleurloos en in mooie transparante kleuren leverbaar volgens de kleurenfolder: 

Speciaal voor Douglas hout heeft Jotun-Specialist een nieuwe kleur ontwikkeld. Het kleurnummer is: JS1 (Douglas houtkleur). De kleur moet nog worden toegevoegd aan de kleurenkaarten maar is al wel te bestellen via de webwinkel. Een voorbeeld van de kleur in een transparante zijdeglans beits ziet u hier 

Hieronder ziet u een afbeelding van een aantal overige kleuren uit de kleurenkaart: Burmateak 623, Sibirische Large 935, Kiefernborke 678, Terrassgra 9710.Douglas hout met olie behandelen kleuren 

Douglas hout egaal laten vergrijzen 

Onder invloed van water en zonlicht zal onbehandeld Douglas hout na verloop van tijd gaan vergrijzen. Door het gebruik van Treolje zal de vergrijzing worden tegengegaan en egaler gebeuren. 

Donkere kleuren uit de kleurenfolder bevatten de meeste pigmenten en bieden daarom een betere bescherming tegen het vergrijzen dan lichtere kleuren. 

Indien u na de behandeling zo min mogelijk effect van de vergrijzing wilt terugzien dan geven de grijstinten uit kleuren folder (naast de donkere kleuren) tevens een mooi resultaat. Op deze manier anticipeert u op de natuurlijke vergrijzing. 

Douglas hout ontgrijzen

Buiten verkleurt en vergrijst onbehandeld Douglas hout zeer snel. De beste remedie is om het hout zo snel als mogelijk behandelen. Mocht uw hout al teveel zijn verkleurt of zelfs vergrijst, dan heeft u 3 opties om dit te herstellen: reinigen met Jotun Kraftvask, reinigen met Jotun Terrassfix en/of schuren. Pas op: Jotun Terrassfix is extreem krachtig, pas deze methode alleen toe op vergrijst hout en niet op "gezond" hout.

Stappenplan voor het behandelen van Douglas hout met olie 

  • Douglas hout reinigen
  • Douglas hout schuren
  • Douglas hout oliën

Douglas hout met olie behandelen stappenplan

Douglas hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Husvask (licht vervuild hout) of Jotun Kraftvask (zwaar vervuild hout). Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Spoel het hout een aantal keer goed na met schoon leidingwater.

Douglas hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 (nieuw hout). Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Rond de scherpe kanten af. 

Douglas hout oliën
Voor het beste resultaat brengt u Treolje in 1 tot 2 lagen dun aan in de lengterichting van de nerf. Gebruik voor het aanbrengen een kwast en breng de 2e laag bij voorkeur binnen 3 dagen aan. Dit mag nat in nat maar dat is niet noodzakelijk. De olie mag geen laag vormen, verwijder overtollige olie met een droge, pluisvrije doek. 

Aanbevolen producten voor het oliën van Douglas hout 

Wilt u advies bij het behandelen van Douglas hout, onze medewerkers staan u graag te woord! 

Direct advies: 06 - 16 246 450