• Lorem ipsum

Wilt u zelf uw houten vloer gaan schuren? Bekijk het stappenplan en lees onze tips voor een mooi resultaat!

Het schuren van uw houten vloer kunt u prima zelf doen. In een paar eenvoudige stappen zal uw vloer klaar zijn voor het verven of lakken van de vloer en er snel weer als nieuw uitzien! 

Stappenplan

  • Sla uitstekende spijkers een paar mm diep of verwijder deze met een spijkertrekker
  • Ontvet de vloer
  • Vul gaten met een houtvuller
  • Schuur de 1e keer diagonaal met grof schuurpapier
  • Schuur de 2e keer in de lengte richting van de planken met middel schuurpapier
  • Schuur de 3e keer in de lengte richting van de planken met fijn schuurpapier 

Ontvetten 

Het is belangrijk dat u de vloer voor het schuren eerst goed ontvet. Dit heeft twee voordelen. Het schuurpapier zal langer meegaan doordat het minder snel verstopt zal raken door vetophoping. Daarnaast zal de lak- of verflaag beter hechten omdat u voorkomt dat de vettigheden in de planken worden geschuurd. Voor het ontvetten heeft Jotun een zeer effectief reinigingsmiddel: Jotun Kraftvask

Welke schuurmachine 

Voor het schuren van de vloer kunt u gebruik maken van een roterende schuurmachine (woodboy). De machine heeft een roterende schijf en wordt geleverd met ronde schuurschijven. De roterende machines zijn er in verschillende maten. Van groot waar u achter kunt lopen tot handzame machines die u met één hand kunt bedienen. De roterende schuurmachine werkt effectief vanwege het hoge toerental, let er wel op dat u blijft bewegen met de machine en dat u de machine niet teveel kantelt. Kantelt u de machine teveel dan is er kans op groeven in de vloer.

Voor het zwaardere werk en het wegschuren van oneffenheden kunt u het beste een parketschuurmachine gebruiken. Deze schuurt d.m.v. schuurpapier dat bevestigd is op een rol (expansierol). Het schuren gaat hierdoor sneller en de kans op schuur fouten is wat groter. Het schuren met een parketschuurmachine vergt wat meer oefening. 

Voor het schuren langs de plinten en kanten zijn kantschuurmachines het meest doeltreffend. Deze machines zijn relatief klein en u kunt hiermee schuren op plaatsen waar de grotere machines niet bij kunnen komen.

Voor lichter schuurwerk of schuren tussen lagen door werkt een vlakschuurmachine ook goed. Deze machines zijn licht, handzaam en goed voor het fijnere werk. Het schuren gaat minder snel en er is minder kans op zichtbare groeven. De machine kan ook goed bij de kanten komen vanwege zijn rechthoekige vorm.

Voor de meeste klussen is een roterende schuurmachine in combinatie met een kantenschuurmachine doeltreffend.

Welk schuurpapier 

Voor het schuren van houten vloeren worden grofheden van 20 tot 160 gebruikt. De keuze hangt af van de hardheid van de ondergrond, de laagdikte die moet worden verwijderd en het aantal keren dat u wilt gaan schuren (2-3 keer). Voor het mooiste resultaat verhoogt u per keer de korrel met ongeveer 60. Neem geen grotere stappen anders blijven de krassen van de vorige schuurbeurt zichtbaar.

In de meest gevallen volstaat drie keer schuren met de grofheden: 80-120-160. Is uw vloer nieuw en niet voorzien van een afwerking dan schuurt u 1 maal met korrel 160.

Stem de stappen af op uw situatie met behulp van onderstaande overzicht:  

Korrel 20-30
1e schuurbeurt: verwijderen van de oude laklaag en oneffenheden in hardhout groter dan 4 mm 

Korrel 30-40
1e schuurbeurt: verwijderen van de oude laklaag en oneffenheden in hardhout tussen 2-4 mm 

Korrel 40-60
1e schuurbeurt: verwijderen van oneffenheden in zachthout tussen 1-2 mm 

Korrel 60-100
1e schuurbeurt: vlakke zachthouten vloeren
2e schuurbeurt: overige vloeren die al zijn geschuurd 

Korrel 100-160
1e schuurbeurt: nieuwe hardhouten en zachthouten vloeren
2e of 3e schuurbeurt 

Tips

  • Laat de schuurmachine nooit te lang op één plek schuren, zo voorkomt u kuilen in de vloer.
  • Gebruikt u een roterende schuurmachine, beweeg deze dan van links naar rechts voor u uit. Kantel de machine niet teveel tijdens deze beweging, zo voorkomt u kuilen.
  • Pas op bij het gebruik met korrel 20 schuurpapier, de vloer zal snel beschadigen.
  • Ontvet de vloer voor het schuren. 

Aanbevolen producten 

Wilt u advies bij het schuren van uw vloer, onze medewerkers staan u graag te woord!