• Lorem ipsum

Houten huis beitsenWelke semi dekkende beits kan ik het beste gebruiken voor het beitsen (opnieuw beitsen) van mijn houten (Fins, Zweeds, Noors) huis en is het nodig om hout zelf te impregneren?

Voor het tegengaan van de vergrijzing en het verlengen van de levensduur van uw hout buiten is het belangrijk om het te behandelen. Een behandeling met een transparante filmvormende beits is de meest duurzame oplossing indien u een natuurgetrouwe afwerking wenst.

Welke beits? 

Jotun Trebitt Oljebeis

De meest duurzame semi dekkende beits van Jotun voor het beitsen van uw houten huis is Jotun Trebitt Oljebeis. 

Jotun Trebitt Oljebeis is een beproefd product en al lange tijd de Nr 1 in Scandinavië. De maximaal haalbare onderhoudsintervallen van Trebitt Oljebeis liggen rond de 4-6 jaar.

Met name de laagvorming en de hoeveelheid pigment zijn bepalend voor de lange onderhoudsintervallen. Op beide punten scoort Trebitt goed.

De uitstraling blijft echter natuurlijk. Trebitt accentueert de houtnerf, vlammen en noesten blijven goed zichtbaar. Wilt u lange onderhoudsintervallen in combinatie met een natuurlijke uitstraling dan is Jotun Trebitt Oljebeis de juiste keuze.

De beits is geschikt voor al het houtwerk buiten.

De voornaamste kenmerken van dit systeem zijn: 

  • 2 in 1 beits (impregneermiddel en beits in één)
  • UV-blokkerend en schimmelwerend
  • Filmvormend en zijdeglans
  • Damp-open
  • Onderhoud 4-6 jaar
  • Uiterst duurzaam
  • Geen primer nodig

Wenst u een matte afwerking pas dan als laatste laag Jotun Benar Matt toe over Jotun Trebitt Oljebeis.


Houten huis impregneren? 

Jotun trebitt Oljebeis is een 2 in 1 beits en bevat schimmelwerende stoffen. Het is een impregneermiddel en beits in één. U gebruikt geen primer en zelf impregneren is niet nodig. 


Welke beits kleuren zijn er leverbaar? 

Jotun Trebitt Oljebeis is leverbaar volgens de kleurenfolders:

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte kleuren: JS3 Naturel houtkleur, JS1 Douglas houtkleur, Esche 10996, Kiefer 10077.
beits kleuren

Kleur tips: JS3 Naturel houtkleur is de nieuwste kleur en ontstaan door de vraag naar een zo natuurlijk mogelijke kleur met een lichte uitstraling. Crème/lichtbruin met niet teveel pigment zodat elke houtsoort goed tot zijn recht komt en duidelijk zichtbaar blijft. JS1 Douglas houtkleur en Esche 10996 zijn ook beide kleuren met minimaal pigment zodat het hout goed zichtbaar blijft. JS1 Douglas houtkleur neigt wat meer naar roestbruin en Esche 10996 naar geelbruin. Kiefer 10077 heeft wat meer "pit en aanwezigheid" vanwege het roodbruine pigment.

Hieronder ziet u een 2e afbeelding met de kleuren: Sibirische Large 935, Lavarot 817, Teak 623, JS2 Vergrijst hout.
beits kleuren

Kleur tips: Sibirische Large 935 heeft een zalm/roodbruine kleur (vleugje zalm) wat overeenkomt met lariks hout. Lavarot heeft het opvallende rood wat vernoemd is naar het lava van een vulkaan en geeft hout een warm oranje-rood karakter. Teak 623 heeft het typische roodbruine van teak en beschermd hout goed vanwege de hogere hoeveelheid pigment. Als laatste ziet u de kleur JS2 vergrijst hout, deze kleur is specifiek ontwikkeld voor klanten die het hout een lichtgrijze kleur willen meegeven en op deze manier anticiperen op de natuurlijke vergrijzing.   


Stappenplan voor het beitsen van uw houten huis 

houten huis beitsen stappenplan

Hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Neem het hout af met een schone vochtige doek of spoel het hout na met schoon water.

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 en rond de scherpe kanten af. Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Maak het hout stofvrij voordat u begint met beitsen. Het verwijderen van oude beitslagen is niet perse nodig indien u Trebitt Oljebeis toepast. Beitst u met Trebitt over een oude beits-laag heen let er dan op dat deze in goede staat en mooi effen van kleur is. Trebitt laat namelijk de kleurverschillen van de ondergrond zichtbaar.

Hout beitsen
Breng 3 lagen Jotun Trebitt Oljebeis aan met de kwast. Verdun de 1e laag met 10% terpentine en houdt minimaal 24 uur droogtijd aan tussen de lagen. 

Tip: schildert u nog te monteren nieuwe gevelbekleding dan bereikt u het beste resultaat door voor montage 2 lagen rondom te beitsen. Na montage werkt u de gevelbekleding aan de zichtzijden met 1 laag beits af. Met deze methode verminderd u de kans op het kromtrekken van de planken (minder spanningsverschil) en u voorkomt het tevoorschijn komen van ongeschilderd hout bij het krimpen van de planken.

Tip: wilt u de voordelen van Jotun Trebitt Oljebeis en een matte uitstraling? Werk Jotun Trebitt Oljebeis af met 1 laag Jotun Benar Matt (matte kleurloze damp-open afwerking). U kunt kiezen voor 2 lagen Trebitt en 1 laag Jotun Benar Mat of 3 lagen Trebitt en 1 laag Jotun Benar Mat. De laatste optie beschermd uw hout het beste. De 1e optie past u toe als u het hout zo natuurlijk mogelijk wilt laten.


Aanbevolen producten voor het beitsen van uw houten huis 


Gebuikte producten en kleuren: Jotun Trebitt Oljebeis in kleur Jotun 0810 Heigul (Pinie), Jotun Demidekk Ultimate Helmatt in kleur Jotun 0734 brunsvart.

houten huis beitsen voorbeeld 2Houten huis beitsen voorbeeld 3


Persoonlijk advies

 

 
 
contactformulier