klantenservice

Houten huis beitsen

Houten huis beitsen

Welke semi dekkende beits kan ik het beste gebruiken voor het beitsen (opnieuw beitsen) van mijn houten (Fins, Zweeds, Noors) huis en is het nodig om hout zelf te impregneren?

De meest duurzame semi dekkende beits van Jotun voor het behandelen van uw houten huis (gevelbekleding) is:

Met deze beits bereikt u onderhoudsintervallen van 6 tot 8 jaar. De beits bereikt deze lange onderhoudsintervallen dankzij een aantal belangrijke eigenschappen: 

  • UV-blokkerende componenten
  • Blijvende flexibiliteit
  • Goede dampdoorlatendheid
  • Schimmelwerende componenten

De uiterlijke kenmerken van een semi dekkende beits zijn:

  • Noesten en kleurverschillen van het hout blijven na behandeling zichtbaar.
  • Het reliëf van het hout blijft na behandeling zichtbaar.

Wenst u een semi dekkende, niet filmvormende, matte afwerking of behandeld u uw vlonder of terras, gebruik dan: Jotun Demidekk Terrasslasyr

Wenst u een dekkende behandeling (dekkende beits), bekijk dan: houten huis schilderen.

Houten huis impregneren?  

Voordat u onbehandeld hout met een beits afwerkt, is het belangrijk om het eerst te impregneren. 

Impregneermiddelen bevatten schimmelwerende componenten en dringen dieper door in het hout dan een beits. Hierdoor biedt impregneren een betere bescherming dan een afwerking met alleen een beits. Door het impregneren van uw houten huis verlengt u de totale levensduur aanzienlijk.

Het impregneermiddel voor uw houten huis is: Jotun Visir Oljegrunning Klar.  

Impregneren is niet nodig indien het hout in de fabriek is geïmpregneerd of wanneer het hout al eerder is gebeitst. Schildert u echter eerder gebeitst hout en zijn er kale plekken groter dan 10 cm dan is het behandelen van deze plekken met Visir Klar wel raadzaam.

Welke beits kleuren zijn er leverbaar? 

Jotun Demidekk Strukturlasyr is leverbaar volgens de kleurenfolders: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte kleuren: Altkiefer 10073, Kiefer 10077, Lavarot 817 en Herbsrot 530.Kleuren vurenhout beitsen

Tip: wilt u uw houten huis half dekkend zwart beitsen gebruik dan de Jotun kleur 699 Sort.  

Stappenplan voor het beitsen van uw houten huis 

Stappenplan vurenhout beitsen

Hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask en water. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Spoel het hout een aantal keer goed na met schoon leidingwater. 

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 en rond de scherpe kanten af. Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Maak het hout stofvrij voordat u begint met beitsen. 

Hout impregneren
Impregneer onbehandeld hout rondom met 1 laag Jotun Visir Oljegrunning Klar. De kopse kanten (gezaagd) 3-4 keer nat in nat. Nat in nat houdt in dat u tussen de lagen een droogtijd van ongeveer 2 uur aanhoudt (het impregneermiddel is dan nog nat). Breng het impregneermiddel aan met een kwast. Let op: het impregneermiddel moet het hout verzadigen maar mag geen laag gaan vormen.

Hout beitsen
Breng 2 tot 3 lagen Jotun Demidekk Strukturlasyr aan met de kwast. Let erop dat het impregneermiddel niet meer plakt voordat u start met Demidekk Strukturlasyr. 

Tip: schildert u nog te monteren nieuwe gevelbekleding dan bereikt u het beste resultaat door voor montage 1 laag rondom te impregneren en 1 laag rondom te beitsen. Na montage werkt u de gevelbekleding aan de zichtzijden met 1 tot 2 lagen beits af. Met deze methode verminderd u de kans op het kromtrekken van de planken (minder spanningsverschil) en u voorkomt het tevoorschijn komen van ongeschilderd hout bij het krimpen van de planken.

Aanbevolen producten voor het beitsen van uw houten huis 

Gebuikte producten en kleuren: Jotun Demidekk Strukturlasyr in kleur Jotun 0810 Heigul (Pinie), Jotun Demidekk Ultimate Helmatt in kleur Jotun 0734 brunsvart.

houten huis beitsen voorbeeld 2Houten huis beitsen voorbeeld 3

Persoonlijk advies

Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van deze keuze. Wilt u liever advies van onze specialist? Stuur ons dan een e-mail of gebruik het contactformulier:

Persoonlijk advies

Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van deze keuze. Wilt u liever advies van onze specialist? Stuur ons dan een e-mail of gebruik het contactformulier: