• Lorem ipsum

Eikenhout beitsen Welke semi dekkende beits kan ik het beste gebruiken voor het beitsen van mijn eikenhout (buiten) en is het nodig om het hout eerst te impregneren? 

Eikenhout gaat onbehandeld zo’n 15 tot 25 jaar mee en is niet gevoelig voor blauwschimmels. Onder invloed van zon en regen zal eikenhout na verloop van tijd gaan vergrijzen.  

Voor het tegengaan van de vergrijzing en het verlengen van de levensduur (eikenhout verduurzamen) is het belangrijk om uw eikenhout te behandelen. 

Een behandeling met een transparante filmvormende beits is de meest duurzame oplossing indien u een natuurgetrouwe afwerking wenst.

Wenst u een andere behandeling (olie, vloerlak, binnen, buiten) voor eikenhout bekijk dan: Eiken behandelen. 


Welke beits voor eikenhout?

jotun js3 naturel houtkleur

Jotun Trebitt Oljebeis

De meest duurzame semi dekkende beits van Jotun voor het beitsen van eikenhout is Jotun Trebitt Oljebeis. 

Jotun Trebitt Oljebeis is een beproefd product en al lange tijd de Nr 1 in Scandinavië. De maximaal haalbare onderhoudsintervallen van Trebitt Oljebeis liggen rond de 4-6 jaar.

Met name de laagvorming en de hoeveelheid pigment zijn bepalend voor de lange onderhoudsintervallen. Op beide punten scoort Trebitt goed.

De uitstraling blijft echter natuurlijk. Trebitt accentueert de houtnerf, vlammen en noesten blijven goed zichtbaar. Wilt u lange onderhoudsintervallen in combinatie met een natuurlijke uitstraling dan is Jotun Trebitt Oljebeis de juiste keuze.

De voornaamste kenmerken van dit systeem zijn: 

  • 2 in 1 beits (impregneermiddel en beits in één)
  • UV-blokkerend en schimmelwerend
  • Filmvormend en zijdeglans
  • Damp-open
  • Onderhoud 4-6 jaar
  • Uiterst duurzaam
  • Geen primer nodig

Wenst u een matte afwerking, werk Jotun Trebitt Oljebeis dan af met 1 laag Jotun Benar Matt.

Foto rechts: Jotun Trebitt Oljebeis in kleur JS3 Naturel houtkleur toegepast op eikenhout


Eikenhout impregneren? 

Jotun trebitt Oljebeis is een 2 in 1 beits en bevat schimmelwerende stoffen. Het is een impregneermiddel en beits in één. U gebruikt geen primer en zelf impregneren is niet nodig. 


Welke kleuren zijn er leverbaar? 

Jotun trebitt Oljebeis is leverbaar volgens de kleurenfolders: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte kleuren voor eiken: JS3 Naturel houtkleur, Eiche hell 868, Eiche 10006, Eiche antik 10083
Eikenhout beits kleuren

Tip: JS3 Naturel houtkleur past u toe indien u niet teveel wilt veranderen aan de uitstraling van uw eikenhout. JS3 Naturel houtkleur is een crème/lichtbruine kleur met niet teveel pigment zodat de lichte kleur van het eikenhout goed behouden blijft.


Stappenplan voor het beitsen van eikenhout

Eikenhout beitsen stappenplan

Hout reinigen
Eikenhout bevat tannine en dat verkleurt als het in aanraking komt met water. Reinig het eikenhout daarom met thinner, wasbenzine of terpentine en niet met water.

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 en rond de scherpe kanten af. Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Maak het hout stofvrij voordat u begint met beitsen. Het verwijderen van oude beitslagen is niet perse nodig indien u Trebitt Oljebeis toepast. Beitst u met Trebitt over een oude beits-laag heen let er dan op dat deze in goede staat en mooi effen van kleur is. Trebitt laat namelijk de kleurverschillen van de ondergrond zichtbaar. Heeft u ruw hout dan is het voor een goede hechting niet nodig om het hout te schuren.

Hout beitsen
Breng 3 lagen Jotun Trebitt Oljebeis aan met de kwast. Verdun alle lagen met 10-15% terpentine en houdt minimaal 24 uur droogtijd aan tussen de lagen.

Tip: schildert u nog te monteren nieuwe gevelbekleding dan bereikt u het beste resultaat door voor montage 2 lagen rondom te beitsen. Na montage werkt u de gevelbekleding aan de zichtzijden met 1 laag beits af. Met deze methode verminderd u de kans op het kromtrekken van de planken (minder spanningsverschil) en u voorkomt het tevoorschijn komen van ongeschilderd hout bij het krimpen van de planken.

Tip: wilt u een matte afwerking, werk Jotun Trebitt Oljebeis dan af met 1 laag Jotun Benar Matt.


Aanbevolen producten voor het beitsen van eikenhout

Eikenhout beitsenEikenhout beitsen

Eikenhout beitsen


Persoonlijk advies

 

 
 
contactformulier