klantenservice

Eikenhout beitsen

Eikenhout beitsen

Welke transparante beits kan ik het beste gebruiken voor het beitsen van mijn eikenhout (buiten) en is het nodig om het hout eerst te impregneren? 

Eikenhout gaat onbehandeld zo’n 15 tot 25 jaar mee en is niet gevoelig voor blauwschimmels. Onder invloed van zon en regen zal eikenhout na verloop van tijd gaan vergrijzen.  

Voor het tegengaan van de vergrijzing en het verlengen van de levensduur (eikenhout verduurzamen) is het belangrijk om uw eikenhout te behandelen. 

Een behandeling met een transparante filmvormende beits is de meest duurzame oplossing indien u een natuurgetrouwe afwerking wenst.

Wenst u een andere behandeling (olie, vloerlak, binnen, buiten) voor eikenhout bekijk dan: Eiken behandelen. 

Welke beits voor eikenhout? 

De meest duurzame transparante filmvormende buitenbeits van Jotun voor uw eikenhout is Jotun Demidekk Strukturlasyr

Met deze beits haalt u onderhoudsintervallen van 6 tot 8 jaar. De beits bereikt deze lange intervallen dankzij een aantal belangrijke eigenschappen: 

  • UV-blokkerende componenten
  • Blijvende flexibiliteit
  • Goede dampdoorlatendheid
  • Schimmelwerende componenten 

Eikenhout impregneren? 

Voordat u uw eikenhout met een beits afwerkt, is het nodig om het eerst te impregneren met een transparante primer op terpentine basis. 

Eikenhout bevat van nature kleurstoffen (tannine). Een primer op terpentine basis isoleert deze stoffen en voorkomt vlekken in de afwerklaag (doorbloeden).

De primer voor uw eikenhout is: Jotun Benar Gloss (de glansgraad van deze primer heeft geen effect op glansgraad van de eindafwerking)

Welke kleuren zijn er leverbaar? 

Demidekk Strukturlasyr is leverbaar volgens de kleurenfolders: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 eiken tinten: Eiche hell 868, Eiche 10006, Eiche antik 10083, Eiche dunkel 10009.
Jotun Transparante Kleuren 

Stappenplan voor het beitsen van eikenhout 

  • Hout wassen met Jotun Kraftvask en afspoelen met water
  • Hout schuren en stofvrij maken
  • Hout impregneren met Jotun Benar Gloss
  • Hout beitsen met Jotun Demidekk Strukturlasyr 

Stappenplan eikenhout beitsen 

Hout reinigen
Reinig het hout met Jotun Kraftvask. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Spoel het hout een aantal keer goed na met schoon leidingwater. Voor licht vervuilde oppervlakten gebruikt u: Jotun Husvask. Let op: soms verkleurt eikenhout als het in aanraking komt met water. Mocht dit bij u het geval zijn, reinig en ontvet het hout dan met thinner, wasbenzine of terpentine.

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 (nieuw hout). Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Rond de scherpe kanten af. 

Hout impregneren
Behandel het hout rondom met 1 laag Benar Gloss verdund met 10% terpentine. Breng Benar Gloss aan met een kwast in de lengterichting van de nerf. Het is de bedoeling dat Benar Gloss het hout verzadigd maar geen laag gaat vormen. Laat Benar Gloss goed drogen (minimaal 24-48 uur) voordat u start met beitsen.

Hout beitsen
Breng 2 tot 3 lagen Jotun Demidekk Strukturlasyr aan met de kwast. Let erop dat het impregneermiddel niet meer plakt voordat u start met Demidekk Strukturlasyr. 

Aanbevolen producten voor het beitsen van eikenhout 

Wilt u advies bij het beitsen van eikenhout, onze medewerkers staan u graag te woord!

Direct advies: 06 - 16 246 450
Eikenhout beitsen