klantenservice

Eikenhout beitsen

Eikenhout beitsen

Welke semi dekkende beits kan ik het beste gebruiken voor het beitsen van mijn eikenhout (buiten) en is het nodig om het hout eerst te impregneren? 

Eikenhout gaat onbehandeld zo’n 15 tot 25 jaar mee en is niet gevoelig voor blauwschimmels. Onder invloed van zon en regen zal eikenhout na verloop van tijd gaan vergrijzen.  

Voor het tegengaan van de vergrijzing en het verlengen van de levensduur (eikenhout verduurzamen) is het belangrijk om uw eikenhout te behandelen. 

Een behandeling met een transparante filmvormende beits is de meest duurzame oplossing indien u een natuurgetrouwe afwerking wenst.

Wenst u een andere behandeling (olie, vloerlak, binnen, buiten) voor eikenhout bekijk dan: Eiken behandelen. 

Welke beits voor eikenhout? 

De meest duurzame transparante filmvormende buitenbeits van Jotun voor uw eikenhout is Jotun Demidekk Strukturlasyr

Met deze beits haalt u onderhoudsintervallen van 6 tot 8 jaar. De beits bereikt deze lange intervallen dankzij een aantal belangrijke eigenschappen: 

 • UV-blokkerende componenten
 • Blijvende flexibiliteit
 • Goede dampdoorlatendheid
 • Schimmelwerende componenten Eikenhout beitsen

Eikenhout impregneren? 

Voordat u uw eikenhout met een beits afwerkt, is het nodig om het eerst te impregneren met een transparante primer op terpentine basis. 

Eikenhout bevat van nature kleurstoffen (tannine). Een primer op terpentine basis isoleert deze stoffen en voorkomt vlekken in de afwerklaag (doorbloeden).

De primer voor uw eikenhout is: Jotun Benar Gloss (de glansgraad van deze primer heeft geen effect op glansgraad van de eindafwerking)

Welke kleuren zijn er leverbaar? 

Demidekk Strukturlasyr is leverbaar volgens de kleurenfolders: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte kleuren voor eiken: 629 Naturel, Eiche hell 868, Eiche 10006, Eiche dunkel 10009
Jotun Transparante Kleuren 

Tips:

 • Voor het benaderen van de lichte kleur van eikenhout past u 1 laag Benar toe en werkt u deze af met 2 lagen 629 Naturel en 1 laag 868 Eiche hell. Andere optie is alles in één kleur afwerken, bijvoorbeeld 868 Eiche hell of 629 Naturel.
 • Wilt u een eenvoudige behandeling (1-pots systeem) en neemt u een frequenter onderhoudt voor lief (4-6 jaar), dan gebruikt u 3 lagen Jotun Trebitt Oljebeis. Deze beits op terpentine basis fungeert als primer en afwerklaag in één. Alle lagen (behalve de laatste) verdunt u met 10-15% terpentine. Hiermee bereikt u een goede indringing en droging.
 • Wilt u een matte afwerking, dan behandelt u het eikenhout met 2 tot 3 lagen Jotun Trebitt Oljebeis in kleur 629 Naturel of 868 Eiche Hell of 10006 Eiche etc en werkt deze af met 1 laag Jotun Benar mat. Ook hier geldt: alle lagen (behalve de laatste) verdunt u met 10-15% terpentine.

Stappenplan voor het beitsen van eikenhout 

 • Hout ontvetten met thinner, wasbenzine of terpentine
 • Hout schuren en stofvrij maken
 • Hout impregneren met Jotun Benar Gloss
 • Hout beitsen met Jotun Demidekk Strukturlasyr 

Stappenplan eikenhout beitsen 

Hout reinigen
Eikenhout bevat tannine en dat verkleurt als het in aanraking komt met water. Reinig het eikenhout daarom met thinner, wasbenzine of terpentine en niet met water.

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 (nieuw hout). Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Rond de scherpe kanten af. 

Hout impregneren
Behandel het hout rondom met 1 laag Benar Gloss verdund met 10% terpentine. Breng Benar Gloss aan met een kwast in de lengterichting van de nerf. Het is de bedoeling dat Benar Gloss het hout verzadigd maar geen laag gaat vormen. Laat Benar Gloss goed drogen (minimaal 24-48 uur) voordat u start met beitsen.

Hout beitsen
Breng 2 tot 3 lagen Jotun Demidekk Strukturlasyr aan met de kwast. Let erop dat het impregneermiddel niet meer plakt voordat u start met Demidekk Strukturlasyr. 

Aanbevolen producten voor het beitsen van eikenhout 

Eikenhout beitsenEikenhout beitsen

Persoonlijk advies

Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van deze keuze. Wilt u liever advies van onze specialist? Stuur ons dan een e-mail of gebruik het contactformulier:

Persoonlijk advies

Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van deze keuze. Wilt u liever advies van onze specialist? Stuur ons dan een e-mail of gebruik het contactformulier: