• Lorem ipsum

Red cedar oliënWelke olie kan ik het beste gebruiken voor het behandelen Red Cedar, hoe laat ik het egaal vergrijzen of voorkom ik juist vergrijzing en welke kleuren zijn er mogelijk?

Het behandelen van Red Cedar met olie is naast het transparant beitsen de meest natuurlijke afwerking. Een olie trekt diep in het hout, accentueert de houtnerf en laat geen film achter. Hierdoor blijft de mooie uitstraling van het hout behouden. 

Een olie kunt u volledig transparant of in een transparante kleur toepassen. Een op kleur gemengde olie beschermd het hout beter en heeft minder vaak onderhoud nodig. Een kleurloze olie brengt u elk jaar opnieuw aan, een op kleur gemengde olie om de 2-3 jaar. De vergrijzing van het hout wordt met een olie op kleur beter geremd dan met een kleurloze olie.

Foto: Red Cedar behandeld met Jotun Treolje Solvent in kleur JS2 Vergrijst hout. Deze kleur past u toe indien u wilt anticiperen op de natuurlijke vergrijzing, hier niet op wilt wachten en dit zo egaal mogelijk wilt laten gebeuren.


Welke olie voor Red Cedar?  

red cedar oliën

jotun treolje solventDe meest toegepaste olie van Jotun voor het behandelen van Red Cedar hout is: Jotun Treolje Solvent. Met deze olie behaalt u onderhoudsintervallen van 2 tot 3 jaar.

Treolje Solvent is een olie op terpentine basis en beschermd uw hout tegen vergrijzing en indringing van vocht. De olie heeft een matte afwerking, is waterdampdoorlatend en kan niet afbladderen. Impregneren is bij dit systeem niet nodig.  

Treolje Solvent heeft een aantal unieke eigenschappen: 

  • Diepe indringing en accentueert de houtnerf
  • Laat geen film achter
  • Zeer waterafstotend
  • UV-blokkerende componenten (pigmenten)
  • Geen impregneermiddel nodig 

Foto: Red Cedar behandeld met Jotun Treolje Solvent in kleur JS3 Naturel houtkleur.


Welke kleuren zijn er leverbaar? 

Treolje Solvent is kleurloos en in mooie transparante kleuren leverbaar volgens de kleurenfolder: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte kleuren: Naturel 629, Esche 10996, Kiefer 10077, Eiche 10006.
red cedar olie kleuren

Kleur tips: JS3 Naturel houtkleur is een lichtbruine crème kleur en geeft het meest natuurlijke en minst opvallende effect op Red Cedar. De kleur Esche 10996 geeft het Red Cedar meer contrast en bevat geelbruin pigment. Kiefer 10077 heeft wat meer roodbruin pigment en Eiche heeft een karakteristieke warme eikenhout kleur en pakt ook verrassend mooi uit op Red Cedar. 

Hieronder ziet u een 2e afbeelding met de kleuren: JS1 Douglas houtkleur, Sibirische Large 935, Lavarot 817, JS2 Vergrijst hout.
red cedar olie kleuren

Kleur tips: JS1 Douglas houtkleur is een oranje/roestbruine kleur en bevat weinig pigment waardoor het Red Cedar hout goed zichtbaar blijft en een roestbruine kleurtoon krijgt. Sibirische Large 935 heeft een zalm/roodbruine kleur (vleugje zalm) wat overeenkomt met lariks hout en welke soms ook terug te zien is in Red Cedar. Lavarot heeft het opvallende rood wat vernoemd is naar het lava van een vulkaan en geeft Red Cedar een warm oranje-rood karakter. Als laatste ziet u de kleur JS2 vergrijst hout, dit is een lichtgrijze kleur met weinig pigment zodat het hout goed zichtbaar blijft. 

Wilt u uw Red Cedar zwart oliën dan gebruikt u Jotun kleur 699 Sort.


Red Cedar egaal laten vergrijzen 

red cedar oliën Onder invloed van water en zonlicht zal onbehandeld Red Cedar hout na verloop van tijd gaan vergrijzen. Door het gebruik van Treolje in een kleur zal de vergrijzing worden tegengegaan. Door het gebruik van Treolje zonder kleur zal de vergrijzing niet volledig worden tegengegaan maar wel egaler gebeuren. Vindt u de kleur van vergrijst hout mooi en wilt u niet wachten op de natuurlijke vergrijzing dan biedt zoals eerder beschreven de kleur JS2 Vergrijst hout uitkomst. 


Red Cedar ontgrijzen

Buiten verkleurt en vergrijst onbehandeld Red Cedar hout zeer snel. Wilt u dit voorkomen dan is het de beste remedie om het hout zo snel als mogelijk behandelen. Mocht uw hout al teveel zijn verkleurt of zelfs vergrijst, dan heeft u 3 opties om dit te herstellen: reinigen met Jotun Kraftvask, reinigen met Jotun Terrassfix en/of schuren. Pas op: Jotun Terrassfix is extreem krachtig, pas deze methode alleen toe op vergrijst hout en niet op "gezond" hout.


Stappenplan voor het behandelen van Red Cedar met olie 

  • Red Cedar hout reinigen
  • Red Cedar hout schuren
  • Red Cedar hout oliën

red cedar oliën stappenplan   

Hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Neem het hout af met een schone vochtige doek of spoel het hout na met schoon water.

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 (nieuw hout). Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Rond de scherpe kanten af. 

Hout oliën
Voor het beste resultaat brengt u Treolje in 1 tot 2 lagen dun aan in de lengterichting van de nerf. Gebruik voor het aanbrengen een kwast en breng de 2e laag bij voorkeur binnen 3 dagen aan. Het aanbrengen mag ook nat in nat (2e laag direct na de 1e laag) maar dat is niet noodzakelijk. De olie mag geen laag vormen, verwijder overtollige olie met een droge, pluisvrije doek. 


Aanbevolen producten voor het oliën van Red Cedar 


Foto links: Esche 10996 | Foto rechts: Sibirische Larche 935
red cedar oliën red cedar oliën