klantenservice

Vurenhout met olie behandelen

Vurenhout met olie behandelen

Welke olie van Jotun kan ik het beste gebruiken voor het behandelen van vurenhout (onbehandeld/geïmpregneerd) en is het nodig om vurenhout zelf te impregneren? 

De drie meest toegepaste afwerkingen voor het behandelen van vurenhout zijn: oliën, beitsen en verven. De behandeling met een kleurloze olie is de meest natuurlijke afwerking van de drie. Een olie vormt geen film en dringt diep door in het hout. Hierdoor blijft de mooie en natuurlijke uitstraling van het hout nagenoeg onveranderd. 

Een olie kan tevens op kleur worden gemengd. Dit heeft drie voordelen: u bepaald zelf de kleur, de vergrijzing wordt beter geremd en u bereikt langere onderhoudsintervallen (om de 2-3 jaar i.p.v. elk jaar).

Welke olie voor vurenhout? 

Voor het oliën van vurenhout gebruikt u: Jotun Treolje V

Treolje V kan direct (zonder primer) worden aangebracht op onbehandeld* en geïmpregneerd vurenhout (geimpregneerd vurenhout heeft de voorkeur ivm duurzaamheid).
De olie dringt diep in het hout en heeft een mooie matte uitstraling. Daarnaast gaat de olie vergrijzing en barst vorming van het hout tegen. De olie bladdert niet en is waterafstotend. 

*Onbehandeld vurenhout heeft buiten een beperkte duurzaamheid en is gevoelig voor blauwschimmels en houtrot. Wenst u een semi transparante afwerking en een maximale levensduur van uw onbehandelde hout? Gebruik dan een semi transparante beits (Jotun Demidekk Strukturlasyr) in combinatie met een impregneermiddel (Jotun Visir Oljegrunning Klar).

Welke kleuren zijn er leverbaar? 

Treolje V is kleurloos en in mooie transparante kleuren leverbaar volgens de kleurenfolder: 

Hieronder ziet u een afbeelding van een aantal kleuren uit de folder: Burmateak 623, Sibirische Large 935, Kiefernborke 678, Terrassgra 9710.
Welke kleur vurenhout olien

Stappenplan voor het oliën van vurenhout 

 • Vurenhout reinigen
 • Vurenhout schuren
 • Vurenhout oliën

Stappenplan vurenhout olien 

Vurenhout reinigen
Reinig het vurenhout met Jotun Kraftvask. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Spoel het vurenhout een aantal keer goed na met schoon leidingwater. Voor licht vervuilde oppervlakten gebruikt u: Jotun Husvask

Vurenhout schuren
Schuur het vurenhout met korrel 100 tot 160 (nieuw vurenhout). Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Rond de scherpe kanten af. 

Vurenhout oliën
Voor het beste resultaat brengt u Treolje V in 1 tot 2 lagen dun aan in de lengterichting van de nerf. Gebruik voor het aanbrengen een kwast en breng de 2e laag bij voorkeur binnen 3 dagen aan. Dit mag nat in nat maar dat is niet noodzakelijk. De olie mag geen laag vormen, verwijder overtollige olie met een droge, pluisvrije doek. 

Tips:

 • Verwijder hars met een verfbrander en neem het af met een doek gedrenkt in thinner
 • Laat geïmpregneerd hout 1 tot 2 maanden drogen voordat u de behandeling begint
 • Verwijder de witte waas (zoutkristallen op geïmpregneerd hout) met een harde borstel
 • Reinig geïmpregneerd hout goed, dit verbetert het resultaat enorm
 • Let erop dat het hout goed droog is en behandel het niet in de volle zon 

Aanbevolen producten voor het oliën van vurenhout 

 • Jotun Husvask (reinigingsmiddel voor normaal vervuild hout)
 • Jotun Kraftvask (krachtig reinigingsmiddel voor zwaar vervuild hout)
 • Jotun Treolje V (transparante, matte olie, waterbasis, o.a. voor geïmpregneerd en onbehandeld vurenhout)

Wilt u advies bij het oliën van vurenhout? Stel hier uw vraag: [email protected]