• Lorem ipsum

vurenhout oliënWelke olie van Jotun kan ik het beste gebruiken voor het behandelen van vurenhout (onbehandeld/geïmpregneerd) en is het nodig om vurenhout zelf te impregneren? 

De drie meest toegepaste afwerkingen voor het behandelen van vurenhout zijn: oliën, beitsen en verven. De behandeling met een kleurloze olie is de meest natuurlijke afwerking van de drie. Een olie vormt geen film en dringt diep door in het hout. Hierdoor blijft de mooie en natuurlijke uitstraling van het hout nagenoeg onveranderd. 

Een olie kan tevens op kleur worden gemengd. Dit heeft drie voordelen: u bepaald zelf de kleur, de vergrijzing wordt beter geremd en u bereikt langere onderhoudsintervallen (om de 2-3 jaar i.p.v. elk jaar). 

Welke olie voor vurenhout? 

Voor het oliën van vurenhout gebruikt u: Jotun Treolje V

Treolje V kan direct (zonder primer) worden aangebracht op onbehandeld* en geïmpregneerd vurenhout (geimpregneerd vurenhout heeft de voorkeur ivm duurzaamheid).
De olie dringt diep in het hout en heeft een mooie matte uitstraling. Daarnaast gaat de olie vergrijzing en barst vorming van het hout tegen. De olie bladdert niet en is waterafstotend. 

*Onbehandeld vurenhout heeft buiten een beperkte duurzaamheid en is gevoelig voor blauwschimmels en houtrot. Wenst u een semi transparante afwerking en een maximale levensduur van uw onbehandelde hout? Gebruik dan een semi transparante beits (Jotun Demidekk Strukturlasyr) in combinatie met een impregneermiddel (Jotun Visir Oljegrunning Klar).

Welke kleuren zijn er leverbaar? 

Treolje V is kleurloos en in mooie transparante kleuren leverbaar volgens de kleurenfolder: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte kleuren: JS3 Naturel houtkleur, Esche 10996, JS1 Douglas houtkleur, JS2 Vergrijst hout.
vurenhout olie kleuren

Kleur tips: JS3 Naturel houtkleur is de nieuwste kleur en ontstaan door de vraag naar een zo natuurlijk mogelijke kleur met een lichte uitstraling. Crème/lichtbruin met niet teveel pigment zodat elke houtsoort goed tot zijn recht komt en duidelijk zichtbaar blijft. De kleur pakt goed uit op vurenhout, zoals te zien op de afbeelding van de huifkar met Jotun Trebitt Oljebeis. Esche 10996 Esche en JS1 Douglas houtkleur zijn ook beide kleuren met minimaal pigment zodat het hout goed zichtbaar blijft. Esche 10996 neigt wat meer naar geelbruin en JS1 Douglas houtkleur naar roestbruin. Als laatste ziet u de kleur JS2 vergrijst hout, deze kleur is specifiek ontwikkeld voor klanten die het vurenhout een lichtgrijze kleur willen meegeven en op deze manier anticiperen op de natuurlijke vergrijzing.

Stappenplan voor het oliën van vurenhout 

  • Vurenhout reinigen
  • Vurenhout schuren
  • Vurenhout oliën

vurenhout olien stappenplan

Hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Neem het hout af met een schone vochtige doek of spoel het hout na met schoon water.

Hout schuren
Schuur het vurenhout met korrel 100 tot 160 (nieuw vurenhout). Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Rond de scherpe kanten af. 

Hout oliën
Voor het beste resultaat brengt u Treolje V in 1 tot 2 lagen dun aan in de lengterichting van de nerf. Gebruik voor het aanbrengen een kwast en breng de 2e laag bij voorkeur binnen 3 dagen aan. Het aanbrengen mag ook nat in nat (2e laag direct na de 1e laag) maar dat is niet noodzakelijk. De olie mag geen laag vormen, verwijder overtollige olie met een droge, pluisvrije doek. 

Tips:

  • Verwijder hars met een verfbrander en neem het af met een doek gedrenkt in thinner
  • Laat geïmpregneerd hout 1 tot 2 maanden drogen voordat u de behandeling begint
  • Verwijder de witte waas (zoutkristallen op geïmpregneerd hout) met een harde borstel
  • Reinig geïmpregneerd hout goed, dit verbetert het resultaat enorm
  • Let erop dat het hout goed droog is en behandel het niet in de volle zon 

Aanbevolen producten voor het oliën van vurenhout