• Lorem ipsum

Geïmpregneerd hout oliënWelke olie van Jotun kan ik het beste gebruiken voor het behandelen van geïmpregneerd (gewolmaniseerd-thermo) hout en welke kleuren zijn er mogelijk? 

De drie meest toegepaste afwerkingen voor het behandelen van geïmpregneerd hout zijn: oliën, beitsen en verven. De behandeling met een kleurloze olie is de meest natuurlijke afwerking van de drie.

Een olie vormt geen film en dringt diep door in het hout. Hierdoor blijft de mooie en natuurlijke uitstraling van het hout nagenoeg onveranderd. 

Een olie kan tevens op kleur worden gemengd. Dit heeft drie voordelen:

 • U bepaald zelf de kleur 
 • De vergrijzing zal nog beter worden geremd 
 • U bereikt langere onderhoudsintervallen (om de 2-3 i.p.v. elk jaar)

Tip: wilt u langere onderhoudsintervallen bereiken gebruik dan een semi dekkende beits of dekkende beits/verf.


Welke olie voor geïmpregneerd hout? 

Geïmpregneerd hout oliën

jotun treolje v

Voor het behandelen van zachte niet vettige houtsoorten (o.a. vuren en grenen) gebruikt u: Jotun Treolje V

Treolje V kan direct (zonder primer) worden aangebracht op geïmpregneerd en onbehandeld hout. De olie dringt diep in het hout en heeft een mooie matte uitstraling. Daarnaast gaat de olie vergrijzing en barst vorming van het hout tegen. De olie bladdert niet en is watervast. 

Twee dunne lagen aanbrengen is voldoende en u herhaalt de behandeling om de 2-3 jaar. Dit interval geldt voor een gekleurde olie. Bij een kleurloze olie herhaalt u de behandeling om het jaar.


jotun treolje solvent

Voor het behandelen van hardhout en vettige houtsoorten gebruikt u de olie op terpentine basis: Jotun Treolje Solvent.

De terpentine houdende olie is vanwege het oplosmiddel beter toepasbaar op hardhout, vettige houtsoorten en houtsoorten die veel inhoudsstoffen bevatten.

Denk bijvoorbeeld aan de houtsoorten: accoya, afzelia, azobe, bankirai, douglas, eiken, frake, iroko, jatoba, kastanje, lariks, mahonie, meranti, merbau, noten, padoek, red cedar en teak, etc.

Ook hier geldt dat u twee dunne lagen aanbrengt en dit herhaalt om de 2-3 jaar, indien u een gekleurde olie toepast. Gebruikt u een kleurloze olie dan herhaalt u de behandeling bij voorkeur elk jaar.


Welke kleuren zijn er leverbaar? 

Treolje V is kleurloos en in mooie transparante kleuren* leverbaar volgens de kleurenfolder: 

*Ook in speciale grijstinten leverbaar welke overeen komen met natuurlijk vergrijsd hout.

Hieronder ziet u een afbeelding van een aantal kleuren uit de folder: Burmateak 623, Sibirische Large 935, Kiefernborke 678, Terrassgra 9710.
Geïmpregneerd hout oliën kleuren


Stappenplan voor het oliën van geïmpregneerd hout 

 • Hout reinigen
 • Hout schuren
 • Hout oliën

Geïmpregneerd hout oliën stappenplan

Hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Neem het hout af met een schone vochtige doek of spoel het hout na met schoon water.

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 (nieuw hout). Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Rond de scherpe kanten af. 

Hout oliën
Voor het beste resultaat brengt u Treolje V in 1 tot 2 lagen dun aan in de lengterichting van de nerf. Gebruik voor het aanbrengen een kwast en breng de 2e laag bij voorkeur binnen 3 dagen aan. Het aanbrengen mag ook nat in nat (2e laag direct na de 1e laag) maar dat is niet noodzakelijk. De olie mag geen laag vormen, verwijder overtollige olie met een droge, pluisvrije doek.

Tips:

 • Laat geïmpregneerd hout (af fabriek) 1 tot 2 maanden drogen voordat u de behandeling begint
 • Verwijder hars met een plamuurmes en/of thinner
 • Verwijder de witte waas (zoutkristallen) met een harde borstel
 • Reinig geïmpregneerd hout goed, dit verbetert het resultaat enorm
 • Let erop dat het hout goed droog is en behandel het niet in de volle zon

Aanbevolen producten voor het oliën van geïmpregneerd hout 

Geïmpregneerd hout oliënGeïmpregneerd hout oliën


Persoonlijk advies

 

 
 
contactformulier