klantenservice

Woonboot verven

Woonboot verven

Welke verf (dekkende beits) kan ik het beste gebruiken voor het schilderen van mijn woonboot (woonark) en is het nodig om het hout zelf te impregneren?

Het schilderen met een dekkende beits biedt de beste bescherming voor uw woonboot. De beschermende werking van een verf-systeem wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid pigment en het aantal aangebrachte lagen. Omdat een dekkend systeem meer pigment heeft dan een transparant systeem biedt een dekkende afwerking een betere bescherming dan een transparante afwerking. 

Verder is het belangrijk dat de beschermlaag dampopen en flexibel is. Door een goede dampdoorlaatbaarheid kan vocht verdampen vanuit het hout. Dit voorkomt houtrot en het ontstaan van blaasjes onder de laag. Daarnaast voorkomt een goede flexibiliteit dat de laag niet barst tijdens het inkrimpen en het uitzetten van het hout. 

Welke dekkende beits voor uw woonboot?  

Voor het schilderen van uw woonboot levert Jotun 2 dekkende beitsen die voldoen aan de hoogste eisen:

Met alle twee bereikt u onderhoudsintervallen van 10-12 jaar.

Kozijnen en deuren verven

Specifiek voor kozijnen en deuren op uw woonboot gebruikt u: Jotun Demidekk Ultimate Vindu (Vindu (Noors voor venster) is stootvast en plakt minder aan de rubbers rond de ramen en deuren).

Woonboot impregneren?  

Voordat u uw onbehandelde houten woonboot verft is het nodig om het te impregneren.

Impregneermiddelen bevatten schimmelwerende componenten en dringen dieper door in het hout dan een verf. Hierdoor biedt impregneren een betere bescherming dan een afwerking met alleen een verf. Door het impregneren van uw woonboot verlengt u de totale levensduur aanzienlijk. Daarnaast verminderen impregneermiddelen het "doorbloeden" van het hout.

Voor het impregneren van uw onbehandelde woonboot gebruikt u Jotun Visir Oljegrunning Klar.

Is uw woonboot al geïmpregneerd en schildert uw in een donkere kleur dan is impregneren niet nodig.

Is uw woonboot al geïmpregneerd en schildert uw in een lichte kleur? Gebruik dan de dekkende primer van Jotun: Jotun Demidekk Oljetackfarg. Hiermee voorkomt u het doorbloeden van de noesten. 

*Zie het Jotun houtschema voor de details van de voorbehandeling van diverse houtsoorten.

Is uw woonboot al eerder geschilderd dan is impregneren of het gebruik van een grondverf niet nodig mits er geen kale plekken groter dan 10 cm zichtbaar zijn.

Welke dekkende beits kleuren zijn er leverbaar?  

Demidekk Ultimate is o.a. leverbaar volgens de kleurenfolders: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte kleuren: Demigul 1465, Antikkgra 1973, Bergensrod 2141, en Dempet sort 9938.Kleuren vurenhout verven 

Stappenplan voor het verven van uw woonboot  

Stappenplan vurenhout verven

Hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask en water. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Spoel het hout een aantal keer goed na met schoon leidingwater. 

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 en rond de scherpe kanten af. Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Maak het hout stofvrij voordat u begint met beitsen. 

Hout impregneren
Impregneer onbehandeld hout rondom met 1 laag Jotun Visir Oljegrunning Klar. De kopse kanten (gezaagd) 3-4 keer nat in nat. Nat in nat houdt in dat u tussen de lagen een droogtijd van ongeveer 2 uur aanhoudt (het impregneermiddel is dan nog nat). Breng het impregneermiddel aan met een kwast. Let op: het impregneermiddel moet het hout verzadigen maar mag geen laag gaan vormen.

Hout verven
Breng 2 tot 3 lagen Jotun Demidekk aan met de kwast. Let erop dat het impregneermiddel niet meer plakt voordat u start met Demidekk. 

Tip: schildert u nog te monteren nieuwe gevelbekleding dan bereikt u het beste resultaat door voor montage 1 laag rondom te impregneren en 1 laag rondom te beitsen. Na montage werkt u de gevelbekleding aan de zichtzijden met 1 tot 2 lagen beits af. Met deze methode verminderd u de kans op het kromtrekken van de planken (minder spanningsverschil) en u voorkomt het tevoorschijn komen van ongeschilderd hout bij het krimpen van de planken.

Aanbevolen producten voor het verven van uw woonboot  

Foto onder: woonboot geschilderd in de kleuren grijs en wit. Het grijs is Jotun 9930 Takedis, dit is een neutrale grijstint. Het wit is jotun 1624 Letthet, dit is een gemakkelijke witte kleur (net iets witter dan RAL 9010). Primer Oljetackfarg (boot was half afgebladderd met oude terpentine verf), afwerking met Tackfarg.

Woonboot verven

Foto's onder: woonboot geschilderd in de kleuren grijsblauw en wit. Het grijs is Jotun 4246 Grabla, dit is zoals de naam al aangeeft een grijsblauwe kleur en typisch scandinavisch. Het wit is jotun 1624 Letthet, dit is een gemakkelijke witte kleur (net iets witter dan RAL 9010). Afwerking met Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg (geschilderd over oude maar in goede staat zijnde verflagen).

Woonboot schilderenwoonboot schilderen

Foto's onder: woonboten geschilderd in Amsterdam, kleuren niet vastgelegd.

Woonboot vervenWoonboot verven

Persoonlijk advies

Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van deze keuze. Wilt u liever persoonlijk advies van Jotun Specialist? Neem dan contact op via één van onderstaande mogelijkheden:  

  • Tel/Whats App: 06 - 16 246 450
  • E-mail: [email protected]
  • Contactformulier
  • Persoonlijk advies

    Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van deze keuze. Wilt u liever advies van onze specialist? Stuur ons dan een e-mail of gebruik het contactformulier: