• Lorem ipsum

Woonboot vervenWelke verf (dekkende beits) kan ik het beste gebruiken voor het schilderen van mijn woonboot (woonark) en is het nodig om het hout zelf te impregneren?

Het schilderen met een dekkende beits biedt de beste bescherming voor uw woonboot. De beschermende werking van een verf-systeem wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid pigment en het aantal aangebrachte lagen. Omdat een dekkend systeem meer pigment heeft dan een transparant systeem biedt een dekkende afwerking een betere bescherming dan een transparante afwerking. 

Verder is het belangrijk dat de beschermlaag dampopen en flexibel is. Door een goede dampdoorlaatbaarheid kan vocht verdampen vanuit het hout. Dit voorkomt houtrot en het ontstaan van blaasjes onder de laag. Daarnaast voorkomt een goede flexibiliteit dat de laag niet barst tijdens het inkrimpen en het uitzetten van het hout. 


Welke dekkende beits voor uw woonboot?  

Voor het schilderen van uw woonboot levert Jotun 2 dekkende beitsen die voldoen aan de hoogste eisen:

Met alle twee bereikt u onderhoudsintervallen van 10-12 jaar.


Kozijnen en deuren verven

Specifiek voor het verven van deuren en kozijnen levert Jotun: Jotun Demidekk Infinity Details.

Dit type is stootvast en plakt minder aan de rubbers rond de ramen en deuren. Daarnaast is de verf zelfreinigend en al overschilderbaar na twee uur. U past dit type toe voor het verven van: deuren, kozijnen, vlonders en hekwerken.


Woonboot impregneren?  

Voordat u uw onbehandelde houten woonboot verft is het nodig om het te impregneren.

Impregneermiddelen bevatten schimmelwerende componenten en dringen dieper door in het hout dan een verf. Hierdoor biedt impregneren een betere bescherming dan een afwerking met alleen een verf. Door het impregneren van uw woonboot verlengt u de totale levensduur aanzienlijk. Daarnaast verminderen impregneermiddelen het "doorbloeden" van het hout.

Voor het impregneren van uw onbehandelde woonboot gebruikt u Jotun Visir Oljegrunning Klar.

Is uw woonboot al geïmpregneerd en schildert uw in een donkere kleur dan is impregneren niet nodig.

Is uw woonboot al geïmpregneerd en schildert uw in een lichte kleur? Gebruik dan de dekkende primer van Jotun: Jotun Demidekk Oljetackfarg. Hiermee voorkomt u het doorbloeden van de noesten. 

*Zie het Jotun houtschema voor de details van de voorbehandeling van diverse houtsoorten.

Is uw woonboot al eerder geschilderd dan is impregneren of het gebruik van een grondverf niet nodig mits er geen kale plekken groter dan 10 cm zichtbaar zijn.


Welke dekkende beits kleuren zijn er leverbaar?  

Demidekk Ultimate is o.a. leverbaar volgens de kleurenfolders: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte Jotun kleuren: 9918 Klassisk Hvit, 1462 Gra Skifer, 9937 Aske, 9938 Dempet sort.
Kleuren woonboot verven

Kleur tips: Jotun 9918 is de meest witte kleur van Jotun. Jotun 1462 (evening sky) is een zachte midden grijs tint (zie foto onderaan dit artikel), Jotun 9937 en 9938 zijn twee oplopende donker grijs/zwart tinten. Jotun 9938 Dempet Sort is de meest verkochte zwarte kleur in Nederland, het is zwart met een moderne en neutrale uitstraling. 

Hieronder ziet u een 2e afbeelding met de kleuren: Jotun 1001 Egghvit, Jotun 4252 Kjonnrok dempet, Jotun 2746 Mork Rubin, Jotun 0099 Sort.
Kleuren woonboot verven

Kleur tips: Jotun 1001 Egghvit is de meest verkochte witte kleur in Scandinavië en heeft beetje oker en zwart en lijkt op RAL 9010, Jotun 4252 Kjonnrok dempet is een veel toegepaste grijsblauwe kleur, Jotun 2746 Mork Rubin (donker robijn) is een prachtige dieprode kleur, Jotun 0099 Sort is de meest zwarte kleur van Jotun.  


Stappenplan voor het verven van uw woonboot  

Woonboot verven stappenplan

Hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Neem het hout af met een schone vochtige doek of spoel het hout na met schoon water.

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 en rond de scherpe kanten af. Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Maak het hout stofvrij voordat u begint met beitsen. 

Hout impregneren
Impregneer onbehandeld hout rondom met 1 laag Jotun Visir Oljegrunning Klar. De kopse kanten (gezaagd) 3-4 keer nat in nat. Nat in nat houdt in dat u tussen de lagen een droogtijd van ongeveer 2 uur aanhoudt (het impregneermiddel is dan nog nat). Breng het impregneermiddel aan met een kwast. Let op: het impregneermiddel moet het hout verzadigen maar mag geen laag gaan vormen.

Hout verven
Breng 2 tot 3 lagen Jotun Demidekk aan met de kwast. Let erop dat het impregneermiddel niet meer plakt voordat u start met Demidekk. 

Tip: schildert u nog te monteren nieuwe gevelbekleding dan bereikt u het beste resultaat door voor montage 1 laag rondom te impregneren en 1 laag rondom te beitsen. Na montage werkt u de gevelbekleding aan de zichtzijden met 1 tot 2 lagen beits af. Met deze methode verminderd u de kans op het kromtrekken van de planken (minder spanningsverschil) en u voorkomt het tevoorschijn komen van ongeschilderd hout bij het krimpen van de planken.


Aanbevolen producten voor het verven van uw woonboot  


Foto onder: woonboot geschilderd in de kleuren grijs en wit. Het grijs is Jotun 9930 Takedis, dit is een neutrale grijstint. Het wit is jotun 1624 Letthet, dit is een gemakkelijke witte kleur (net iets witter dan RAL 9010). Primer Oljetackfarg (boot was half afgebladderd met oude terpentine verf), afwerking met Tackfarg.

Woonboot verven


Foto's onder: woonboot geschilderd in de kleuren grijsblauw en wit. Het grijs is Jotun 4246 Grabla, dit is zoals de naam al aangeeft een grijsblauwe kleur en typisch scandinavisch. Het wit is jotun 1624 Letthet, dit is een gemakkelijke witte kleur (net iets witter dan RAL 9010). Afwerking met Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg (geschilderd over oude maar in goede staat zijnde verflagen).

Woonboot schilderenwoonboot schilderen


Foto's onder: woonboten geschilderd in Amsterdam, kleuren niet vastgelegd.

Woonboot vervenWoonboot verven


Persoonlijk advies

 

 
 
contactformulier