klantenservice

Lariks hout beitsen

Lariks hout beitsen

Welke semi dekkende beits kan ik het beste gebruiken voor het beitsen van Lariks hout en is het nodig om Lariks eerst te impregneren? 

Larikshout is de meest duurzame Europese naaldhoutsoort en wordt vaak toegepast voor o.a. schuttingen, vlonders, overkappingen, gevelbekleding, veranda’s en tuinhuisjes.

Onbehandeld heeft het hout buiten een maximale levensduur van 15 jaar. Voor het verlengen van de levensduur en het tegengaan van de vergrijzing is het belangrijk om uw Lariks hout te beschermen. 

Een behandeling met een semi dekkende beits is de meest duurzame oplossing indien u een natuurlijke afwerking wenst.  

Welke beits voor Lariks? 

De meest duurzame semi dekkende beits van Jotun voor het behandelen van Lariks hout is Jotun Demidekk Strukturlasyr

Met deze beits behaalt u onderhoudsintervallen van 6 tot 8 jaar. De beits bereikt deze lange onderhoudsintervallen dankzij een aantal belangrijke eigenschappen: 

  • UV-blokkerende componenten
  • Blijvende flexibiliteit
  • Goede dampdoorlatendheid
  • Schimmelwerende componenten 

Wenst u een semi dekkende, niet filmvormende, matte afwerking of behandeld u uw vlonder of terras, gebruik dan: Jotun Demidekk Terrasslasyr

Lariks impregneren? 

Voordat u Lariks hout met een beits afwerkt, is het nodig om het te impregneren. 

Impregneermiddelen bevatten schimmelwerende componenten en dringen dieper door in het hout dan een beits. Hierdoor biedt impregneren een betere bescherming dan een afwerking met alleen een beits. Door het impregneren van Lariks hout verlengt u de totale levensduur aanzienlijk. 

Het impregneermiddel voor Lariks hout is: Jotun Visir Oljegrunning Klar

Welke kleuren zijn er leverbaar? 

Demidekk Strukturlasyr is leverbaar volgens de kleurenfolders: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte kleuren: Sibirische Large 935, JS1 Douglas Houtkleur, Esche 10996, Kiefer 10077.
Kleuren Lariks hout beitsen

Kleur tip: Sibirische Large 935 en JS1 Douglas houtkleur passen beide goed in het kleurspectrum van Lariks hout. JS1 bevat minder pigment en is daardoor wat transparanter.  

Stappenplan voor het beitsen van Lariks 

 Stappenplan Lariks beitsen

Hout wassen en schuren
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Husvask en water. Schuur het hout en rond de scherpe kanten af. Maak het hout stofvrij voordat u begint met beitsen. 

Hout impregneren
Behandel het hout rondom met 1 laag Visir Klar. De kopse kanten (gezaagd) 3-4 keer nat in nat. Nat in nat houdt in dat u tussen de lagen een droogtijd van ongeveer 2 uur aanhoudt (het impregneermiddel is dan nog nat). Breng het impregneermiddel aan met een kwast. Let op: het impregneermiddel moet het hout verzadigen maar mag geen laag gaan vormen. 

Hout beitsen
Breng 2 tot 3 lagen Jotun Demidekk Strukturlasyr aan met de kwast. Let erop dat het impregneermiddel niet meer plakt voordat u start met Demidekk Strukturlasyr. 

Aanbevolen producten voor het beitsen van Lariks 

Wilt u advies bij het beitsen van Lariks hout? Stel hier uw vraag: [email protected]

Lariks hout beitsen