klantenservice

Lariks hout beitsen

Lariks hout beitsen

Welke semi dekkende beits kan ik het beste gebruiken voor het beitsen van Lariks hout en is het nodig om Lariks eerst te impregneren? 

Larikshout is de meest duurzame Europese naaldhoutsoort en wordt vaak toegepast voor o.a. schuttingen, vlonders, overkappingen, gevelbekleding, veranda’s en tuinhuisjes.

Onbehandeld heeft het hout buiten een maximale levensduur van 15 jaar. Voor het verlengen van de levensduur en het tegengaan van de vergrijzing is het belangrijk om uw Lariks hout te beschermen. 

Een behandeling met een semi dekkende beits is de meest duurzame oplossing indien u een natuurlijke afwerking wenst.  

Welke beits voor Lariks? 

De meest duurzame semi dekkende beits van Jotun voor het behandelen van Lariks hout is Jotun Demidekk Strukturlasyr

Met deze beits behaalt u onderhoudsintervallen van 6 tot 8 jaar. De beits bereikt deze lange onderhoudsintervallen dankzij een aantal belangrijke eigenschappen: 

  • UV-blokkerende componenten
  • Blijvende flexibiliteit
  • Goede dampdoorlatendheid
  • Schimmelwerende componenten 

Wenst u een semi dekkende, niet filmvormende, matte afwerking of behandeld u uw vlonder of terras, gebruik dan: Jotun Demidekk Terrasslasyr

Lariks impregneren? 

Voordat u Lariks hout met een beits afwerkt, is het nodig om het te impregneren. 

Impregneermiddelen bevatten schimmelwerende componenten en dringen dieper door in het hout dan een beits. Hierdoor biedt impregneren een betere bescherming dan een afwerking met alleen een beits. Door het impregneren van Lariks hout verlengt u de totale levensduur aanzienlijk. 

Het impregneermiddel voor Lariks hout is: Jotun Visir Oljegrunning Klar

Welke kleuren zijn er leverbaar? 

Demidekk Strukturlasyr is leverbaar volgens de kleurenfolders: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte kleuren: Sibirische Large 935, JS1 Douglas Houtkleur, Esche 10996, Kiefer 10077.
Kleuren Lariks hout beitsen

Kleur tips: Sibirische Large 935 is speciaal ontwikkeld voor lariks hout en is de aangesproken kleur als u de natuurlijke kleur wilt benadrukken. JS1 Douglas Houtkleur en Esche 10996 bevatten beide wat minder pigment waardoor de kleurverschillen van het hout iets meer zichtbaar blijven. Verder is JS1 meer oranje/roestbruin van kleur. Esche 10996 is meer geelbruin. Kiefer 10077 heeft een mooie rode ondertoon. 

Wilt u uw lariks hout half dekkend zwart beitsen gebruik dan de kleur Jotun 699 Sort. 

Stappenplan voor het beitsen van Lariks 

 Stappenplan Lariks beitsen

Hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask en water. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Spoel het hout een aantal keer goed na met schoon leidingwater. 

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 en rond de scherpe kanten af. Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Maak het hout stofvrij voordat u begint met beitsen. 

Hout impregneren
Impregneer onbehandeld hout rondom met 1 laag Jotun Visir Oljegrunning Klar. De kopse kanten (gezaagd) 3-4 keer nat in nat. Nat in nat houdt in dat u tussen de lagen een droogtijd van ongeveer 2 uur aanhoudt (het impregneermiddel is dan nog nat). Breng het impregneermiddel aan met een kwast. Let op: het impregneermiddel moet het hout verzadigen maar mag geen laag gaan vormen.

Hout beitsen
Breng 2 tot 3 lagen Jotun Demidekk Strukturlasyr aan met de kwast. Let erop dat het impregneermiddel niet meer plakt voordat u start met Demidekk Strukturlasyr. 

Tip: schildert u nog te monteren nieuwe gevelbekleding dan bereikt u het beste resultaat door voor montage 1 laag rondom te impregneren en 1 laag rondom te beitsen. Na montage werkt u de gevelbekleding aan de zichtzijden met 1 tot 2 lagen beits af. Met deze methode verminderd u de kans op het kromtrekken van de planken (minder spanningsverschil) en u voorkomt het tevoorschijn komen van ongeschilderd hout bij het krimpen van de planken.

Aanbevolen producten voor het beitsen van Lariks 

Lariks hout beitsenLariks hout beitsen

Persoonlijk advies

Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van deze keuze. Wilt u liever advies van onze specialist? Stuur ons dan een e-mail of gebruik het contactformulier:

Persoonlijk advies

Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van deze keuze. Wilt u liever advies van onze specialist? Stuur ons dan een e-mail of gebruik het contactformulier: