• Lorem ipsum

Tuinhuis oliënWelke olie van Jotun kan ik het beste gebruiken voor het behandelen van mijn tuinhuis (blokhut-schuur) en welke kleuren zijn er mogelijk? 

De drie meest toegepaste afwerkingen voor het behandelen van een tuinhuis zijn: oliën, beitsen en verven. De behandeling met een kleurloze olie is de meest natuurlijke afwerking van de drie. Een olie vormt geen film en dringt diep door in het hout. Hierdoor blijft de mooie en natuurlijke uitstraling van het hout nagenoeg onveranderd. 

Een olie kan tevens op kleur worden gemengd. Dit heeft drie voordelen: u bepaald zelf de kleur, de vergrijzing zal nog beter worden geremd en u bereikt langere onderhoudsintervallen (om de 2-3 jaar i.p.v. elk jaar).

Tip: wilt u langere onderhoudsintervallen bereiken gebruik dan een transparante beits of dekkende beits/verf.


Welke olie voor uw tuinhuis? 

jotun treolje v

Voor het behandelen van uw tuinhuis met een milieuvriendelijke olie op waterbasis gebruikt u: Jotun Treolje V

Treolje V kan direct (zonder primer) worden aangebracht op geïmpregneerd, gewolmaniseerd, thermisch behandeld en onbehandeld hout (bij voorkeur op zachte houtsoorten zoals grenen en vuren). De olie dringt diep in het hout en heeft een mooie matte uitstraling. Daarnaast gaat de olie vergrijzing en barst vorming van het hout tegen. De olie bladdert niet en is goed waterafstotend. 


jotun treolje solvent

Voor hardhout en vettige houtsoorten gebruikt u de olie op terpentine basis: Jotun Treolje Solvent.

De terpentine houdende olie is vanwege het oplosmiddel beter toepasbaar op hardhout, vettige houtsoorten en houtsoorten die veel inhoudsstoffen bevatten. Denk bijvoorbeeld aan de houtsoorten: accoya, afzelia, azobe, bankirai, douglas, eiken, frake, iroko, jatoba, kastanje, lariks, mahonie, meranti, merbau, noten, padoek, red cedar en teak etc.


Welke kleuren zijn er leverbaar? 

Jotun Treolje is kleurloos en in mooie transparante kleuren leverbaar volgens de kleurenfolders: 

Hieronder ziet u een afbeelding van een aantal kleuren uit de folder: Burmateak 623, Sibirische Large 935, Kiefernborke 678, Terrassgra 9710.Jotun kleuren Treolje


Stappenplan voor het behandelen van uw tuinhuis met olie 

  • Tuinhuis reinigen
  • Tuinhuis schuren
  • Tuinhuis oliën

Stappenplan tuinhuis oliën

Hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Neem het hout af met een schone vochtige doek of spoel het hout na met schoon water.

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 (nieuw hout). Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Rond de scherpe kanten af. 

Hout oliën
Voor het beste resultaat brengt u Treolje in 1 tot 2 lagen dun aan in de lengterichting van de nerf. Gebruik voor het aanbrengen een kwast en breng de 2e laag bij voorkeur binnen 3 dagen aan. Het aanbrengen mag ook nat in nat (2e laag direct na de 1e laag) maar dat is niet noodzakelijk. De olie mag geen laag vormen, verwijder overtollige olie met een droge, pluisvrije doek. 


Aanbevolen producten voor het oliën van uw tuinhuis 


Persoonlijk advies

 

 
 
contactformulier