• Lorem ipsum

Schutting beitsenWelke half dekkende beits van Jotun kan ik het beste gebruiken voor het beitsen van mijn schutting (tuinscherm-tuinhek) en welke kleuren zijn er mogelijk? 

Om uw schutting te beschermen en mooi te houden zijn er drie opties: oliën, beitsen of verven. Het semi dekkend beitsen van de schutting wordt het meest toegepast vanwege een aantal voordelen: 

 • Gemakkelijk aan te brengen
 • Weinig onderhoud
 • Natuurlijke uitstraling van het hout blijft behouden
 • Goede bescherming tegen zon, regen en vuil
 • Vergrijzing wordt geremd
 • Kleur gemakkelijk af te stemmen op uw wensen
Bekijk hieronder ons advies en stappenplan voor het beste resultaat.

Welke beits voor uw schutting? 

Afhankelijk van uw wensen m.b.t. het uiterlijk en het soort hout van uw schutting heeft Jotun twee semi dekkende beitsen:


Jotun Deidekk Terrasslasyr

Jotun Demidekk Terrasslasyr (niet filmvormende, matte beits)

Jotun Demidekk Terrasslasyr is een dunne beits en trekt net zoals een olie meer in het hout dan dat het erop ligt. Hierdoor blijft de houtstructuur zichtbaar en voelbaar. Door het toegevoegde pigment en de schimmelwerende stoffen biedt de beits een goede bescherming tegen de weersinvloeden. Het is een 2 in 1 beits (primer en beits in één). De onderhoudsintervallen liggen tussen de 3-4 jaar.


Jotun Trebitt Oljebeis

Jotun Trebitt Oljebeis (filmvormende, zijdeglans beits)

Jotun Trebitt Oljebeis is in vergelijking met Jotun Demidekk Terrasslasyr een wat dikkere beits en vormt na een aantal behandelingen een beschermende laag (dit is dan ook meteen het grote voordeel ten opzicht van Terrasslasyr). Door de laagvorming wordt uw hout nog beter beschermd tegen de weersinvloeden. De houtstructuur en de kleurverschillen van het hout blijven zichtbaar. Jotun Trebitt Oljebeis is een 2 in 1 beits (primer en beits in één). De onderhoudsintervallen liggen tussen de 4-6 jaar.


Welke beits kleuren zijn er leverbaar? 

Via onderstaande links kunt u de kleuren bekijken voor de verschillende beitsen:

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte kleuren uit de Trebitt kleurenwaaier: JS3 Naturel houtkleur, JS1 Douglas houtkleur, Esche 10996, Kiefer 10077.
beits kleuren

Kleur tips: JS3 Naturel houtkleur is de nieuwste kleur en ontstaan door de vraag naar een zo natuurlijk mogelijke kleur met een lichte uitstraling. Crème/lichtbruin met niet teveel pigment zodat elke houtsoort goed tot zijn recht komt en duidelijk zichtbaar blijft. JS1 Douglas houtkleur en Esche 10996 zijn ook beide kleuren met minimaal pigment zodat het hout goed zichtbaar blijft. JS1 Douglas houtkleur neigt wat meer naar roestbruin en Esche 10996 naar geelbruin. Kiefer 10077 heeft wat meer "pit en aanwezigheid" vanwege het roodbruine pigment.

Hieronder ziet u een 2e afbeelding met de kleuren Trebitt kleurenwaaier: Sibirische Large 935, Lavarot 817, Teak 623, JS2 Vergrijst hout.
beits kleuren

Kleur tips: Sibirische Large 935 heeft een zalm/roodbruine kleur (vleugje zalm) wat overeenkomt met lariks hout. Lavarot heeft het opvallende rood wat vernoemd is naar het lava van een vulkaan en geeft hout een warm oranje-rood karakter. Teak 623 heeft het typische roodbruine van teak en beschermd hout goed vanwege de hogere hoeveelheid pigment. Als laatste ziet u de kleur JS2 vergrijst hout, deze kleur is specifiek ontwikkeld voor klanten die het hout een lichtgrijze kleur willen meegeven en op deze manier anticiperen op de natuurlijke vergrijzing.


Schutting impregneren? 

Zowel Demidekk Terrasslasyr als Trebitt Oljebeis zijn 2 in 1 beitsen en bevatten schimmelwerende stoffen. Het zijn impregneermiddelen en beitsen in één. Zelf impregneren is dus niet nodig.


Stappenplan voor het beitsen van uw schutting 

 • Schutting wassen met Jotun Kraftvask en afspoelen met water
 • Schutting schuren en stofvrij maken
 • Schutting beitsen met Jotun Demidekk Terrasslasyr of Jotun Trebitt Oljebeis 

Hout wassen en schuren
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Neem het hout af met een schone vochtige doek of spoel het hout na met schoon water. Schuur het hout en rond de scherpe kanten af. Maak het hout stofvrij voordat u begint met beitsen. 

Hout beitsen
Demidekk Terrasslasyr: breng 1 tot 2 lagen dun aan in de lengterichting van de nerf. Gebruik voor het aanbrengen een kwast of vachtroller. De beits mag geen laag vormen, verwijder overtollige beits met een droge pluisvrije doek.

Trebitt Oljebeis: Breng 3 lagen met de kwast aan in de lengterichting van de nerf. Verdun alle lagen met 10-15% terpentine. Let erop dat de voorgaande laag niet meer plakt voordat u start met de volgende laag. 

Tips:

 • Laat geïmpregneerd hout 1 tot 2 maanden drogen voordat u de behandeling begint
 • Verwijder de witte waas (zoutkristallen op geïmpregneerd hout) met een harde borstel
 • Reinig geïmpregneerd hout goed, dit verbetert het resultaat enorm
 • Let erop dat het hout goed droog is en behandel het niet in de volle zon  

Aanbevolen producten voor het beitsen van uw schutting 


Schutting beitsenSchutting beitsen


Persoonlijk advies

 

 
 
contactformulier