klantenservice

Red Cedar beitsen

Red Cedar beitsen

Welke semi dekkende beits kan ik het beste gebruiken voor het beitsen (opnieuw beitsen) van Red Cedar en is het nodig om Red Cedar eerst te impregneren? 

Western Red Cedar is een prachtige hardhout soort en wordt vaak toegepast voor o.a. gevelbekleding, rabatdelen, boeidelen, schuttingen, vlonders, veranda’s, tuinhuisjes en houten woningen.

Onbehandeld heeft het hout buiten een maximale levensduur van ongeveer 20-25 jaar. Voor het verlengen van de levensduur en het tegengaan van de vergrijzing is het belangrijk om uw Red Cedar te beschermen. 

Een behandeling met een semi dekkende beits is de meest duurzame oplossing indien u een natuurlijke afwerking wenst.


Welke beits voor Red Cedar? 

Jotun Demidekk Strukturlasyr

 

red cedar beitsen

De meest duurzame semi dekkende beits van Jotun voor het behandelen van Red Cedar is Jotun Demidekk Strukturlasyr

Met deze beits behaalt u onderhoudsintervallen van maximaal 6 tot 8 jaar. De beits bereikt deze lange onderhoudsintervallen dankzij een aantal belangrijke eigenschappen: 

  • UV-blokkerende componenten
  • Blijvende flexibiliteit
  • Goede dampdoorlatendheid
  • Schimmelwerende componenten 

Wenst u een semi dekkende, niet filmvormende, matte afwerking of behandeld u uw vlonder of terras, gebruik dan: Jotun Demidekk Terrasslasyr

Foto rechts: Jotun Demidekk Strukturlasyr in kleur JS1 Douglas houtkleur op red cedar toegepast.


Red Cedar impregneren 

Jotun Visir Oljegrunning Klar

Voordat u onbehandeld Red Cedar met een beits afwerkt, is het nodig om het te impregneren. 

Impregneermiddelen bevatten schimmelwerende componenten en dringen dieper door in het hout dan een beits. Hierdoor biedt impregneren een betere bescherming dan een afwerking met alleen een beits. Door het impregneren van Red Cedar verlengt u de totale levensduur aanzienlijk. Daarnaast beperkt een impregneermiddel het doorbloeden van de inhoudsstoffen die van nature in red cedar zitten. 

Het impregneermiddel voor Red Cedar is: Jotun Visir Oljegrunning Klar

Impregneren is niet nodig bij:

Schildert u echter eerder gebeitst hout en zijn er kale plekken groter dan 10 cm dan is het behandelen van deze plekken met Visir Klar wel raadzaam.


Welke beits kleuren zijn er leverbaar? 

Demidekk Strukturlasyr is leverbaar volgens de kleurenfolder:

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte kleuren: Esche 10996, Kiefer 10077, JS1 Douglas houtkleur, Eiche 10006.
red cedar beits kleuren

Kleur tips: Esche en JS1 zijn beide kleuren met minimaal pigment zodat het hout goed zichtbaar blijft. Esche neigt wat meer naar geelbruin, JS1 naar roestbruin. Kiefer heeft wat meer roodbruin pigment en Eiche heeft een karakteristieke eiken kleur en is de donkerste kleur van deze vier kleuren.

Hieronder ziet u een 2e afbeelding met de kleuren: Sibirische Large 935, Lavarot 817, Teak 623, JS2 Vergrijst hout.
red cedar beits kleuren

Kleur tips: Sibirische Large 935 heeft een zalm/roodbruine kleur (vleugje zalm) wat overeenkomt met lariks hout en welke soms ook terug te zien is in Red Cedar. Lavarot heeft het opvallende rood wat vernoemd is naar het lava van een vulkaan en geeft Red Cedar een warm oranje-rood karakter. Teak 623 heeft het typische roodbruine van teak en beschermd Red Cedar goed vanwege de hogere hoeveelheid pigment. Als laatste ziet u de kleur JS2 vergrijst hout, deze kleur is specifiek ontwikkeld voor klanten die het Red Cedar een lichtgrijze kleur willen meegeven en op deze manier anticiperen op de natuurlijke vergrijzing. 

Wilt u uw Red Cedar half dekkend zwart beitsen gebruik dan de kleur Jotun 699 Sort.


Stappenplan voor het beitsen van Red Cedar 

red cedar beitsen stappenplan

Hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask en water. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Spoel het hout een aantal keer goed na met schoon leidingwater. 

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 en rond de scherpe kanten af. Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Maak het hout stofvrij voordat u begint met beitsen. 

Hout impregneren
Impregneer onbehandeld hout rondom met 1 laag Jotun Visir Oljegrunning Klar. De kopse kanten (gezaagd) 3-4 keer nat in nat. Nat in nat houdt in dat u tussen de lagen een droogtijd van ongeveer 2 uur aanhoudt (het impregneermiddel is dan nog nat). Breng het impregneermiddel aan met een kwast. Let op: het impregneermiddel moet het hout verzadigen maar mag geen laag gaan vormen.

Hout beitsen
Breng 2 tot 3 lagen Jotun Demidekk Strukturlasyr aan met de kwast. Let erop dat het impregneermiddel niet meer plakt voordat u start met Demidekk Strukturlasyr. 

Tip: schildert u nog te monteren nieuwe gevelbekleding dan bereikt u het beste resultaat door voor montage 1 laag rondom te impregneren en 1 laag rondom te beitsen. Na montage werkt u de gevelbekleding aan de zichtzijden met 1 tot 2 lagen beits af. Met deze methode verminderd u de kans op het kromtrekken van de planken (minder spanningsverschil) en u voorkomt het tevoorschijn komen van ongeschilderd hout bij het krimpen van de planken.


Aanbevolen producten voor het beitsen van Red Cedar 


Foto links: Lavarot 817 | Foto rechts: Roykgra 9075
red cedar beitsen red cedar beitsen

Foto links: Herbstrot 530 | Foto rechts: Esche 10996
red cedar beitsen red cedar beitsen


Persoonlijk advies

Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van deze keuze. Wilt u liever advies van onze specialist? Stuur ons dan een e-mail of gebruik het contactformulier:

Persoonlijk advies

Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van deze keuze. Wilt u liever advies van onze specialist? Stuur ons dan een e-mail of gebruik het contactformulier: