• Lorem ipsum

lariks hout beitsen

Welke semi dekkende beits kan ik het beste gebruiken voor het beitsen van Lariks hout en is het nodig om Lariks eerst te impregneren? 

Larikshout is de meest duurzame Europese naaldhoutsoort en wordt vaak toegepast voor o.a. schuttingen, vlonders, overkappingen, gevelbekleding, veranda’s en tuinhuisjes.

Onbehandeld heeft het hout buiten een maximale levensduur van 15 jaar. Voor het verlengen van de levensduur en het tegengaan van de vergrijzing is het belangrijk om uw Lariks hout te beschermen. 

Een behandeling met een semi dekkende beits is de meest duurzame oplossing indien u een natuurlijke afwerking wenst. 


Welke beits voor Lariks? 

Jotun Trebitt Oljebeis

De meest duurzame semi dekkende beits van Jotun voor het behandelen van Lariks is Jotun Trebitt Oljebeis. 

Met deze beits (de nr 1 semi dekkende beits in Scandinavië) behaalt u onderhoudsintervallen van maximaal 4 tot 6 jaar.

De beits bevat schimmelwerende stoffen, vormt een beschermende damp-open laag en heeft een duurzame zijdeglans afwerking.

Jotun Trebitt Oljebeis is een 2 in 1 beits (impregneermiddel en beits in één). Het gebruik van een primer of impregneermiddel is niet nodig.

Wilt u een maximale bescherming in combinatie met een natuurlijke uitstraling dan is Jotun Trebitt Oljebeis de juiste keuze.

  • 2 in 1 beits (impregneermiddel en beits in één)
  • UV-blokkerend en schimmelwerend
  • Filmvormend en zijdeglans (matte afwerking optioneel met Jotun Benar matt)
  • Damp-open
  • Onderhoud 4-6 jaar
  • Voor al uw hout buiten

Wenst u een semi dekkende, niet filmvormende, matte afwerking of behandeld u uw vlonder of terras, gebruik dan: Jotun Demidekk Terrasslasyr


Lariks impregneren? 

Jotun trebitt Oljebeis is een 2 in 1 beits en bevat schimmelwerende stoffen. Het is een impregneermiddel en beits in één. U gebruikt geen primer en zelf impregneren is niet nodig. 


Welke kleuren zijn er leverbaar? 

Demidekk Strukturlasyr is leverbaar volgens de kleurenfolders: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte kleuren: Sibirische Large 935, JS1 Douglas Houtkleur, Esche 10996, JS3 Naturel houtkleur.
Lariks hout beitsen kleuren

Kleur tips: Sibirische Large 935 is speciaal ontwikkeld voor lariks hout en is de aangesproken kleur als u de natuurlijke kleur wilt benadrukken. JS1 Douglas Houtkleur en Esche 10996 bevatten beide wat minder pigment waardoor de kleurverschillen van het hout iets meer zichtbaar blijven. Verder is JS1 meer oranje/roestbruin van kleur. Esche 10996 is meer geelbruin. JS3 Naturel houtkleur bevat tevens niet teveel pigment waardoor het hout goed zichtbaar blijft. Het heeft een lichte crème/lichtbruin kleur en benadrukt de lichte kleur van Lariks hout. 

Wilt u uw lariks hout half dekkend zwart beitsen gebruik dan de kleur Jotun 699 Sort. 


Stappenplan voor het beitsen van Lariks 

Lariks hout beitsen stappenplan

Hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Neem het hout af met een schone vochtige doek of spoel het hout na met schoon water.

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 en rond de scherpe kanten af. Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Maak het hout stofvrij voordat u begint met beitsen. Het verwijderen van oude beitslagen is niet perse nodig indien u Trebitt Oljebeis toepast. Beitst u met Trebitt over een oude beits-laag heen let er dan op dat deze in goede staat en mooi effen van kleur is. Trebitt laat namelijk de kleurverschillen van de ondergrond zichtbaar. Heeft u ruw hout dan is het voor een goede hechting niet nodig om het hout te schuren.

Hout beitsen
Breng 3 lagen Jotun Trebitt Oljebeis aan met de kwast. Verdun alle lagen met 10-15% terpentine en houdt minimaal 24 uur droogtijd aan tussen de lagen.

Tip: schildert u nog te monteren nieuwe gevelbekleding dan bereikt u het beste resultaat door voor montage 2 lagen rondom te beitsen. Na montage werkt u de gevelbekleding aan de zichtzijden met 1 laag beits af. Met deze methode verminderd u de kans op het kromtrekken van de planken (minder spanningsverschil) en u voorkomt het tevoorschijn komen van ongeschilderd hout bij het krimpen van de planken.

Tip: wenst u een semi dekkende, filmvormende matte afwerking, werk Jotun Trebitt Oljebeis dan af met 1 laag Jotun Benar Matt (matte kleurloze damp-open afwerking). 


Aanbevolen producten voor het beitsen van Lariks 

js3 lariks
Jotun Trebitt Oljebeis in JS kleur JS3 Naturel houtkleur op lariks hout
935-trebitt-oljebeis.webp
Jotun Trebitt Oljebeis in Jotun kleur 935 op lariks hout

Persoonlijk advies

 

 
 
contactformulier