• Lorem ipsum

Grenen oliënWelke olie van Jotun kan ik het beste gebruiken voor het behandelen van grenen (onbehandeld/geïmpregneerd) en is het nodig om grenen zelf te impregneren? 

De drie meest toegepaste afwerkingen voor het behandelen van grenen zijn: oliën, beitsen en verven. De behandeling met een kleurloze olie is de meest natuurlijke afwerking van de drie. Een olie vormt geen film en dringt diep door in het hout. Hierdoor blijft de mooie en natuurlijke uitstraling van het hout nagenoeg onveranderd. 

Een olie kan tevens op kleur worden gemengd. Dit heeft drie voordelen: u bepaald zelf de kleur, de vergrijzing wordt veel beter geremd en u bereikt langere onderhoudsintervallen (om de 2-3 jaar i.p.v. elk jaar). 

Welke olie voor grenen? 

Voor het oliën van grenen gebruikt u: Jotun Treolje V

Treolje V kan direct (zonder primer) worden aangebracht op onbehandeld en door de fabrikant geïmpregneerd grenen (geïmpregneerd grenen heeft de voorkeur ivm duurzaamheid).
De olie dringt diep in het hout en heeft een mooie matte uitstraling. Daarnaast gaat de olie vergrijzing en barst vorming van het hout tegen. De olie bladdert niet en is waterafstotend. 

Welke kleuren zijn er leverbaar? 

Treolje V is kleurloos en in mooie transparante kleuren leverbaar volgens de kleurenfolder: 

Hieronder ziet u een afbeelding van een aantal kleuren uit de folder: Burmateak 623, Sibirische Large 935, Kiefernborke 678, Terrassgra 9710.

Grenen oliën kleuren

Stappenplan voor het oliën van grenen 

  • Grenen reinigen
  • Grenen schuren
  • Grenen oliën

Grenen oliën stappenplan

Hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Neem het hout af met een schone vochtige doek of spoel het hout na met schoon water.

Hout schuren
Schuur het grenen met korrel 100 tot 160 (nieuw grenen). Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Rond de scherpe kanten af. 

Hout oliën
Voor het beste resultaat brengt u Treolje V in 1 tot 2 lagen dun aan in de lengterichting van de nerf. Gebruik voor het aanbrengen een kwast en breng de 2e laag bij voorkeur binnen 3 dagen aan. Het aanbrengen mag ook nat in nat (2e laag direct na de 1e laag) maar dat is niet noodzakelijk. De olie mag geen laag vormen, verwijder overtollige olie met een droge, pluisvrije doek. 

Tips:

  • Verwijder hars met een verfbrander en neem het af met een doek gedrenkt in thinner
  • Laat geïmpregneerd hout 1 tot 2 maanden drogen voordat u de behandeling begint
  • Verwijder de witte waas (zoutkristallen op geïmpregneerd hout) met een harde borstel
  • Reinig geïmpregneerd hout goed, dit verbetert het resultaat enorm
  • Let erop dat het hout goed droog is en behandel het niet in de volle zon 

Aanbevolen producten voor het oliën van grenen