• Lorem ipsum

Red Cedar behandelen en de vergrijzing tegengaanWelke beits van Jotun kunnen wij het beste gebruiken voor het behandelen van Red Cedar en is het mogelijk om de vergrijzing van het hout tegen te gaan? 

Met deze vragen werd Jotun-Specialist benaderd voor een project in Lienden. De betrokken architect adviseerde Jotun voor het behandelen van de Red Cedar gevelpanelen. De oppervlakte van de gevelpanelen was 100 m2 (enkelzijdig). Het type beits, de kleur en de werkwijze waren nog niet bepaald. 

In onderstaande projectomschrijving worden de volgende vragen beantwoord:

 • Welke transparante beits van Jotun is het meest geschikt voor het behandelen van Red Cedar?
 • Wordt door de behandeling de vergijzing van Red Cedar tegengegaan?
 • Welke kleuren zijn er mogelijk?
 • Wat is de werkwijze voor het behandelen van Red Cedar? 

Welke beits? 

Red Cedar BeitsenJotun Trebitt OljebeisVoor het transparant afwerken van Red Cedar is geadviseerd om Jotun Trebitt Oljebeis te gebruiken. Jotun Trebitt Oljebeis is de meest duurzame transparante beits die Jotun in het assortiment heeft (4-6 jaar onderhoudsarm). 

De lange onderhoudsintervallen worden bereikt door drie belangrijke eigenschappen:

 • Hoge mate van elasticiteit en schimmelwerende stoffen
 • Toevoeging van UV blokkerende componenten
 • Goede waterdampdoorlaatbaarheid 

Qua uiterlijk heeft de beits de volgende kenmerken:

 • Zijdeglans afwerking
 • Accentueert de houtnerf
 • Oorspronkelijk kleur van het hout wordt niet volledig afgedekt 

Vergrijzing tegengaan 

Red Cedar vergrijst van nature onder blootstelling van zonlicht en water. Na verloop van tijd geeft dit een vlekkerig en voor velen een ongewenst aanzicht. 

Jotun Trebitt Oljebeis beschermt Red Cedar zeer goed tegen regen en zonlicht. Door deze bescherming zal de vergrijzing effectief worden tegengegaan. Daarnaast zal de beits door de toegevoegde pigmenten, de gevel een egalere uitstraling geven zonder daarbij afbreuk te doen aan de natuurlijke structuur van het hout. 


Welke kleuren zijn er mogelijk? 

Jotun Trebitt Oljebeis is leverbaar volgens alle transparante kleurenfolders die door Jotun zijn samengesteld. Onder andere de folders:

Beide folders zijn op aanvraag van de klant per post toegestuurd. De keus viel op 623 Teak. Teak heeft als basis geel waaraan de kleuren zwart en roodbruin worden toegevoegd. Het is een veel gekozen kleur. Bij zonnig weer krijgt het hout een mooie, goud gele kleur.

Wilt u liever een andere kleur? Bekijk hier een voorbeeld van Red Cedar in de kleur JS1. 


Stappenplan voor het behandelen van Red Cedar

Hout wassen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Was het hout met Jotun Kraftvask en water. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Spoel het hout een aantal keer goed na met schoon leidingwater. 

Hout beitsen
Breng 3 lagen Jotun Trebitt Oljebeis aan met de kwast. Verdun de 1e laag met 10% terpentine en houdt minimaal 24 uur droogtijd aan tussen de lagen. 

Tip: schildert u nog te monteren nieuwe gevelbekleding dan bereikt u het beste resultaat door voor montage 2 lagen rondom te beitsen. Na montage werkt u de gevelbekleding aan de zichtzijden met 1 laag beits af. Met deze methode verminderd u de kans op het kromtrekken van de planken (minder spanningsverschil) en u voorkomt het tevoorschijn komen van ongeschilderd hout bij het krimpen van de planken.


Project informatie

 • Aanbouw: 100 m2 (zichtzijde) Red Cedar gevelpanelen
 • Reinigingsmiddel: 2 liter Jotun Kraftvask
 • Beits: 50 liter Jotun Trebitt Oljebeis
 • Glansgraad: zijdeglans
 • Kleur: 623 Teak 

Aanbevolen producten voor het behandelen van Red Cedar 

Wilt u advies bij het behandelen van Red Cedar, onze medewerkers staan u graag te woord!
Foto's van de Red Cedar gevelpanelen na het behandelen met Jotun Trebitt Oljebeis in de kleur 623 Teak
Red Cedar BeitsenRed Cedar Beitsen

 

Red Cedar behandelen en de vergrijzing tegengaanRed Cedar Beitsen