klantenservice

Houten huis wit schilderen

Houten huis wit schilderen

Welke verf (dekkende beits) kan ik het beste gebruiken voor het schilderen van mijn houten (Fins, Zweeds, Noors) huis in een witte kleur en is het nodig om het hout zelf te impregneren?

Specifiek voor het schilderen van uw houten woning (gevelbekleding) in een witte/lichte kleur gebruikt u:

Door toevoeging van pigmenten met de hoogste kwaliteit wordt een betere dekkracht bereikt. Hierdoor bereikt u sneller en gemakkelijker de juiste kleurintensiteit. Met name bij schilderen in een lichte kleur is dit een groot voordeel.

Verder is dit type net als de andere beitsen uit de Jotun Demidekk groep superieur in dampdoorlaatbaarheid, flexibiliteit, kleurvastheid en duurzaamheid. Onderhoudsintervallen van 10-12 jaar zijn gebruikelijk.

De kenmerken op een rij:

  • Vuilafstotend
  • Verhoogde dekkracht
  • UV-blokkerende componenten
  • Blijvende flexibiliteit
  • Goede dampdoorlatendheid
  • Schimmelwerende componenten

Kozijnen en deuren verven

Specifiek voor kozijnen en deuren gebruikt u: Jotun Demidekk Ultimate Vindu (Vindu (Noors voor venster) is stootvast en plakt minder aan de rubbers rond de ramen en deuren).

Houten huis impregneren?  

Voordat u uw onbehandelde houten huis verft is het nodig om het te impregneren.

Impregneermiddelen bevatten schimmelwerende componenten en dringen dieper door in het hout dan een verf. Hierdoor biedt impregneren een betere bescherming dan een afwerking met alleen een verf. Door het impregneren van uw houten huis verlengt u de totale levensduur aanzienlijk. Daarnaast verminderen impregneermiddelen het "doorbloeden" van het hout.

Voor het impregneren van uw onbehandelde houten huis gebruikt u voor de *meeste houtsoorten: Jotun Visir Oljegrunning Klar.

*Zie het Jotun houtschema voor de details van de voorbehandeling van diverse houtsoorten.

Is uw houten huis al geïmpregneerd of schildert u onbehandeld hout met veel *inhoudsstoffen? Gebruik dan de dekkende primer van Jotun: Jotun Demidekk Oljetackfarg. Hiermee voorkomt u het doorbloeden van de noesten. 

Is uw woning al eerder geschilderd dan is impregneren/gronden niet nodig mits er geen kale plekken groter dan 10 cm zichtbaar zijn.

Welke kleuren zijn er leverbaar?  

Demidekk Ultimate Tackfarg is leverbaar in alle denkbare witte en lichte kleuren, o.a.: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte wit tinten uit de RAL kleurenwaaier.

RAL 9016 en 9003 witRAL 9010 9001 wit

De toevoegingen van het pigment beschrijven de kleurverschillen:

  • RAL 9016 (verkeers wit) is wit met 3 eenheden zwart
  • RAL 9003 (signaal wit) is wit met 4 eenheden zwart
  • RAL 9010 (zuiver wit) is wit met 3 eenheden zwart, 2 eenheden oker
  • RAL 9001 (crème wit) is wit met 9 eenheden zwart, 6 eenheden oker, 2 eenheden rood  

Stappenplan voor het verven van uw houten huis  

Stappenplan vurenhout verven

Hout reinigen
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Kraftvask en water. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Spoel het hout een aantal keer goed na met schoon leidingwater. 

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 en rond de scherpe kanten af. Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Maak het hout stofvrij voordat u begint met beitsen. 

Hout impregneren
Impregneer onbehandeld hout rondom met 1 laag Jotun Visir Oljegrunning Klar. De kopse kanten (gezaagd) 3-4 keer nat in nat. Nat in nat houdt in dat u tussen de lagen een droogtijd van ongeveer 2 uur aanhoudt (het impregneermiddel is dan nog nat). Breng het impregneermiddel aan met een kwast. Let op: het impregneermiddel moet het hout verzadigen maar mag geen laag gaan vormen.

Hout beitsen
Breng 2 tot 3 lagen Jotun Demidekk aan met de kwast. Let erop dat het impregneermiddel niet meer plakt voordat u start met Demidekk. 

Tip: schildert u nog te monteren nieuwe gevelbekleding dan bereikt u het beste resultaat door voor montage 1 laag rondom te impregneren en 1 laag rondom te beitsen. Na montage werkt u de gevelbekleding aan de zichtzijden met 1 tot 2 lagen beits af. Met deze methode verminderd u de kans op het kromtrekken van de planken (minder spanningsverschil) en u voorkomt het tevoorschijn komen van ongeschilderd hout bij het krimpen van de planken.

Aanbevolen producten voor het verven van uw houten huis  

Houten-huis-wit-schilderen-voorbeeld(2)Houten-huis-wit-schilderen-voorbeeld(3)

Persoonlijk advies

Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van deze keuze. Wilt u liever advies van onze specialist? Stuur ons dan een e-mail of gebruik het contactformulier:

Persoonlijk advies

Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van deze keuze. Wilt u liever advies van onze specialist? Stuur ons dan een e-mail of gebruik het contactformulier: