klantenservice

Houten huis schilderen

Houten huis schilderen

Welke verf (dekkende beits) kan ik het beste gebruiken voor het schilderen (overschilderen) van mijn houten (Fins, Zweeds, Noors) huis en is het nodig om het hout zelf te impregneren?

Het schilderen met een dekkende beits biedt de beste bescherming voor uw houten woning of gevelbekleding. De beschermende werking van een verf-systeem wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid pigment en het aantal aangebrachte lagen. Omdat een dekkend systeem meer pigment heeft dan een transparant systeem biedt een dekkende afwerking een betere bescherming dan een transparante afwerking. 

Verder is het belangrijk dat de beschermlaag dampopen en flexibel is. Door een goede dampdoorlaatbaarheid kan vocht verdampen vanuit het hout. Dit voorkomt houtrot en het ontstaan van blaasjes onder de laag. Daarnaast voorkomt een goede flexibiliteit dat de laag niet barst tijdens het inkrimpen en het uitzetten van het hout. 

Welke dekkende beits voor uw houten huis?  

Voor het schilderen of overschilderen van uw houten huis levert Jotun 2 dekkende beitsen die voldoen aan de hoogste eisen:

Met alle twee bereikt u onderhoudsintervallen van 10-12 jaar.

Kozijnen en deuren verven

Specifiek voor kozijnen en deuren gebruikt u: Jotun Demidekk Ultimate Vindu (Vindu (Noors voor venster) is stootvast en plakt minder aan de rubbers rond de ramen en deuren).

Houten huis impregneren?  

Voordat u uw onbehandelde houten huis verft is het nodig om het te impregneren.

Impregneermiddelen bevatten schimmelwerende componenten en dringen dieper door in het hout dan een verf. Hierdoor biedt impregneren een betere bescherming dan een afwerking met alleen een verf. Door het impregneren van uw houten huis verlengt u de totale levensduur aanzienlijk. Daarnaast verminderen impregneermiddelen het "doorbloeden" van het hout.

Voor het impregneren van uw onbehandelde houten huis gebruikt u Jotun Visir Oljegrunning Klar.

Is uw houten huis al geïmpregneerd en schildert uw in een donkere kleur dan is impregneren niet nodig.

Is uw houten huis al geïmpregneerd en schildert uw in een lichte kleur? Gebruik dan de dekkende primer van Jotun: Jotun Demidekk Oljetackfarg. Hiermee voorkomt u het doorbloeden van de noesten. 

*Zie het Jotun houtschema voor details

Is uw woning al eerder geschilderd dan is impregneren niet nodig mits er geen kale plekken groter dan 10 cm zichtbaar zijn.

Welke dekkende beits kleuren zijn er leverbaar?  

Demidekk Ultimate is o.a. leverbaar volgens de kleurenfolders: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte kleuren: Demigul 1465, Antikkgra 1973, Bergensrod 2141, en Dempet sort 9938.Kleuren vurenhout verven
 

Stappenplan voor het verven van uw houten huis  

Stappenplan vurenhout verven

Hout reinigen
Reinig het houten huis met Jotun Kraftvask. Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Spoel het hout een aantal keer goed na met schoon leidingwater. Voor licht vervuilde oppervlakten gebruikt u: Jotun Husvask

Hout schuren
Schuur het hout met korrel 100 tot 160 (nieuw houten huis). Gebruik grover schuurpapier indien u oude verflagen en/of beschadigingen wilt verwijderen. Rond de scherpe kanten af.

Hout impregneren
Impregneer onbehandeld hout rondom met 1 laag Jotun Visir Oljegrunning Klar. De kopse kanten (gezaagd) 3-4 keer nat in nat. Nat in nat houdt in dat u tussen de lagen een droogtijd van ongeveer 2 uur aanhoudt (het impregneermiddel is dan nog nat). Breng het impregneermiddel aan met een kwast. Let op: het impregneermiddel moet het hout verzadigen maar mag geen laag gaan vormen.

Hout verven
Breng 2 tot 3 lagen Jotun Demidekk aan met de kwast. Let erop dat het impregneermiddel niet meer plakt voordat u start met Jotun Demidekk.

Tip: schildert u nog te monteren nieuwe gevelbekleding dan bereikt u het beste resultaat door voor montage 1 laag rondom te impregneren en 1 laag rondom te verven. Na montage werkt u de gevelbekleding aan de zichtzijden met 1 tot 2 lagen verf af. Met deze methode verminderd u de kans op het kromtrekken van de planken (minder spanningsverschil) en u voorkomt het tevoorschijn komen van ongeschilderd hout bij het krimpen van de planken.

Aanbevolen producten voor het verven van uw houten huis  

Houten huis schilderen voorbeeld (2)Houten huis schilderen voorbeeld (3)

Persoonlijk advies

Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van deze keuze. Wilt u liever direct advies van onze specialist? Bel ons, mail ons of stuur een whatsapp bericht (met mobiel klikt u op de iconen rechts).