klantenservice

Douglas hout schilderen

Douglas hout schilderen

Welke dekkende beits (verf) kan ik het beste gebruiken voor het schilderen van Douglas hout en is het nodig om Douglas eerst te impregneren? 

Buiten heeft Douglas hout een maximale levensduur van 15 jaar. Voor het verlengen van de levensduur is het nodig om Douglas hout te beschermen tegen weersinvloeden, schimmels en insecten. 

Het schilderen met een dekkende beits biedt de beste bescherming voor Douglas hout. De beschermende werking van een verf-systeem wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid pigmenten en het aantal aangebrachte lagen. Omdat een dekkend systeem meer pigment heeft dan een transparant systeem biedt een dekkende afwerking een betere bescherming dan een transparante afwerking. 

Naast de hoeveelheid pigment is van belang dat de beschermlaag dampopen en flexibel is. Door een goede dampdoorlatendheid kan vocht verdampen vanuit het hout. Dit voorkomt houtrot en het ontstaan van blaasjes onder de laag. Daarnaast voorkomt een goede flexibiliteit dat de laag niet barst tijdens het inkrimpen en het uitzetten van het hout. 

Welke dekkende beits voor Douglas hout?  

De meest duurzame dekkende beits van Jotun voor het behandelen van Douglas hout is Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg. Met deze dekkende beits bereikt u onderhoudsintervallen van 10 tot 12 jaar. 

De dekkende beits bereikt deze lange onderhoudsintervallen dankzij een aantal belangrijke eigenschappen:  

  • UV-blokkerende componenten
  • Blijvende flexibiliteit
  • Goede dampdoorlatendheid
  • Schimmelwerende componenten

Douglas hout schilderen

U kunt Demidekk Ultimate Tackfarg toepassen voor het schilderen van zowel onbehandeld als zwart gedompeld/geimpregneerd Douglas hout. Demidekk Ultimate is geschikt voor het verven van o.a.: Douglas houten overkappingen, veranda's, tuinhuisjes, gevelbekleding, schuttingen, schuren, etc.

Douglas hout impregneren?  

Voordat u onbehandeld Douglas hout met een dekkende beits afwerkt, is het nodig om het te impregneren. 

Impregneermiddelen bevatten schimmelwerende componenten en dringen dieper door in het hout dan een beits. Hierdoor biedt impregneren een betere bescherming dan een afwerking met alleen een dekkende beits. Door het impregneren van Douglas hout verlengt u de totale levensduur aanzienlijk.  

Het impregneermiddel voor Douglas hout is: Jotun Visir Oljegrunning Klar.

Is uw Douglas hout in de fabriek geimpregneerd dan is zelf impregneren niet expliciet nodig.

Schildert u in een witte of lichte kleur gebruik dan een dekkende primer: Jotun Demidekk Oljetackfarg (dit voorkomt doorbloeden v/d inhoudsstoffen van het Douglas hout) 

Douglas hout ontgrijzen

Buiten verkleurt en vergrijst onbehandeld Douglas hout zeer snel. De beste remedie is om het hout zo snel als mogelijk behandelen. Mocht uw hout al teveel zijn verkleurt of zelfs vergrijst, dan heeft u 3 opties om dit te herstellen: reinigen met Jotun Kraftvask, reinigen met Jotun Terrassfix en/of schuren. Pas op: Jotun Terrassfix is extreem krachtig, pas deze methode alleen toe op vergrijst hout en niet op "gezond" hout.

Welke dekkende beits kleuren zijn er leverbaar?  

Demidekk Ultimate is o.a. leverbaar volgens de kleurenfolders: 

Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte kleuren: Egghvit 1001, Antikkgra 1973, Labrador 1434 en de mooie zwarte kleur; Dempet sort 9938.
Douglas hout schilderen

Kleur tip: Wilt u Douglas hout wit, zwart of mat zwart beitsen? Lees dan:

Stappenplan voor het schilderen van Douglas hout  

Douglas hout schilderen stappenplanDouglas hout schilderen stappenplan 

Hout wassen en schuren
Steek eventuele hars weg met een plamuurmes en/of ontvet het hars met thinner. Reinig het hout met Jotun Husvask (licht vervuild hout) of Jotun Kraftvask (zwaar vervuild hout). Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Spoel het hout een aantal keer goed na met schoon leidingwater.

Hout impregneren
Behandel het hout rondom met 1 laag Visir Klar. De kopse kanten (gezaagd) 3-4 keer nat in nat. Nat in nat houdt in dat u tussen de lagen een droogtijd van ongeveer 2 uur aanhoudt (het impregneermiddel is dan nog nat). Breng het impregneermiddel aan met een kwast. Let op: het impregneermiddel moet het hout verzadigen maar mag geen laag gaan vormen.  

Hout schilderen
Breng 2 tot 3 lagen Jotun Demidekk Ultimate aan met de kwast. Let erop dat het impregneermiddel niet meer plakt voordat u start met Demidekk Ultimate.  

Aanbevolen producten voor het schilderen van Douglas hout  

Douglas hout schilderenDouglas hout schilderen

Persoonlijk advies

Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van deze keuze. Wilt u liever direct advies van onze specialist? Bel ons, mail ons of stuur een whatsapp bericht (met mobiel klikt u op de iconen rechts).

Persoonlijk advies

Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van deze keuze. Wilt u liever direct advies van onze specialist? Bel ons, mail ons of stuur een whatsapp bericht (met mobiel klikt u op de iconen rechts).