klantenservice

White wash vloer

White wash vloer

Welke beits kan ik het beste gebruiken voor het creëren van een white wash vloer en kan ik dit ook zelf doen?

White wash is een verftechniek waarbij hout witter wordt gemaakt. De witte waas ontstaat door het verven van de vloer met een transparante beits waaraan wit pigment is toegevoegd. De houtnerf blijft zichtbaar en wordt niet volledig afgedekt zoals bij een dekkende verf.

Door te variëren met het aantal lagen bepaalt u de kleur en uitstraling. Hoe meer lagen des te witter de vloer zal worden en des te minder u zult terugzien van de houtnerf en oorspronkelijke houtkleur.

Het wit pigment remt daarnaast de verkleuring (vergeling) van het hout. Op de lange duur is dit een gunstig bijkomend effect. De vloer blijft zo wit. White wash beitsen met een Uv-filter remmen de vergeling nog beter af dan beitsen zonder Uv- filter.

White wash kunt u eenvoudig zelf doen! De techniek kunt u toepassen op o.a. eiken vloeren, grenen vloeren, beuken, vuren, parketvloeren, etc.

Wat heeft u nodig:

White wash beits 

Voor het whitewashen van hout gebruikt u: Jotun Panellakk Klar in de kleur: 0001 KalkHvit.

De white wash beits heeft een Uv-filter en geeft het hout een witte matte uitstraling. Hoe meer lagen u aanbrengt des te lichter de vloer wordt. Eén of twee lagen is meestal voldoende. De beits kunt u binnen gebruiken op houten vloeren, meubels, plafonds en wanden. Naast wit, grijs en bruin tinten is de beits ook kleurloos leverbaar.

Ter bescherming werkt u de vloer af met een watergedragen slijtvaste blanke lak. Voor wanden en plafonds is dit niet nodig.  

Blanke lak

Voor het slijtvast afwerken van de vloer gebruikt u: Jotun Trestjerner Gulvlakk WB.

De blanke lak is speciaal ontwikkeld voor het lakken van houten vloeren, trappen en meubels. Door de toevoeging van polyurethaan harsen is de lak extra slijtvast en goed bestand tegen huishoudelijke vloeistoffen. Dit is vooral praktisch bij het schoonmaken van de vloer. Het ingebouwde Uv-filter voorkomt vergeling.

De lak is leverbaar in twee glansgraden: zijdemat en zijdeglans.

White wash zelf doen

  • Vloer reinigen
  • Vloer schuren
  • Vloer white washen
  • Vloer lakken

White wash vloer zelf doen 

Vloer reinigen
Reinig de vloer met Jotun Husvask (licht vervuilde vloer) of met Jotun Kraftvask (zwaar vervuilde vloer). Laat het reinigingsmiddel minimaal 5 minuten intrekken. Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen. Dweil de vloer een aantal keer goed na met schoon leidingwater.  

Vloer schuren
Schuur de vloer met korrel 160 (onbehandelde vloer). Gebruik grover schuurpapier en eindig met fijn schuurpapier voor het verwijderen van oneffenheden en/of oude laklagen. Meer informatie: houten vloer schuren.

Vloer white washen
Breng met een roller één of twee lagen Jotun Panellakk Klar in de kleur 0001 KalkHvit aan. Overschilderen na ca. 1 uur

Vloer lakken
Breng met een roller twee of drie lagen Jotun Trestjerner Gulvlakk WB aan. Voor een strak en mooi resultaat brengt u de lak systematisch en consequent aan in de lengte richting van de plank (met de houtnerf mee). Werk snel, zodat de lak goed in elkaar overvloeit bij de overlappende delen. Voor de juiste laagdikte houdt u het verbruik van 9 m2 per liter aan. Houdt een droogtijd van minimaal 8 uur aan tussen de lagen. Licht schuren tussendoor geeft het mooiste resultaat.

 

Aanbevolen producten voor het white washen 

Wilt u advies bij het white washen van uw vloer, onze medewerkers staan u graag te woord!

Direct advies: 06 - 16 246 450White wash vloer