klantenservice

Olympic Water Repellent Oil Stain Overschilderen

Olympic Water Repellent Oil Stain Overschilderen

Welke olie of beits van Jotun kan ik het beste gebruiken voor het overschilderen van Olympic Water Repellent Oil Stain?

Olympic Water Repellent Oil Stain is een waterafstotende olie op basis van lijnzaadolie. Olympic Oil Stain trekt in het hout en is beperkt filmvormend. Door de toevoeging van pigmenten (kleur) biedt de olie bescherming tegen de zon en heeft de olie een semi transparante tot dekkende afwerking. De afwerking (semi transparant/dekkend) hangt af van de gebruikte kleur en van het aantal lagen die zijn aangebracht.

Het rendement van de olie ligt afhankelijk van de oppervlakte tussen de 4 en 9 m2 per liter. De olie wordt in 2 lagen aangebracht met een droogtijd van 24-48 uur. De onderhoudsfrequentie van de olie ligt rond de 4 jaar. Olympic Oil Stain kunt u nog beperkt kopen en na verloop van tijd verpoederd de laag. Het afpoederen wordt veroorzaakt door Uv-licht. Uv-licht tast de bindmiddelen aan, wat tot gevolg heeft dat pigmentdeeltjes los op de laag komen te liggen (verpoederen).

Voor het overschilderen van Olympic Water Repellent Oil Stain heeft Jotun een viertal producten die u als duurzaam alternatief kunt gebruiken.

  • Olie, semi transparant op waterbasis
  • Olie, semi transparant op terpentine basis
  • Beits, semi transparant op waterbasis
  • Beits, dekkend op waterbasis
Product soort onderhoud transparante kleuren dekkende kleuren mat zijdeglans niet filmvormend wel filmvormend toepassen op olympic in goede staat toepassen op olympic in slechte staat + schuren
Treolje V Olie  4 jaar   •        • 
Demidekk Strukturlasyr Beits  8 jaar        
Demidekk Ultimate Helmatt Beits  12 jaar        
Treolje Solvent Olie  4 jaar   •     

Lees hieronder een beknopte uitleg van de vier producten. De illustraties rechts geven naast het stappenplan en de producten de verschillen in het overgeschilderde hout weer.

Olympic Stain met Olie overschilderen

Olympic Stain overschilderen met Treolje Solvent

(semi transparante kleuren)

Wilt u het hout opnieuw met een olie behandelen dan biedt Jotun 2 verschillende soorten oliën: een olie op terpentine basis en een olie op waterbasis. De *staat van de huidige Olympic Stain laag en de **houtsoort bepalen welk type u toepast.

Kenmerkend voor beide oliën van Jotun is: een niet filmvormende semi transparante afwerking waarbij de noesten en kleurverschillen van het hout zichtbaar blijven. De oliën beschermen het hout tegen uitdroging en vergrijzing. De oliën bladderen niet en brengt u eenvoudig aan met een kwast of roller. De onderhoudsfrequentie ligt rond de vier jaar.

Treolje Sovent

* Verkeert de bestaande Olympic Oil Stain laag in een goede staat dan gebruikt u de olie op terpentine basis: Jotun Treolje Solvent

Treolje Solvent gaat een goede hechting aan met de nog niet gedegradeerde lijnzaadolie.

Voor het beste resultaat ontvet u het hout met Jotun Kraftvask, verdund met water.
Laat het reinigingsmiddel niet opdrogen en spoel het tijdig na met schoon leidingwater. Schuren is niet nodig.

Olympic Stain overschilderen met Treolje V

Treolje V

* Verkeert de bestaande Olympic Oil Stain laag in een slechte staat (uitgedroogd en laat makkelijk los) dan gebruikt u de olie op waterbasis: Jotun Treolje V. (zie uitzondering **)

Het mooiste en beste resultaat bereikt u door de bestaande laag af te schuren. Het schuren heeft twee functies: u voorkomt zo onthechting in de toekomst en u verkrijgt een egaal (niet vlekkerig) en strak uiterlijk.

I.p.v. het afschuren kunt u ook een hogedrukspuit gebruiken voor het verwijderen van de oude laag. Hierbij is het echter belangrijk dat u de spuit niet te dichtbij houdt. Zo voorkomt u beschadiging aan de houtstructuur.

** Verkeert de bestaande Olympic Oil Stain laag in een slechte staat en heeft u een vettige houtsoort en/of bevat de houtsoort veel inhoudsstoffen (o.a. Lariks, Douglas, Red Cedar, Mahonie, Iroko Jatoba) dan gebruikt u de olie op terpentine basis: Jotun Treolje Solvent. 

Olympic Stain met Beits overschilderen

Olympic Stain overschilderen met Demidekk Strukturlasyr

(semi transparante kleuren)

Demidekk Strukturlasyr

Wilt u een duurzame afwerking met een zijdeglans uitstraling dan heeft Jotun een semi transparante zijdeglans beits met onderhoudsfrequenties van 6 tot 8 jaar: Jotun Demidekk Strukturlasyr.

Het grootste verschil tussen de oliën en deze beits is de glansgraad en in mindere mate de laagvorming. De oliën zijn mat en vormen geen laag, de beits is zijdeglans en vormt wel een laag. Het vormen van een laag heeft (logischerwijs) een gunstig effect op de duurzaamheid van een verfsysteem.

De noesten en kleurverschillen van het hout blijven net zoals bij de Jotun oliën zichtbaar. Voor een duurzaam resultaat is het nodig om de Olympic Oil Stain laag te verwijderen.
Indien u dit doet d.m.v. schuren, reinig het hout dan voor het schuren met Jotun Kraftvask. Gebruik op onbehandeld kaal hout een impregneermiddel (Jotun Visir Oljegrunning Klar) voor het meest duurzame resultaat.
 

Olympic Stain met Beits overschilderen 

Olympic Stain overschilderen met Demidekk Ultimate Helmatt(dekkende kleuren)

Demidekk Ultimate Helmatt 

Wilt u zo min mogelijk onderhoud aan uw houtwerk hebben dan heeft Jotun een mooie, matte, dekkende beits met onderhoudsfrequenties van 10 tot 12 jaar: Jotun Demidekk Ultimate Helmatt.

De beits is damp-open, blijvend flexibel en bladdert niet.

Qua uiterlijk komt Ultimate Helmatt overeen met de dekkende Olympic Oil Stain kleuren. De houtstructuur (reliëf)  wordt geaccentueerd, de kleurverschillen van het hout worden afgedekt. Ultimate Helmatt geeft een ultieme bescherming met behoudt van de natuurlijke uitstraling. Voor het beste resultaat is het nodig om de Olympic Stain laag te verwijderen. Het verwijderen van de laag verbetert de hechting en zorgt ervoor dat uw houtwerk damp-open wordt beschermd. Gebruik op onbehandeld kaal hout een impregneermiddel (Jotun Visir Oljegrunning Klar) voor het meest duurzame resultaat.

Kleurenwaaiers

Aanbevolen producten

Wilt u advies bij het overschilderen van Olympic Stain, onze medewerkers staan u graag te woord! 

Direct advies: 06 - 16 246 450Olympic Oil Stain Overschilderen met Jotun